Kravet på politikerna: Engagera er i idrotten

Skola, vård och omsorg har, precis som vanligt, fått stort utrymme i debatterna inför valet. Men idrotten har knappt nämnts. Det är något som Västerås idrottsallians reagerar kraftigt emot. – Vi måste få politikerna att se kraften i idrottsrörelsen, säger Jan Carlsson, ordförande i Västerås idrottsallians.

Publicerad

Idrotten och föreningslivet är alldeles för tystlåtna. Vi måste ställa oss på barrikaderna och berätta vad det är vi gör för samhället

Halva Västerås befolkning är involverade i idrottsrörelsen. Men trots den vetskapen får idrotten väldigt lite utrymme i samhällsdebatten.

När valet nu är avklarat och en ny majoritet precis har tillsatts vill Västerås idrottsallians sätta nytt fokus på frågan om föreningslivet.

– Titta på vad idrotten gör för samhället. Det är tusentals ungdomar som är aktiva inom idrottsrörelsen. Och idrottsrörelsen är fylld av ideella ledare som lägger ner oräkneliga timmar på att uppfostra och ta hand om ungdomar. Det är tid som idrottsrörelsen bjuder samhället på. Om vi räknar om den tiden i pengar skulle det bli enorma summor, säger Jan Carlsson.

Han får medhåll av Curt Lundmark, hockeyprofilen som vunnit både OS och VM med Tre Kronor.

– Idrotten och föreningslivet är alldeles för tystlåtna. Vi måste ställa oss på barrikaderna och berätta vad det är vi gör för samhället. Inte minst alla små föreningar som gör en jätteinsats i det tysta, säger ”Curre”.

Västerås idrottsallians vill se ett större engagemang för idrotten från politikerna. foto: Stefan Lindgren/Arkiv Foto: Stefan Lindgren/Arkiv

Lundmark efterfrågar ett intresse för idrottsrörelsen från politiskt håll.

– Många av dom har ju egna barn eller barnbarn som är engagerade i olika föreningar. Men det märks aldrig i debatten. Det är dessutom många politiker och tjänstemän i kommunen som överhuvudtaget inte har någon koll på vad som händer i föreningslivet.

Vad anser ni att idrottsrörelsen betyder för en stad som Västerås?

– Det är hälsan för de aktiva. Sedan är det underhållningen. Det är en viktig rörelse för samhället och Västerås har tyvärr sjunkit i rankingen som idrottsstad. Tidigare låg vi i topp, det gör vi inte länge. Det måste betyda att något har hänt. Om vi inte börjar ändra på det här kommer vi tappa ungdomarna. Och bredd ger elit – och elit ger bredd, säger Jan Carlsson.

– Om vi ska bli en idrottsstad av rang igen behöver vi även bygga om arenorna. De är inte byggda för elitverksamhet. Det finns inte de kommersiella möjligheterna för att tjäna dom pengarna som behövs för att nå toppen. De pengarna går inte att få från näringslivet utan att ha något att erbjuda tillbaka.

Vad önskar ni er från politikerna för att det här ska lyckas?

– Att de ska engagera sig och se det samhällsansvar som idrotten tar. De måste ut i verkligheten, säger Curt Lundmark.

– Det är för få av våra politiker som är engagerade i idrotten. Vi skulle gärna se en idrottsansvarig från varje parti. Dessutom skulle idrotten behöva en renodlad nämnd. Idag har nämnden även ansvar för förebyggande, och det tar för mycket tid från idrottsfrågorna. Det är en alldeles för stor fråga för att delas med idrotten, säger Jan Carlsson.

Och vad har ni för önskemål från näringslivet?

– Vi måste tydliggöra idrottens betydelse för näringslivet. Det handlar om att göra Västerås till en attraktiv stad och då är idrotten viktig. Det här handlar om att vi i idrotten och näringslivet måste hitta bättre samarbeten, säger Curt Lundmark.

Powered by Labrador CMS