Klara för superettan. Aros Basket efter sista seriematchen, nu har beskedet äntligen kommit att det blir avancemang till landets näst högsta serie.

Glädjebeskedet – Aros Basket tar klivet upp i superettan 

Nästa säsong kommer Västerås att ha ett herrlag i landets näst högsta basketserie. Aros Basket har tagit ett historiskt kliv uppåt i seriesystemet.

Publicerad

Över två veckor efter säsongens sista seriematch som säkrade en tredjeplats i norrettan Aros Basket klart för superettan nästa säsong – i kavaj.

– Det känns väldigt bra såklart. Vi har bara gått och väntat de senaste veckorna, men var ändå optimistiska om beslutet och räknade med att det skulle bli så här, säger Kristian Murholt.

Att superettan-biljetten kunde lösas in till slut beror på en större serieöversikt som förbundet nu gör.

– Det ska bli tydligare seriebestämmelser med upp- och nedflyttningar.

Är ni redo för ett steg uppåt?

– Det är vi! Vi har en bra säsong bakom oss och har slagit alla i serien. Det har varit en tuff serie, det har krävts många segrar.

Den fina slutplaceringen som trea grundlades med en fin svit på åtta raka triumfer runt jul och nyår.

– Ja, vi kom tillbaka mycket bra efter en lite knackig start. Sen har vi fortsatt varit stabila. 

Vad är nyckeln till att det gick hela vägen i år?

– Vi har jobbat hårt i tre år med tidiga försäsonger och byggt upp något över tid. Även om flera spelare har bytts ut har det funnits en stomme kvar och vi har dessutom haft flera unga egna spelare som tagit kliv framåt och bidragit. Truppen har haft en bra dynamik och varit samspelt. 

Oskar Ekh i aktion under säsongen.

Att ha haft en stjärna och stark poänggörare i Oskar Ekh har väl också gjort sitt?

– Det är klart att man inte kommer ifrån Oskars betydelse. Han har varit otroligt viktig sedan han kom till oss med sitt kunnande och sitt stora engagemang. Väldigt kul att han valt att stanna hos oss trots att han haft möjlighet att spela på en högre nivå, säger Murholt.

Aros Basket är en ung förening som bildades 2008. Då startade man upp ett motionslag för herrar som spelade de första sju säsongerna i division 3. Säsongen 2015/2016 tog laget steget upp i tvåan och där blev det fem säsonger. Säsongen 2020/2021 togs nästa kliv med spel i basketettan. 

Vi kommer att kolla om vi kan addera någon ytterligare spets för att bli mer konkurrenskraftiga

Nu skrivs ett nytt kapitel i klubbens historia.

Vad betyder det här för basketen i Västerås och för Aros Basket?

– Vi bryter lite ny mark för basketen i stan. Vi har ju inte haft ett herrlag så här högt upp på många, många år. Sen är det viktigt för vår förening att fortsätta vara en inspirationskälla och locka barn och ungdomar med drömmar om att kunna spela så högt upp som möjligt.

Behöver ni förstärka inför nästa säsong?

– Vi kommer att kolla om vi kan addera någon ytterligare spets för att bli mer konkurrenskraftiga. Samtidigt är vi måna om att behålla den starka grupp vi har jobbat med under flera år nu. 

Kommer ni att kunna fortsätta spela era hemmamatcher i Kristiansborgshallen?

– Vi vet inte än. Vi hoppas på ett bra samarbete med Västerås stad för att kunna addera några saker till hallen så att den håller superettan-nivå.

Hur stor skillnad skulle du säga att det är mellan ettan och superettan?

– Allting är lite bättre. Taktiskt, tekniskt och snabbheten på spelarna. Det är upp en nivå helt enkelt.

Nu väntar några veckors vila för spelarna innan försäsongsträningen drar igång.

– Vi drar igång tidigt i juni för att väcka kropparna igen och börja bygga upp oss inför nästa säsong. Det känns skönt att veta vilket scenario vi jobbar efter nu.

Men allra först ska det försenade avancemanget uppmärksammas i klubben. 

– Absolut, det ska firas på nåt sätt, avslutar Kristian Murholt. 

Coach Murholt.

 

Powered by Labrador CMS