Västeråsmedaljörerna. Efrem Brhane och Malin Marmbrandt sprang och hoppade hem två silvermedaljer till Västerås Friidrott vid inne-SM i Växjö. Foto: VFK

Dubbla SM-medaljer till Västerås Friidrott

Västerås Friidrott fick med sig två medaljer hem från helgens inomhus-SM i Växjö. Efrem Brhane tog silver på 1500 meter och rutinerade Malin Marmbrandt hoppade hem ett längdsilver. – Vi är glada och nöjda, säger klubbens huvudtränare Håkan Setthammar.

Publicerad

Inomhus-SM i friidrott i Växjö den gångna helgen bjöd på en mängd storslagna resultat med flera mästerskapsrekord i ett utsålt Telekonsult Arena.

Många av de etablerade svenska friidrottsnamnen fanns på plats. Bland annat vann Angelica Bengtsson stavfinalen på fina 4,74, Andreas Almgren satte ett överraskande svenskt inomhusrekord på 3 000 meter och längdhopparen Thobias Montler fick till ett jättehopp när han satte personligt rekord på 8.22 m och bara var åtta centimeter från Michel Tornéus fem år gamla svenska inomhusrekord.

I samma längdfinal hade Västerås Friidrott två deltagare med, Patric Hjort och Rickard Willman. Hjort lyckades bäst med en fin femteplats efter årsbästa 7,20 m (Willman åtta på 7 meter jämnt).

– Starkt att vi hade med två hoppare i finalen, tyckte Håkan Setthammar.

Totalt kom Västerås Friidrott till Växjö med elva deltagare.

Både bredd och topp fanns.

– SM-poängmässigt placerade vi oss bättre än förra året, vilket är positivt.

Topparna fanns också, som sagt.

Efrem Brhane i 1500-metersfinalen, just bakom blivande SM-vinnaren Johan Rogestedt. Efter att ha varit nära att ramla 400 meter in i loppet kom Västeråslöparen tillbaka och sprang hem SM-silvret. Förra året blev det samma valör på 800 meter. Foto: VFK

Löparen Efrem Brhane tog ett sensationellt silver på 800 meter vid inne-SM i fjol efter landslagslöparen Andreas Kramer.

I år gjorde han om bedriften, på den längre distansen 1 500 meter.

Även denna gång endast slagen av en mer etablerad löpare i form av Johan Rogestedt, Stenungsund.

– Det var ett kul och spännande lopp. Men det hade kunnat sluta illa för Efrem som blev påsprungen bakifrån av en löpare efter 450 meter. Han lyckades stå på fötterna, men tappade några meter och kanske det där extra krutet till slutspurten. Men han är säker och väldigt löpstark, berömde Setthammar.

Brhane var med sluttiden och nya personliga rekordet 3.51,17 ungefär sju tiondelar från guldmannen Rogestedt.

Malin Marmbrandt flög näst längst av alla SM-hoppare i Växjö. Säsongsbästa 6,24 meter räckte till ännu en SM-medalj för rutinerade Marmbrandt. Foto: VFK

Den andra Västeråsmedaljen grejade rutinerade 34-åringen Malin Marmbrandt i längdhoppet. Hon har SM-rutin så det räcker och blir över och har plockat hem ett otal medaljer genom åren.

Nu slog hon till i det näst sista hoppet när hon fick på fullträffen som gav årsbästa 6,24. Det räckte för att bärga SM-silvret och bland annat besegra supertalangen Tilde Johansson. Åt Sverigeettan Khaddi Sagnia (6,57) fanns dock inte mycket att göra.

– Malin var verkligen jätteglad att hon fick till det så bra och lyckades ta den här medaljen. Det var en riktig urladdning.

Det kan möjligen ha suttit i benen något till trestegsfinalen dagen efter. Marmbrandt gjorde det riktigt bra, men missade pallen med drygt två decimeter som fyra.

Två medaljer för VFK, ett bra facit?

– Vi är glada och nöjda med det. De som vi hoppades skulle ta medalj gjorde det, säger Håkan Setthammar.

Elsa Wallenius (med nummer 339 i mitten) stod för en stark insats när hon blev fyra i 1500-metersfinalen. Löpartalangen har sitt ”riktiga” mästerskap först nästa helg då det är junior-SM. Foto: VFK

Några övriga VFK-insatser värda att nämnas:

Lukas Nordén, 60 m: Tillbaka igen efter en skadeperiod och var efter personbästa 7,00 bara en hundradel från att ta sig semifinal.

Hassan Abdiqadir, 3000 m: Spände bågen och satte upp ett högt tempo för att försöka nå ett nytt personligt rekord, men höll inte hela vägen denna gång.

Johannes Nilsson, viktkastning: Slutade åtta på 16,03. ”Johannes har gått framåt mycket och är fortfarande under utveckling”, säger Setthammar.

Elsa Wallenius, 1500 m: Fin fyra på säsongsbästa 4.36,70, bara drygt sex sekunder från pallen. ”Starkt. Kan inte begära mycket mer, Elsa har ju ”sitt” SM nästa helg när det är JSM”.

Anna Götberg, viktkastning: Även Götberg finns med nästa helg och blev här åtta på säsongsbästa 16,89, med endast en kommande JSM-motståndare före sig i prislistan.

JSM avgörs i Friidrottens hus i Göteborg och dit skickar Västerås Friidrott en stor trupp på ett 15-tal atleter.

– Vi har goda förhoppningar om att plocka hem en del medaljer därifrån, säger Håkan Setthammar.

Västerås Friidrotts huvudtränare Håkan Setthammar var nöjd med SM-insatsen i Växjö. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS