Prisad. Alexander Gustafsson, Västerås Brottarklubb, fick mottaga stipendiet från Riksidrottens vänners Jan Engström. Foto: VBK

Västeråsbrottare prisas – hamnar i samma sällskap som Stenmark

Västerås Brottarklubbs Alexander Gustafsson har hamnat i ett celebert sällskap.

Publicerad

Det känns oerhört stort att få tillhöra den skaran. Jag är stolt och det här ger extra energi att träna ännu hårdare och satsa vidare på brottningen

16-åringen har tilldelats Riksidrottens vänners stipendium.

Bland tidigare pristagare återfinns namn som Ingemar Stenmark, Martin Lidberg, Kajsa Bergqvist, Per Elofsson, Erica Johansson, Anders Gärderud, ja, listan av världsstjärnor kan göras lång.

Inte undra på att VBK-brottaren sträckte på sig lite extra när han fick höra namnen av Riksidrottens vänners representant, Jan Engström, i samband med överlämnandet.

– Det känns oerhört stort att få tillhöra den skaran. Jag är stolt och det här ger extra energi att träna ännu hårdare och satsa vidare på brottningen, säger han i ett pressmeddelande.

Alexander Gustafsson går på idrottsgymnasiet i Västerås och lägger ner mycket tid på träning. Han har flyttat till Västerås från Flen för att kombinera studier och träning på bästa sätt.

Förutom äran får han 15 000 kronor som vinnare av Olga och Gösta Olanders minnesfond för svensk idrottsungdom.

Riksidrottens Vänner instiftade priset 1963.

Ur jurytexten går det att läsa:

”Hans tävlingsmeriter är omfattande trots unga år. Han har tävlat i Europa-League för ungdomsbrottare (seger i sin klass), deltagit med Svenska Ungdomslandslaget i NM (tredje plats), Svenska Ungdomslandslaget i landskamp mot Norge (seger). Sista tävlingen innan corona satte stopp var FT-cupen, en svensk tävling med 500 deltagare från knatte till seniorer. Där vann Alexander sin vikt- och åldersklass”.

Hans stora mål är OS 2028 och Jan Engström lovar att hålla ett extra öga på resultaten från brottningen under spelen i Los Angeles.

– Det är guld som gäller då, avslutar Alexander Gustafsson.

Powered by Labrador CMS