Elin Cederroos med sina världsmästarbälten för organisationerna WBA och IBF. Nu har Västeråsboxaren chansen att ta de andra två tyngsta också, WBC och WBO. Foto: @karl_henrik_gron

KLART: Elin Cederroos går drömfajt om fyra världsmästarbälten

En match. Fyra VM-bälten på spel. Nu är det klart att Västerås boxningsvärldsmästare Elin Cederroos går en drömfajt i USA redan i juni. – Det känns superhäftigt, jag är verkligen redo, säger 36-åringen till Västerås Tidning.

Publicerad

Jag är verkligen redo för det här

Det har ryktats om det någon vecka, men nu är det helt klart.

På fredagseftermiddagen gick huvudpersonen själv ut på sina sociala kanaler och berättade att drömfajten nu är officiell – den 19 juni smäller det på en gala som avgörs på basebollaget Miami Marlins hemmaarena i Miami, USA.

Där ställs BK Rapid-boxaren Elin Cederroos, som har IBF- och WBA-titlarna, mot amerikanskan Franchon Crews-Dezurn som har de andra två tyngsta bältena i boxningsvärlden, WBC och WBO.

I potten ligger alltså fyra VM-bälten – och titeln undisputed champion, obestridd världsmästare – i supermellanvikt.

Det är en exalterad Elin Cederroos som Västerås Tidning pratar med strax efter att allt blivit spikat.

– Det känns superhäftigt. Jag är verkligen redo för det här, säger hon.

Det blir en historisk gala som Västeråsboxaren kommer att medverka på. Det är första gången genom tiderna som det fajtas om samtliga världsmästarbälten både på dam- och herrsidan. På herrsidan möts Teófimo Lopez – som just nu innehar alla världsmästarbälten i lättvikt – och George Kambosos Jr.

– Det blir verkligen en historisk händelse, det känns superhäftigt.

Vad vet du om motståndaren Franchon Crews-Dezurn?

– Hon är duktig såklart. Hon går gärna framåt och vill boxas, en typisk amerikansk proffsstil skulle jag säga. Det passar mig bra. Inte helt olik Alicia (Napoleon Espinosa, som Cederroos besegrade i januari 2020 och blev dubbel världsmästare, reds.anm) i stilen.

Vad tror du om matchen?

– Vi kommer garanterat bjuda på en bra boxningsmatch!

Förutom de fyra tyngsta VM-bältena står det även ytterligare ett på spel.

– Ja, det blir till och med ett femte bälte då vinnaren även får det prestigefyllda The Ring magazine belt, berättar Elin Cederroos.

Elin Cederroos segerjublar efter segern i dubbla titelfajten mot hemmafavoriten Alicia Napoleon Espinosa på en gala i Atlantic City i januari 2020. Foto: Stephanie Trapp/Showtime

Det känns bara otroligt spännande att äntligen få gå upp i ringen igen. Jag har tränat väldigt bra och utvecklats enormt under den här tiden sedan januari 2020.

Det var i januari 2020 som BK Rapid-boxaren tog sin proffskarriärs hittills största seger. Efter triumfen mot hemmafavoriten Alicia Napoleon Espinosa i titelmatchen på en stor gala i Atlantic City, USA, blev västeråsaren innehavare av såväl IBF- som WBA-bältet.

På samma gång dessutom den första svenska boxare som är ägare till två av de fyra tyngsta bältena i den breda boxningsvärlden samtidigt. Detta bara knappt tre år efter att den tidigare allsvenska fotbollsspelaren gjort sin proffsdebut i ringen i april 2017.

Den 19 juni är det alltså ännu mer som står på spel.

– Det är klart det finns en risk också, att sätta bältena på spel på bortaplan igen. Men det känns bara otroligt spännande att äntligen få gå upp i ringen igen. Jag har tränat väldigt bra och utvecklats enormt under den här tiden sedan januari 2020. Visst, det är länge sen jag gick en match, men jag känner mig verkligen redo, säger Elin Cederroos.

Det är promotorn Triller Fight Club som arrangerar galan och Golden boy som är promotor för just Cederroos–Crews-Dezurn-fajten.

Det har även ryktats om att legendaren Evander Holyfield skulle göra comeback på samma gala i en uppvisningsmatch, men det är inte bekräftat.

Elin Cederroos och Alicia Napoleon Espinosa i januari 2020. Foto: Stephanie Trapp/Showtime
Powered by Labrador CMS