Björn Hellgren segrade i PGA-mästerskapet utanför Norrköping i helgen efter bland annat en rond på nya banrekordet 60 slag, ytterst nära drömgränsen 59 slag. Foto: Rikard Zetterström

Västeråsgolfaren Björn Hellgren segrade i PGA-mästerskapet efter dramatiskt särspel

Det krävdes fyra särspelshål. Men till slut stod Frösåkerproffset Björn Hellgren som slutsegrare när PGA Championship Bråviken Open i går fick sin upplösning. Den 29-årige Västeråssonen avgjorde med en birdie från fyra meter för att besegra AIK Golfklubbs Mikael Lindberg på MoreGolf Mastercard Tour och ta hem prischecken på 90 000 kronor.

Publicerad

Björn Hellgren nådde sin hittills största framgång på golfbanan tidigare i våras när han efter ett imponerande kvalspel tog en plats på Asientouren, världens tredje största golftour.

Västeråsgolfaren klar för världstour

Men sedan dess har golfvärlden i princip stått stilla på grund av coronapandemin och något spel där har det inte blivit.

Innanför landets gränser är dock MoreGolf Mastercard Tour igång.

Björn Hellgren, som till vardags har sin bas i Thailand, på Black Mountain GC i Hua Hin, visade vid helgens PGA Championship Bråviken Open utanför Norrköping att formen från Asien-kvalet i Bangkok i februari har konserverats.

Efter en magisk runda på nya banrekordet 60 slag på det andra varvet lade han grunden till slutsegern. Putten för att nå drömgränsen 59 slag stannade någon decimeter kort i linjen.

– Jag var taggad, det var det enda jag tänkte på att ge mig en chans, att ge mig en putt för 59. Det gjorde jag. I efterhand känns det rätt tungt att jag la den kort i linjen, den var inte sned. Det var generalfel. Men det känns jättebra ändå, jag gick personbästa, sa Hellgren till Svensk golf efter fredagens rekordrond.

Under lördagens finalrond signerade han scorekortet för 67 slag vilket totalt gav imponerande 21 slag under par över de tre tävlingsrundorna.

– En fantastisk vecka. Jag var här förra året också och spelade bra golf. Jag gillar Bråviken! Jag tog mig i kragen efter 14:e hålet. Då kollade jag leaderboarden och såg att det stod mellan mig och Micke. Skönt med seger, det var ett tag sedan. Senaste vinsten på den här touren var 2016 i Winter Series på Lumine, sa Hellgren till Svensk golf.

Segern – som blev klar först på det fjärde särspelshålet mot Mikael Lindberg efter en birdie från fyra meter – innebär att Hellgren avancerade till tredje plats på MoreGolf Mastercard Tour Ranking, som för övrigt toppas av Lindberg.

Segern innebar också att Björn Hellgren nu får sitt namn ingraverat på pokalen bredvid namn som Vijay Singh, Anders Forsbrand och Niclas Fasth.

Flera Västeråsgolfare höll sig väl framme i prislistan. Hellgrens träningskompis på sin svenska hemmabana Frösåker, rutinerade tidigare Europatourspelaren Magnus Carlsson, delade elfteplatsen – med bland andra Ängsös Adam Guedra.

Slutresultatet, PGA Championship Bråviken Open.

Björn Hellgren stannade på totalt 21 slag under par efter stabil och imponerande insats över de tre tävlingsvarven på Bråviken. Foto: Göran Söderqvist
Powered by Labrador CMS