Två ungdomar döms för mordet på Bjurhovda

Den 9 juli förra året sköts en 18-årig man till döds utanför sitt hem på Bjurhovda. På onsdagen meddelades domen i målet.

Publicerad Senast uppdaterad

Vittnen har beskrivit det som en ren avrättning och det har under varken förundersökningen eller vid huvudförhandlingen framkommit något begripligt motiv till varför 18-åringen mördades utanför sitt hem i villaområdet på Bjurhovda. 

I domen som meddelades på onsdagen konstaterar Västmanlands tingsrätt att det därför sannolikt rör sig om en så kallad felskjutning.

Domstolen dömer en, nu 17-åring pojke, för mord till fyra års fängelse och en annan jämngammal pojke för anstiftan av mord till fyra års sluten ungdomsvård. Tre män, hemmahörande i Västerås, var åtalade för medhjälp till mord men frikänns på denna punkt av tingsrätten. Två av dem döms i stället för grovt skyddande av brottsling. Den tredje mannen frikänns från ansvar även på denna punkt.

De två dömda, som var 16 år vid gärningstillfället, träffades på ett HVB-hem på västkusten. En av dem fick ett uppdrag att för en ersättning om 150 000 kronor skjuta en person i Västerås. Han kom överens med sin kamrat om att denne skulle utföra uppdraget och sedan skulle de dela lika på ersättningen för skjutningen. Vem som var den ursprungliga uppdragsgivaren har inte framkommit.

De tre män som åtalats för medhjälp för mord tog emot den 16-årige skytten när han kom till Västerås och hjälpte honom bland annat med telefon och transporter. De frias dock från ansvar för medhjälp till mord eftersom bevisningen inte varit tillräcklig för att visa att de kände till vad 16-åringen skulle göra. Två av dem döms för grovt skyddande av brottsling eftersom de hjälpt 16-åringen att efter mordet lämna Västerås trots att de då känt till vad han gjort.

Den dömde skytten är tidigare dömd för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord till sluten ungdomsvård. Med hänsyn till de synnerligen försvårande omständigheter som förelegat anser tingsrätten att sluten ungdomsvård inte är en tillräcklig reaktion från samhällets sida. 16-åringen döms därför trots sin ålder till fängelse.

De två 16-åringarna ska även betala skadestånd till offrets anhöriga.

Powered by Labrador CMS