Bra på semlor. Fiket i Färnebo hoppas på en pallplats i tävlingen Stans bästa semla. Foto: Privat

Västerfärnebos semlor gör stor Sverigesuccé

Finns den bästa semlan i Västerfärnebo? Mycket tyder i alla fall på att Fiket i Färnebos semla är väldigt uppskattad eftersom semlan nu ligger på 5:e plats i den rikstäckande tävlingen Stans bästa semla som avgörs i en omröstning av svenska folket.

Publicerad

Den 25 februari är det fettisdagen, den dagen då man av tradition äter en bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa toppad med grädde.

Nu med en femteplats säger ägaren av Fiket i Färnebo, Emma Andersson att ”tävlingsdjävulen” tagit henne och hon hoppas på en pallplats.

– Från början sa vi, vad kul, hoppas vi kommer med på topp 40, sen 30 och sen har det ju bara rullat på. Det känns galet kul och otippat, skrattar hon.

Anledningen till framgången tror Emma Andersson kan vara att de gör mandelmassan själva efter eget recept och blandar med inkråmet, vilket tar mer tid än att bara lägga dit mandelmassan.

– Det är också jätteviktigt att grädden inte är för hårt vispad, den får inte bli smörig och så är semlorna förstås alltid färska.

För nionde året i rad får nu svenska folket möjlighet att rösta fram sitt favoritkafé där Stans bästa semla serveras. Omröstningen sker på www.stansbasta.se. Man kan rösta till och med den 25 februari och vinnaren presenteras dagen efter. Hittills har över 6000 röster kommit in. Konditorier och bagerier över hela landet deltar i tävlingen i hopp om att kamma hem den prestigefyllda utmärkelsen i sin stad. Utöver det utses även topp tre i landet.

Fettisdagen

Fettisdagen är den tredje av de tre dagarna i fastelagen, dagarna före fastan. Namnet fettisdag bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all fet mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sen 1594.
Källa: Wikipedia

Powered by Labrador CMS