Västmanlands sjukhus Västerås. Foto: Region Västmanland

Så berörs Region Västmanland av vårdförbundets konflikt

"Vårt fokus nu är att säkra invånarnas behov av sjukvård."

Publicerad Senast uppdaterad

Vårdförbundet har idag tagit ut sina medlemmar i blockad. Från och med klockan 16 idag arbetar deras medlemmar inte mer- eller övertid. Blockaden gäller också nyanställningar. Som patient ska du utgå ifrån att vården fungerar som vanligt, skriver Region Västmanland i ett pressmeddelande.

– Vårt fokus nu är att säkra invånarnas behov av sjukvård. Vi jobbar intensivt för att skapa ett arbetssätt under konflikten som gör att påverkan på våra patienter blir så liten som möjligt, säger Lars Almroth, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västmanland.

– Varsel om konflikt som påverkar hälso- och sjukvården är ovanligt i Sverige, och rör så klart upp känslor. Men det man ska komma ihåg är att fackförbunden, i detta fall vårdförbundet, när vi är utan avtal, har rätt att använda sina rättigheter till stridsåtgärder, säger Therese Deutsch, HR-direktör i Region Västmanland.

Konflikten är nationell och förhandlingarna sker mellan Vårdförbundet och SKR. I Region Västmanland pågår samtal med fackförbundet lokalt för att förhandla om undantag och eventuellt skyddsarbete.

– Vi har arbetat intensivt med att förbereda och analysera konsekvenserna av den konflikt som nu brutit ut. Det gör att vi nu har en planering för att minimera allvarliga konsekvenser med anledning av den konflikt som nu pågår. Det finns arbetsuppgifter som behöver upprätthållas och det ska vi göra inom ramen för de lagar och regler som gäller vid konflikt, säger Therese Deutsch, HR-direktör.

Patienter som har inbokade vårdbesök, tandvårdsbesök eller en planerad operation inbokad ska utgå från att besöket eller operationen blir av. De vars vård påverkas av konflikten kommer att kontaktas av hälso- och sjukvården.

Powered by Labrador CMS