Suraspelarna tackar supportrarna efter en av förra helgens två segrar i hemmahallen. Nu har laget fyra raka segrar i inledningen av Allettan och toppar serien inför helgens Norrlandsturné. Foto: STEFAN LINDGREN

Surahammars IF:s jubelsäsong

Surahammars IF har tagit plats i Hockeyettans finrum för första gången på tio år. Det är sannerligen ingen blyg gäst. Fyra raka segrar i Allettan har väckt respekt hos motståndarlagen. Segerreceptet innehåller flera viktiga ingredienser. – Vi spelar en enkel men fartfylld hockey och krigar för varandra, säger Suratränaren Thomas Maikkula.

Publicerad

Många har inte varit med på den här nivån tidigare. Det blir en nyttig erfarenhet oavsett hur det går

Höstsäsongen i den västra hockeyettan var magnifik.

Surahammars IF slutade tvåa i serien och tog sig med bred marginal vidare till den norra Allettan som ett av fem lag.

Det är första gången på tio år som den klassiska bruksklubben får mäta sina krafter med de bästa lagen i hockeyettan.

– Det var en bra höst. Över förväntan, även om vi hade som mål att gå till Alletttan, säger den 57-årige köpingsbon Thomas Maikulla som hämtades in som huvudtränare till den här säsongen

Med vilken inställning har ni gått in i Allettan?

– Det är bara att släppa ner axlarna och köra och se hur långt det räcker. Det är framför allt kul för killarna, många har inte varit med på den här nivån tidigare. Det blir en nyttig erfarenhet oavsett hur det går.

Kört på är precis vad ”Sura Blå” har gjort.

2–1 borta mot Hudiksvall.

3–1 hemma mot Piteå.

4–3 hemma mot Boden.

Och 3–2 borta mot Östersund i onsdags.

Det är en fyrling som satt Surahammar på den svenska hockeykartan igen och fört den klassiska bruksklubben upp i topp i den norra Allettan.

Det var ett tag sen.

Suras iskrigare har fyra raka segrar i Allettan. Foto: STEFAN LINDGREN

– Vi har startat fantastiskt bra, nu gäller det att vara ödmjuk inför fortsättningen, säger tränaren Thomas Maikkula som Västerås Tidning fick ett snack med dagen före Östersundsmatchen.

Till den matchen hade en stor förändring skett i laget. Kaptenen André Astley Rydberg lämnade hastigt i måndags för spel med Almtuna, som han varit utlånad till i två matcher, i Hockeyallsvenskan.

– Det var snabba ryck. Jag pratade med André i måndags och önskade honom lycka till. Även om det är en jätteduktig spelare som har bidragit med mycket hos oss är det roligt för honom att få den här chansen. Nu får andra kliva fram hos oss istället, säger Thomas Maikkula.

Anförda av den nya kaptenen Christofer Udd, med Surahammar som moderklubb och över 400 matcher i Hockeyettan på meritlistan, fortsatte Sura sitt segertåg i Jämtland på onsdagskvällen.

Det var också just Udd som kvitterade till 2–2 i spel 6 mot 4 mot Östersund med knappa två minuter kvar av matchen och Jakob Forslund satte sedan den avgörande straffen efter en mållös förlängning sedan storspelande målvakten David Otter räddat samtliga straffar.

Vilken är hemligheten bakom era framgångar den här säsongen?

– Vi har fått ihop ett bra gäng som tar ett stort ansvar. Vi spelar en enkel men fartfylld hockey och går ut och krigar för varandra. Det räcker långt, säger Thomas Maikkula.

Hur viktigt är det för föreningen med de här framgångarna?

– Det är jätteviktigt för hela Sura och alla som jobbar runt klubben. Det är en liten föreningen med små resurser och det här är ett kvitto på att det går att lyckas även med dom förutsättningarna. Vår sportchef Jörgen Mähler gör ett fantastiskt jobb.

I morgon lördag sätter sig laget på ett flyg norrut och dubbla helgmatcher mot Kalix (lördag) och Kiruna (söndag) – för att landa nya segrar?

Foto: STEFAN LINDGREN

Så spelas Allettan

► Lag 1-5 i respektive grundserie delas in geografiskt i två Allettor, norra och södra. Tio lag i respektive serie, lagen möts tre gånger. 27 omgångar totalt.
► Sista omgången: 2 mars.
► Seriesegrarna och tvåorna  (lag 1 och 2 i båda serierna) direkt till semifinal. Speldatum 15-19 mars.
► Lag 3–8 från respektive serie till kvartsfinal. Speldatum 8-12 mars.
► Lag 9-10 klart för spel i Hockeyettan 22/23.

Källa: Hockeyettan.se

Powered by Labrador CMS