Aros Basket kombinerade sport och demokrati – ”En dunk för EU”

Nyligen bjöd Aros Basket in till en clinic med namnet ”En dunk för EU” där ungdomar födda 07 fick lära sig om både sporten och politik.

Publicerad Senast uppdaterad

– Aros Basket bjöd in till en dag i demokratins tecken, skulle man kunna säga. Vi kombinerade EU-kunskap med basketkunskap, säger Lotta Görling som är en av föreningens eldsjälar.

Genom sitt engagemang i Förbundet Agenda 2030 har hon kontakt med Västeråspolitikern Carin Lidman (S) som kandiderar till EU-parlamentet. Under ”En dunk för EU” berättade Carin Lidman för ungdomarna hur vi i Västerås påverkas av besluten som fattas i EU-parlamentet och varför det är viktigt att rösta.

– Kul att få träffa ungdomarna på deras hemmaplan, och lyfta frågor om EU och varför det är viktigt att rösta. Förstagångsväljarna är en målgrupp som är svår att nå, och att Aros Basket initierar En dunk för EU betyder mycket, säger Carin Lidman som fick svara på många frågor både från spelare och basketledare. 

Carin Lidman.

”Samhällsengagemang”

Ungefär 25 spelare från Aros Basket och inbjudna Västerås Basket deltog. Under dagen höll Aros Basket herrlagstränare Kristian Murholt ett träningspass.

– Det var väldigt roligt att få vara med på det här och jobba med en energifylld grupp och lyssna på Carin Lidman. I Aros Basket har vi ett stort samhällsengagemang och det känns bra att få vara med och bidra ytterligare till det, säger Kristian Murholt.

Inför Göteborgs Basketfestival har några ledare från Aros Basket kontaktat flera föreningar i Göteborg om att sprida konceptet vidare.

– Vi hoppas att det kan vara ett startskott och inspirera andra idrottsföreningar till samma sak, säger Lotta Görling.

Powered by Labrador CMS