Västeråsaren Joakim ”JB” Björkman kan nu sätta upp fyra fingrar i luften som tecken på alla segrar i Italian Open. Foto: Golf Today

Bravissimo, Björkman

Uno, due, tre – quattro. Västeråsgolfaren Joakim ”JB” Björkman tog sin fjärde raka titel i Italian Disabled Open. – Italien har blivit som ett andra hem för mig, säger 28-åringen.

Publicerad

Det hela höll dock på att ta slut redan innan det hade börjat för Joakim Björkman.

Hans klubbor kom på villovägar i Frankfurt i samband med ett flygplansbyte.

– Jag fick gå inspelningsvarvet dagen innan tävlingen utan klubbor. De kom fram till slut på natten, bara sju timmar innan jag skulle slå ut i tävlingen, berättar ”JB”.

En nervös väntan, så klart. Men väl på banan var den mindre lyckade uppladdningen som bortblåst.

Istället öppnade Västeråsgolfaren i rena knockout-stilen.

– Jag gick det första varvet (av totalt två) på två under par. Jag kände tidigt att det kunde bli en bra score, och det blev det.

Segermarginalen i det 60 man starka startfältet på Golf Crema Resort utanför Milano blev till slut sex slag efter en stabil andrarunda.

– Jag försökte mest spela kontrollerat och bevaka ledningen andra dagen. Sedan fick jag lite problem med ett överbelastat knä mot slutet av ronden. Men det gick ju vägen ändå.

Hur rankar du den här segern jämfört med de tidigare tre?

– Den här känns lite speciell. Det var mer välspelat än vid de tidigare segrarna. Det var en rolig och givande bana – smal och tajt.

Det verkar vara något speciellt med dig och Italien?

– Det har blivit lite som ett andra hem för mig. Jag trivs där med folket och landet och allt runt omkring. Det var där jag spelade min första utlandstävling som 15-åring så jag har byggt upp ett litet nätverk där genom åren.

Det har nu alltså resulterat i fyra inteckningar – på fyra olika spelplatser – i Italian Open-pokalen.

– Det tror jag ingen annan lyckats med tidigare.

Det har varit ett intensivt år med många tävlingar. Detta i takt med att handigolfen växer – både i Sverige och internationellt.

– Henrik Stenson har betytt mycket för handigolfen i Sverige som ambassadör. Men sporten växer absolut i övriga världen också, berättar ”JB”.

Ett tecken på det är att US Open hölls för första gången i Florida före sommaren – med Björkman på en meriterande fjärdeplats.

Och närmaste resmålet nu för västeråsaren är – Chile.

– Ja, jag och två spelare från Spanien och Belgien har blivit inbjudna till Santiago i samband med en ordinarie tourtävling för att marknadsföra handigolfen. Det blir häftigt.

I slutet på november väntar avslutningen på säsongen – tourfinalen i portugisiska Algarve.

– Jag siktar på att komma topp tio totalt på rankningen. Jag låg 13:e inför Italien-tävlingen.

En annan dröm är att få delta på ett Paralympics någon gång framöver.

– Hade väl hoppats att vi skulle komma med på Paralympics-programmet till 2024, men beslutet blev tyvärr nyligen nedröstat.

– Så nu får vi hoppas på 2028. Det vore häftigt att få vara med på ett Paralympics innan man blir för gammal, säger Joakim ”JB” Björkman.

Har ett individuellt EM-guld

Namn: Joakim ”JB” Björkman

Ålder: 28

Bor: Västerås

Klubb: Frösåker Golf & Country Club

Handicap: 2,6

Meriter i urval: Sex Europatour-segrar, individuellt EM-guld, två VM-guld i lag och ett EM-guld i lag.

Aktuell: Tog i fredags sin fjärde raka seger i Europatour-tävlingen Italian Open.

Powered by Labrador CMS