Annelie Sjöholm (i mitten) med sin syster Louise Sjöholm och hennes pojkvän Kevin Utjes i Marocko. De två agerade caddies under förkvalet till Europatouren. Sjöholm har nu säkrat full spelrätt på undertouren Let Access nästa år och dessutom en begränsad spelrätt på Europatouren 2019. Foto: Privat

Västeråsgolfaren nådde slutkvalet till Europatouren

Hon har bara varit proffs i ett halvår. Men står redan på tröskeln till Europatouren. Västerås golfklubbs Annelie Sjöholm avslutade ett succéartat kval i Marocko i går. – En fantastisk känsla, säger 23-åringen.

Publicerad

Annelie Sjöholm tog examen och lämnade collegelivet i USA efter fyra år i våras.

Sedan har allt gått i en rasande hastighet.

Hon kom hem till Sverige och Västerås igen och blev proffs.

Ett halvår senare har Sjöholm hunnit bli bästa västmanländska spelare i stortävlingen Anna Nordqvist Västerås Open på hemmabanan VGK och vunnit sin första proffsseger på Swedish Golf Tour på Gotland.

Västeråsgolfaren vann på Gotland efter drama

Och nu – en stark insats på sitt första försök att kvala in till Ladies European Tour (LET), Europatouren, nästa år.

Med slutresultatet att 23-åringen nu säkrat full spelrätt på undertouren Let Access nästa år, där bland annat årets Anna Nordqvist Västerås Open ingår, och en begränsad spelrätt på LET 2019.

– En fantastisk känsla att lyckas med det redan första halvåret som proffs. Så nu ser jag fram emot kommande säsong med mycket lärdomar från första året som proffs.

Det var i marockanska Marrakesh som Europatour-kvalet avgjordes under över en veckas tid.

Sjöholm tog sig till slutkvalet efter att först ha avverkat fyra varv i förkvalet – där hon gick samtliga ronder under par – och sedan ytterligare fyra varv i slutkvalet innan hon tog sig det avgörande finalvarvet.

– Förkvalet gick riktigt bra med en åttonde plats på totalscore -8. Jag gick därmed enkelt vidare till finalkvalet.

– Finalkvalet var mer nervöst, men jag fick till en bra första runda. Sedan hade jag lite varierande spel, men klarade cutten (som gick vid 60 spelare) till finalvarvet i och med en birdie på näst sista hålet.

För att få full spelrätt på LET nästa år hade det krävts att komma topp 5, men samtliga 68 spelare som tog sig till finalvarvet var garanterade någon sorts spelkategori på Europatouren nästa år – det finns en mängd olika som avgör hur många tävlingar man får spela. VGK-spelaren hamnade till sist på plats 57 efter en parrunda på finalvarvet.

– Det var en riktigt rolig upplevelse att spela kval. Året har varit väldigt spännande med vinsten på Swedish Golf Tour som topp. Nu ser jag fram emot kommande säsong med mycket lärdomar från första året som proffs, säger Annelie Sjöholm.

Annelie Sjöholm under Europatävlingen Anna Nordqvist Västerås Open i somras då hon blev bästa hemmaspelare med en 25:e plats. Foto: Oliver Szabo/Frilansfotograferna
Powered by Labrador CMS