Fotboll för alla. Bilden är från när VIK Hockey gästade Romfartuna United. Nu är det det istället VIK Fotboll som ska ta sig an United-laget. Det sker på Apalby nästa söndag 19 maj. Foto: Västerås Tidning/Arkiv

Fotbollsfest på Apalby när VIK tar emot Romfartuna United

Om exakt en vecka, 19 maj, hyllas kärleken till fotbollen på Apalby IP när Västerås IK och Romfartuna United bjuder på uppvisningsmatcher.

Publicerad

Fotbollen, och idrotten i stort, bidrar till ett bättre samhälle med bland annat fokus på folkhälsa, inkludering och jämställdhet. Oftast kan det inte mätas i kronor och ören.

Västerås IK vill fortsätta utveckla formerna för att kunna bidra ännu mer och har därför bestämt sig för att nästa söndag, den 19 maj, med ganska enkla medel försöka hjälpa Romfartuna United att fortsätta kunna erbjuda bra fotbollsmöjligheter för spelare med olika typer av funktionsnedsättning.

”Alla har inte möjlighet att delta i idrottsverksamhet på grund av ekonomiska förutsättningar, kön eller olika typer av funktionsnedsättning. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, kommer vara dagens motto. Tanken är att vi tillsammans ska hjälpa Romfartuna United lite och lyfta fram och belysa deras ovärderliga insats för idrotten”, skriver VIK Fotboll.

Portarna slås upp klockan 14.30 och det är fri entré.

– Men tanken är att man bidrar med valfritt belopp som sedan går oavkortat till Romfartuna United och deras fantastiska verksamhet som varit så viktig för Västeråsfotbollen sen nästan 30 år tillbaka. Har man inte möjlighet att närvara kan man skänka ett bidrag ändå via swish (se nummer nedan). Det har redan börjat komma in en del, vilket känns jättekul, säger VIK Fotbolls kanslist Kenneth Andersson, en av initiativtagarna till evenemanget.

Klockan 15.00 är det matchstart mellan Västerås IK:s A-lag och Romfartuna United. Först är det spel 5 mot 5 i 2x15 minuter, därefter 7 mot 7 i ytterligare 2x20 minuter.

VIK Fotboll och Romfartuna United har haft ett samarbete sedan en tid tillbaka. Bland annat i form av att VIK med sin spelarutbildningsgrupp besökt Hökåsen och Uniteds träningar och där haft likvärdig träning som deras egen med tillhörande teman.

– Det är utifrån de tillfällena som tanken väcktes att göra något mer tillsammans. Nu står vi där och det känns sjukt kul och spännande, säger Kenneth Andersson.

Han berättar att laddningen i lägret hos gästande Romfartuna United är maximal.

– De vill tapetsera hela stan med inbjudningarna för att så många som möjligt ska komma och titta, säger Kenneth Andersson med ett leende.

Fotnot: För den som vill skänka sitt bidrag till Romfartuna United är swishnumret 123 552 82 37 – märk betalningen ”Romfartuna United”.

Powered by Labrador CMS