
Vackra Tidö Slott fyller 400 år
Efter en kortare tur från Västerås kan man kisa med ögonen och kliva in i en annan tidsålder. Tidö slott, uppfört mellan år 1625 och 1641 i stram renässansstil, tronar på en höjd där den pampiga sandstensportalen leder in till den stenlagda borggården.
I år är det alltså 400 år sedan man började bygga slottet, som ses som det bäst bevarade från stormaktstiden. Tidö slott ägs och drivs nu av David von Schinkel, vars far Carl-David von Schinkel öppnade upp slottet för allmänheten 1971.
Kerstin Paxton, som gör sin fjortonde säsong som guide på Tidö slott, välkomnar oss högst upp på trappan in till slottet för att visa oss de vackra rummen.
Väl inne berättar hon att Tidö från början ägdes i 200 år av den Oxenstiernska familjen och sen köptes, efter ett flertal ägare, av Carl-David Schinkel år 1890.
– Sen dess har slottet varit i familjen von Schinkels ägo, och den nuvarande ägaren David von Schinkel har drivit slottet sen 2005.

Om slottets namn och läge berättar Kerstin att slottet i de gamla texterna kallades Tidö ö.
– Vilket kommer sig av att vattennivån för tusen år sedan var fem meter högre än idag och att hela trakten var ett ölandskap i Mälaren.

Tidö slott har 84 rum och det finns 43 dörrar med otroliga inläggningar i trä formade i olika mönster, så kallad intarsia.
– Slottet är känt för de otroligt vackra dörrarna, liknande intarsia finns även i Västerås domkyrka, både på dopfunt och skrank, säger Kerstin.
De två första rummen på turen är i 1600-talsstil och förstugan har ett detaljerat bjälklag målat i varma färger.
På den vidare turen genom rummen slås man av att så många detaljer är bevarade.
– Här i Riddarsalen finns det franska stolar från 1670-talet och taket är tillverkat av uppspänt linne som sen målats för att ge en tredimensionell effekt, så kallat grisaille.
Efter Riddarsalen kommer den Gula salongen, det första av rummen i den 1700-talsmöblerade paradvåningen. I galleriet finns bland annat en stor tavla av holländaren Nicolaes Maes, en av Rembrandts lärlingar. Och i den lilla Blå matsalen kan man se kungaporträtt och kinesiska figuriner och tallrikar.
Men det mest spektakulära rummet på Tidö slott måste vara den privata matsalen, som iordningställdes år 1890 med gyllenläderstapeter och porträtt av slottets tidigare ägare.
– Rummet har fått behålla sin prägel och här finns även en sandstensspis från det ursprungliga slottet, berättar Kerstin.
För att fira slottets 400 år finns under vecka 30, den 22– 27 juli, några extra aktiviteter för att uppmärksamma jubileet.


– Jag har de ordinarie visningarna som tar ca 90 minuter, men erbjuder nu också kortare visningar på ca 45 minuter för dem som bara vill titta in på de magnifika intarsiadörrarna och Riddarsalen med porträtt av Axel Oxenstierna och hans familj.
Under jubileumsveckan kan barnen ta ett Quiz med historiefrågor där de har möjlighet att vinna en leksak från Tidö slott.
– På lördagen den 26 juli klockan 14.00 kommer Per Starke och berättar om sin nyutkomna bok Stormaktstid som tilldrar sig på Tidö slott.
Och är man fikasugen så är motorcykelmuseets café i närheten av slottet öppet tisdagar – söndagar klockan 10.00–17.00.
– Där kan man sätta sig ned och ta något att dricka, och till det en godbit, en glass eller en smörgås. Om vädret är gynnsamt blir det bilträff onsdagen den 23 juli, då man kan passa på att köpa Tidö viltkorv och hamburgare.
För mer information: tidoslott.se