Emil Skärås i sin sexväxlade kart under ett EM-race tidigare i år. Nu är det VM som gäller. Foto: Energy Corse

Europamästaren Skärås laddad inför VM: ”Ska ge 100 procent”

Europamästaren och västeråsaren Emil Skärås är redo för nya stordåd på italiensk mark när VM i den växlade värstingklassen KZ2 drar igång på onsdag. – Jag ska i alla fall försöka toppa fjolårets sjätteplats, hälsar han från Italien.

  • Publicerad 14:14, 12 sep 2019

På ett sätt känns det som att jag inte behöver känna lika stor press att lyckas nu på VM med tanke på EM-titeln

Det är mindre än vecka kvar tills VM-äventyret drar igång i Lonato vid södra delen av Gardasjön.

Emil Skärås har precis landat i Italien när Västerås Tidning får tag på honom.

– Jag är på väg till Rom nu, berättar han.

Där ska han ”genrepa” inför VM med att tävla i en helt annan motorgren, den italienska racingserien GT Endurance. Där kör västeråsaren en Lamborghini i klassen GT Lights.

– Mest för att se och lära och utvecklas i den typen av racing, säger Skärås.

Efter tävlingarna blir han kvar i Italien och beger sig norrut mot Gardasjön i början på nästa vecka för att börja förbereda sig inför VM-tävlingen som drar igång så smått på tisdag.

Det var just i Italien som han i juni nådde sin hittills största framgång på racingbanan när 21-åringen höll undan och tog hem EM-titeln i den stentuffa sexväxlade klassen KZ2 på internationella på Circuito Internazionale Napoli i Sarno.

– Det var jäkligt skönt. På ett sätt känns det som att jag inte behöver känna lika stor press att lyckas nu på VM med tanke på EM-titeln. Men jag kommer givetvis att ge 100 procent för att lyckas.

Förra årets VM gav en sjätteplats.

– Jag ska i alla fall försöka toppa det.

Startlistan på South Garda Kring Lonato innehåller 126 namn, varav 34 går till VM-final.

– Så det gäller att hålla en jämn form under de sex kvalracen för att vara säker på en finalplats till att börja med. Man har möjligen råd att göra bort sig i ett.

Hur många toppkonkurrenter tillkommer nu på VM jämfört med EM?

– Det är väl kanske en handfull starka namn. Stora delar av världseliten finns i Europa.

En liten fördel kan vara att VM-banan Lonato är något av en hemmabana för Skärås och italienska fabriksteamet Energy Corse.

– Den ligger ungefär 40 minuter från teamets bas i Bergamo. Den är välbekant, här har jag tävlat och tränat många gånger. Bland annat var jag här veckan efter EM-segern och då gick det riktigt bra, säger Emil Skärås, och tillägger:

– Samtidigt ska man ha klart för sig att Lonato är en bana många är duktiga på, i och med att i princip alla fabriker ligger där runt omkring.

VM-tävlingen pågår mellan den 17 och 22 september, med final på söndagen.

Tack vare sitt EM-guld har Emil Skärås klassens lägsta startnummer, 101.

En jublande glad Emil Skärås efter segern i första EM-deltävlingen i Tyskland. Han höll sedan undan och kunde säkra EM-titeln i juni i Italien. I samma land ska 21-åringen nu tävla i VM med start på tisdag. Foto: Sportinphoto Kart Photo-Agency

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING