Viktig undersökning. Barnmorska Elin Åberg vill informera om vikten att gå på cellprovstagning när man blir kallad. Foto: Helena Andersson

Barnmorskans uppmaning: "Var inte rädd för cellprovet"

Provtagningen som kan vara livsviktigt! Är du som kvinna kallad till en frivillig, gratis gynekologisk cellprovtagning så passa på att gå.

Publicerad

Provtagningen som kan vara livsviktigt! Är du som kvinna kallad till en frivillig, gratis gynekologisk cellprovtagning så passa på att gå.

Vid det gynekologiska cellprovet kan eventuella cellförändringar på livmodertappen upptäckas, förändringar som kan tyda på eller utvecklas till livmoderhalscancer.

Barnmorskan Elin Åberg på Capio Vallby barnmorskemottagning märkte att många kvinnor uteblev från sin cellprovtagning och funderade på hur man skulle kunna informera mera för att få kvinnor att inse vikten av att göra provtagningen.

– Det jag märkte var att väldigt många kvinnor uttryckte oro och rädsla. Någon hade till och med legat vaken på natten eftersom hon trodde att jag skulle knipsa av en del av livmodertappen och att det skulle göra väldigt ont. Då kände jag så här ska inte kvinnor behöva ha det.

Spelade in en film

Elin Åberg spelade därför in en film där hon berättade hur en provtagning gick till. Filmen delade hon därefter på sociala medier vilket hon tycker är ett väldigt enkelt sätt att nå ut till många. Senare gjorde hon även en textad film i samarbete med Capio.

Hur går då cellprovet till?

– När du ska lämna provet får du träffa en barnmorska eller läkare som först berättar vad som kommer att hända. Sen får du klä av dig på underkroppen och lägga dig i en gynekologstol.

Det som sen händer är att barnmorskan, för att se bättre, vidgar slidan med ett instrument och därefter förs en typ av spatel in i slidan till livmodertappen och man gör en rörelse för att fånga upp celler, sen går man in med en liten borste en bit in i livmodertappsöppningen och gör en rörelse, säger hon.

Undersökningen går väldigt fort. Provet tar bara några minuter.

– Vissa upplever att det är lite obehagligt, men det ska inte göra ont. Men det är förstås från kvinna till kvinna.

Provet skickas sen iväg på analys och inom tre månader får man svaret. Eftersom cellförändringar vanligtvis växer väldigt långsamt är det inte så bråttom, cellförändringar kan ta flera år innan de utvecklas till cancer.

Till provet blir man kallad vart tredje år när man är mellan 23 och 49 och vart sjunde år när man är mellan 50 och 70 år. Men om man någon gång haft cellförändringar så tar man prover livet ut.

– Får man en tid hemskickad och känner, nej det här funkar inte för mig så ring till oss så bokar vi om så att man får en ny tid som passar. Och är du orolig innan, så ring och prata med oss, säger Elin.

Varningssignaler man bör vara uppmärksam på kan vara att man får småblödningar mellan menstruationerna, flytningar som avviker från det normala eller en plötslig förändring och då är det viktigt att man tar kontakt med en barnmorska. Men även om man inte har några symptom är det väldigt viktigt att regelbundet ta cellprov.

Powered by Labrador CMS