Familjeföretag. Paulin Björk är fjärde generationen som driver Johanssons kondis. Foto: Privat×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Hon tog över det klassiska familjeföretaget efter konkursen: "Finns en tradition"

Salas klassiska konditori Johanssons och Café Mercato i gallerian drivs nu av Paulin Björk. Paulin tog över ansvaret för driften efter sin pappa Bertil Björk när bageriet Johanssons Bröd försattes i konkurs vilket i mycket berodde på coronapandemin.

Publicerad

Efter konkursen har man satsat på ett minder bageri inne i konditori Johanssons lokaler som förser både Johanssons kondis och Café Mercato med bakverk.

Paulin har hjälpt till på både konditoriet och bageriet sen hon var 15-år men valde att plugga industriell ekonomi på högskolan i Växjö i tre år och hade inga funderingar på att ta över.

– Men när pappa, som är 67 år, började fundera på om de skulle sälja eller vad de skulle göra när ingen ville ta över så fick jag en magkänsla – jag måste hem!

I våras tog så Paulin över driften av familjeföretaget.

– Och då kom coronan, och jag fick den värsta starten och det mesta har gått ut på att caféerna skulle försöka överleva krisen.

Tradition i familjen

Efter att ha, som Paulin säger, dragit i alla livremmar, med permittering av personal och hjälp av lillebror så klarar man sig bra.

– Det är roligt att få driva familjeföretaget en generation till speciellt som familjen Björk har en tradition att driva restauranger och caféer sen länge och över hela landet, säger hon.

Paulin bakar inte mycket själv, även om hon tycker om att baka.

– Jag har så jättebra konditorer och bagare så jag gör det jag är bra på, att prata, skrattar hon och fortsätter: Jag håller bland annat i marknadsföring och event. Till exempel kom vi tvåa i julskyltningen i år med vårt Frost-bidrag.

Något för alla

På bageriet görs allt från grunden och några av de populäraste bakverken är budapestbakelse och deras nyare bakverk toscabakelse.

– Vi har även glutenfritt och sockerfritt och slår man en signal på morgonen så har vi möjligheten att kunna baka något till alla.

Avslutningsvis säger Paulin att nu under de dystra tiderna är det viktigt att unna sig något extra, till exempel en fika.

– Vi har stora och luftiga lokaler där man kan hålla avstånd och fika tryggt, hälsar hon.

Powered by Labrador CMS