Amerikanskan Caroline Murray – som fick förra säsongen förstörd av en korsbandsskada – är med sina 25 år den äldsta spelaren i årets i övrigt mycket unga BK30-trupp. Foto: STEFAN LINDGREN/Arkiv

”Vi bygger för framtiden”

Snöplig förlust i premiären borta mot Sandviken. Nu laddar Västerås BK30 om inför hemmapremiären i damettan i morgon på Ringvallen. – Det blir en spännande säsong, säger Johan Andersson, en av lagets två nya tränare till i år.

  • Publicerad 09:06, 21 apr 2019

Nedflyttade från Elitettan i höstas laddar nu BK30 om för att vara tillbaka 2021 – med ett till största delar helt nytt lag.

Ungt och fullt av talang.

– Kul och spännande med detta nybygge. Det kommer att bli jättebra på sikt, det finns många skickliga spelare här, säger Johan Andersson.

Han och tränarkollegan Tony Torstenson (huvud) är nya a-lagstränare för säsongen, men väl bekanta med de flesta av spelarna.

– Vi hade F19-laget förra året och det är många spelare som nu tagit steget upp och gör seniordebut, så vi behöver inte lära känna en helt ny grupp vilket är en fördel.

Den största utmaningen tror Johan Andersson blir att få till en jämnhet.

– Höjden är hög och det är många som kommer att ta jättekliv i år, det är det inget snack om. Men det gäller att bibehålla koncentrationen och hålla en bra nivå över en lång säsong.

Jennifer Holmström – lagkapten och en av BK-lagets äldre och mer rutinerade spelare. Foto: Stefan Lindgren/Arkiv

I premiären mot Sandviken (förlust 3–4) visade laget stor potential.

– Prestationen var mycket bra, det var små misstag som gjorde att vi straffades hårt. Men spelet lovade gott, säger Johan Andersson.

I startelvan fanns mest spelare födda -02, -01 och -00, vilket vittnar om den unga medelåldern.

Totalt 14 av 18 spelare i truppen är under 20 år.

”Veteraner” är lagkapten Jennifer Holmström, 23, och amerikanskan Caroline Murray, 25, som anslöt ifjol men blev korsbandsskadad.

– Viktigt med lite rutin också givetvis, menar Andersson.

Han gläds också åt att det finns spelare från flera delar av länet i representationslaget.

– Det är jättekul för hela föreningen. Vi har spelare från Fagersta, Köping, Hallsta och alla klubbar i Västerås. Det visar att det finns en klubb i länet där man kan satsa på sin fotboll.

Vad tror du om serien, division 1 norra Svealand, annars?

– Jag tror att den kommer att bli ganska jämn. Det kommer ta ett tag innan serien sätter sig, men det är väl några lag som man hört lite mer om och tror kommer att vara med i toppen. Sandviken som vi mötte i premiären är ett av dem. Säkert också Ljusdal och Bollstanäs.

BK30 då?

– Vi vill såklart vinna matcher och vara med däruppe också, det är ett gäng vinnarskallar här. Men vi är inte i första hand resultatinriktade i år. Vi bygger för framtiden.

I morgon, annandag påsk, är det äntligen dags för hemmapremiär i serien mot Bele Barkarby.

– De vann sin premiär och har några spelare med lite damallsvensk rutin, det är i stort sett det jag vet om dem, säger Johan Andersson.

Ny tränare. Johan Andersson tränar BK30 i år tillsammans med huvudtränaren Tony Torstenson. Foto: BK30

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING