Satsar i USA. Joakim Björkman växlar upp och kommer att marknadsföra paragolfen i USA via bland annat två tävlingar på en proffstour. Foto: Jonas Bergkvist

Björkman är redo att ta paragolfen till nästa nivå

Nu ska Västerås paragolfstjärna Joakim Björkman få amerikanerna att få upp ögonen för sporten. Han gör det genom att som ensam paragolfare spela två tävlingar på en proffstour och med mediebevakning från bland andra ansedda Golf Channel. – Jag ska ruska om så mycket jag kan, sedan får vi se vilket eko det blir, säger 31-åringen till Västerås Tidning.

Publicerad

Jag ska ruska om så mycket jag kan, sedan får vi se vilket eko det blir

Han har vunnit det mesta som går att vinna sedan debuten för snart 20 år sedan. ”JB” Björkman har förutom att tillhöra det svenska landslaget i drygt halva sitt liv – som bland gett två VM-guld i lag och ett individuellt EM-guld – även vunnit flera turneringssegrar ute i Europa och varit rankad nia som bäst på världsrankingen.

Men han har också hela tiden haft en dröm – att en dag vinna ett större erkännande för paragolfen och hitta en samarbetspartner som tror på honom och hans visioner.

Det gjorde Orrestagolfaren redan förra året, numera tillhör han P4M Golf Managements stall och förutsättningarna att stärka sitt eget varumärke och samtidigt visa vägen för hela paragolfsporten har ljusnat betydligt.

En del i den satsningen är att han nu tar nästa steg och satsar – västerut.

– Paragolfen är ganska eftersatt i USA. Men nu har jag märkt via sociala medier att jag fått ett gensvar som jag inte sett tidigare och jag är villig att se vad det kan bli av det. Jag vill inte sitta vid sidan – jag vill få det att ske, säger Joakim Björkman när vi träffas ute på hans hemmaklubb Orresta.

Det är dagen innan han sätter sig på flyget över till den amerikanska östkusten och Orlando, Florida, för två intensiva och spännande veckor.

”JB” kommer att hänga med svenska proffset och paragolfambassadören Henrik Stenson som bor i Orlando. Foto: Privat

Det är det här jag har sett fram emot i alla år

Där kommer han att hälsa på vännen, golfproffset och paragolf-ambassadören Henrik Stenson.

– Han bor i Orlando och har bland annat bjudit hem mig på middag. Sen kommer vi att träna och spela lite också och han ska visa hur han har det.

Men framför allt – Joakim Björkman ska som ensam paragolfare spela två tävlingar på en mindre proffstour, varav den första pågår nu i början av veckan.

– Det är tredjenivån under PGA, en minitour med flera gamla PGA-spelare och även unga förmågor som vill uppåt.

Han paketerar satsningen med att ha kontaktat ansedda Golf Channel och Golf Digest som kommer att bevaka västeråsarens medverkan.

– Jag ska ruska om så mycket jag kan, sedan får vi se vilket eko det blir, säger ”JB” med ett flin.

Hur känns det med den här möjligheten?

– Det är det här jag har sett fram emot i alla år. Man prickar av allt man vill göra, det känns bara kul. Det går inte att missa den här chansen.

Det finns mer att pricka av – som att lobba in golfen i paralympics. Det är något Joakim Björkman jobbat hårt för i många år.

– Det avgörs i januari 2023 om vi kommer med till 2028. Jag har satt en tidslinje fram till dess med en 110-procentig satsning och hoppas att jag får chansen att spela paralympics. Då kanske jag har gjort allt det jag kan och tagit paragolfen till den nivån jag ville sen jag började, säger Joakim Björkman.

Powered by Labrador CMS