Ninna Odehag trivs på Tranellskas kockutbildning. Foto: Helena Andersson

Ninna för familjens framgångsrecept vidare

Det skriks efter kockar i Sverige. Bristen är tydlig och möjligheten att få jobb är väldigt stor om man har rätt utbildning.

Publicerad

Någon som tagit chansen och sadlat om från att ha varit hundfrisör är Ninna Odehag som snart gått klart en ettårig kockutbildning på Tranellska.

Ninna säger att hon i princip är uppfostrad i ett restaurangkök. Med en mamma som varit restaurangchef i Surahammars kommun de senaste 30 åren, en moster som haft flera restauranger, bland annat Stadshusrestaurangen i Västerås och en mormor och morfar som hade restauranger i Simrishamn, låter det som om det verkligen stämmer.

– Jag jobbade i mitt eget företag som hundfrisör, både i Västerås och i Surahammar, men tyckte efter sju år att det var för tråkigt att jobba ensam. Och eftersom mat är mitt andra intresse så kändes det rätt att utbilda sig till kock, säger Ninna.

Hemma hos Ninna lagade hennes mamma mat från grunden och hon fick ofta vara med och hjälpa till.

– Mamma var väldigt mycket för att testa nya saker. Ibland var det skönt att komma hem till en kompis och äta för där fick man ”vanlig” mat, skrattar hon.

Nu har Ninna en hel del med sig i bagaget men hon berättar att kursen hon går är en grundkurs och det enda man egentligen behöver ha är en passion för mat.

– Intresset för mat är grundläggande och gärna att man har det där lite konstnärliga, kreativa och en hunger att lära sig mer, och så utvecklas man från det.

Under utbildningen är det eleverna med hjälp av lärarna som driver skolans egen restaurang, dit betalande gäster är välkomna.

– I början får man mycket hjälp av lärarna som sen tar mer och mer avstånd eftersom det är meningen att man ska klara mer själv ju längre utbildningen pågår. Men de finns ju alltid där om man har frågor eller behöver hjälp.

Ninna säger att hon aldrig har känt någon press.

– De som kommer och äter vet ju att det är en skola och att det kan strula till sig. Det måste också få gå fel när man utbildar sig, men som jag brukar säga, man lär sig av sina misstag.

I utbildningen ingår inte bara matlagning utan även servering, kundkontakt och bemötande. Man får bland annat lära sig bära tallrikar, ta betalt, presentera menyn, göra beställningar och beräkna kostnader.

– Skolan har inspirerat mig. Jag har lärt mig om råvaror jag aldrig ens tänkt på och även att försöka tänka utanför boxen, man får verkligen vara kreativ. Till exempel har man fått tilldelat sig en råvara för att sen fixa en rätt runt den, det gav ett tillfälle att riktigt ”spejsa” ut.

I början jobbar eleverna med buffén, där man har ansvar för enstaka rätter, men när man kommit lite längre i utbildningen så är det dags att servera en trerätters à la carte-meny.

Uppgiften är att komponera en meny med tre förrätter, tre varmrätter och tre desserter som sen ska serveras till betalande kunder i restaurangen.

– Det var jättekul, jag hade jättenöjda kunder när jag hade min vecka, säger Ninna.

Eleverna kommer också ut i verkligheten på en femton veckors praktik som man antingen fixar själv eller får hjälp av skolan med.
– Jag hade sju veckor på kommunen och sen åtta på Kajplats 9 där jag fick lära mig massor, man lär sig verkligen jättemycket av att vara ute i verkliga livet.

Kockyrket är väldigt brett från mottagningskök där man kanske bara behöver tillreda sallad, mellis eller värma upp färdig mat, till att jobba i ett à la cartekök där allt ska göras från grunden och serveras på tallrik.

– Nu när det är brist på kockar så känns det som om man kan prova sig fram och känna sig för. Funkar det inte på en typ av ställe så kan man börja någon annanstans, säger Ninna.

Ninna säger att hon gärna skulle jobba i ett riktigt restaurangkök men då hon har små barn så skulle det inte funka.

– Det som är nackdelen med kockyrket är framför allt arbetstiderna så jag skulle gärna vilja jobba i en lunchrestaurang där arbetstiderna är hyfsat bra. Man ska ju också veta att nackdelarna med jobbet kan vara att det är ett slitigt yrke och inte så jättebra betalt överallt.

Men har man passionen, gillar att arbeta med händerna och vara kreativ så kan man utvecklas oändligt, det är ett jättebra jobb, avslutar Ninna.

En aptitretande förrätt med rökt Röding på hembakad kavring, serverad med en gräslökscrème och laxrom. Foto: Nina Odehag
Huvudrätten lammracks serverad med en hettad sallad av färskpotatis och färska grönsaker tillsammans med en vitlökscrème. Foto: Nina Odehag
En mumsig efterrätt, chokladbavaroise med vit chokladsglass serverad på en bädd av chokladjord. Foto: Nina Odehag

Namn: Ninna Odehag

Ålder: 28

Familj: Tre små barn, sambo och en massa hundar

Bor: Surahammar

Gör: Elev på Tranellskas kockutbildning

Intressen: Hundar och mat

Favoriträtt: Jag tycker jättemycket om skaldjur

Powered by Labrador CMS