Frösåkerproffset Björn Hellgren har spelat till sig en ny arbetsplats – Asientouren. Här ses västeråaren under finalkvalet i Thailand i slutet av februari där han grejade kortet efter en niondeplats bland över 200 startande. Foto: Asian Tour

Västeråsgolfaren klar för världstour

Frösåkerproffset Björn Hellgren har nått sin hittills största framgång på golfbanan. Ny arbetsplats detta år blir Asien och världens tredje största tour. – Det blir häftigt, säger den 29-årige västeråsaren.

Publicerad

Vi skulle lösa en arbetsplats innan juni på en världstour hade vi sagt. Och det gjorde vi.

Björn Hellgren är för ovanlighetens skull hemma i Västerås när vi pratas vid.

Han har till vardags annars sin bas i Thailand, på Black Mountain GC i Hua Hin tre timmar från Bangkok.

Men världsläget är också högst ovanligt för tillfället med coronasmittan som har ett fast grepp om världen.

Alla tävlingar är pausade för tillfället, och Björn Hellgren har inget jobb att gå till.

– Det är tungt just nu givetvis, men det är ju likadant inom alla sporter. Jag hann spela en tävling i Malaysia innan allt ställdes in. Förhoppningsvis ska det väl vända snart, det gäller bara att göra vad man kan för att vara startklar när det är dags igen.

Det gör han, genom att köra för fullt på sin svenska hemmabana Frösåker. Han gör det tillsammans med det andra Frösåkerproffset Magnus Carlsson, som har sin hemvist på Challengetouren.

– Vi tränar och spelar tillsammans i stort sett dagligen.

Men om vi lägger tävlingsstoppet åt sidan för stunden och ägnar oss åt den positiva nyheten istället.

Den som inträffade i Thailand i slutet av februari.

Där gjorde Björn Hellgren stor succé i de två kvaltävlingarna han spelade för att ta en plats på världens tredje största tour efter PGA-touren i USA och Europatouren (ET).

– Jag har kvalat till Europatouren flera gånger, var ganska nära att kvala in i höstas faktiskt, men aldrig provat Asien.

Debuten blev fulländad.

Efter en tredjeplats i det inledande steget höll den fina formen i sig även i finalkvalet. Det gav en niondeplats bland över 200 spelare – och ett grejat kort till Asientouren.

– Vi skulle lösa en arbetsplats innan juni på en världstour hade vi sagt. Och det gjorde vi.

Björn Hellgren blev känd för den breda golfpubliken när han 2016 sensationellt delade fjärdeplatsen i den svenska Europatourtävlingen Nordea Masters med Henrik Stenson.

Sedan dess har han spelat på Challengetouren, den just under ET.

Björn Hellgren med caddie från ett tidigare tillfälle. Foto: Privat

Hur högt värderar du det du lyckats med nu?

– Min absolut största framgång, jag har ju aldrig haft spelrätt på en världstour tidigare. Det blir häftigt, en chans att ändra min livssituation.

Totalt var det tre svenskar som lyckades spela till sig ett fullt kort på Asientouren, förutom västeråsaren även skåningen Malcolm Kokocinski och östgöten Christoffer Baumann.

– Malcolm är klubbkompis med mig i Black Mountain och vi gick i ledarbollen tillsammans, det var lite kul.

Hellgrens framgångsrecept? Mindre tävlande.

– Jag stannade upp och bromsade min satsning förra året och inriktade mig på att ta ett träningsår för att få tillbaka suget igen.

Det visade sig lyckat, och hans sjunde proffsår kommer också att bli hans främsta.

När han väl får chansen.

– Det positiva är att de pratar om att förlänga säsongen in i april, maj nästa år. Så spel på Asientouren kommer det att bli alldeles oavsett, även om det skjuts framåt. Det känns bra.

Powered by Labrador CMS