Kugghjul i verksamheten. Linda Winberg Florén är Head of Shared Service på OKQ8 Scandinavia, vars kontor ligger i centrala Västerås. Foto: Sofie Tejre

Västerås är centrum för OKQ8:s ekonomi

OKQ8 Scandinavia är inte ensamma om att ha förlagt sitt Shared Service-kontor i Västerås - Menigo, Riksbyggen och ICA har gjort samma sak.  – Många känner nog till att företag som ABB och ICA har stora verksamheter här, men jag tror att vi är relativt okända, säger Linda Winberg Florén som är Head of Shared Service på OKQ8 Scandinavia.

Publicerad

OKQ8 Scandinavia är inte ensamma om att ha förlagt sitt Shared Service-kontor i Västerås - Menigo, Riksbyggen och ICA har gjort samma sak. – Många känner nog till att företag som ABB och ICA har stora verksamheter här, men jag tror att vi är relativt okända, säger Linda Winberg Florén som är Head of Shared Service på OKQ8 Scandinavia.

Detalj av v‰derskydd vid servicestation f�r det svenska bensinm‰rket OKQ8. Foto: Roland Magnusson

Linda Winberg Florén är Head of Shared Service på OKQ8 Scandinavia, vars kontor är förlagt i Mimerkvarteren i centrala Västerås. Kontoret har ungefär 70 medarbetare, som alla arbetar med ekonomitjänster inom OKQ8 Scandinavia: kundfakturering, löpande redovisning, årsbokslut, leverantörsfakturor bland annat.

– Vi hanterar alla våra bemannade och obemannade stationer, och utöver koncernen så är vi också redovisningsbyrå åt OKQ8:s franchisetagare, berättar Linda Winberg Florén.

Ett kugghjul i OKQ8 Scandinavias verksamhet, minst sagt. Företaget har drivmedelsstationer över hela Sverige och i Danmark, och administrativ verksamhet i båda länderna. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Shared Service-kontoret i Västerås ligger i samma område där bland annat Riksbyggen och Ica har sina Shared Service kontor. Det innebär att flera hundra ekonomer är samlade på samma ställe, i Västerås.

Men att OKQ8 Scandinavia har en sådan verksamhet i Västerås, är för många okänt enligt Linda Winberg Florén.

– Många känner nog till att företag som ABB och Ica har stora verksamheter här, men jag tror att vi är relativt okända.

Att så många företag valt att basera sin Shared Service verksamhet i Västerås ser hon som en klar fördel:

– Den stora fördelen är tillgången på kompetenta medarbetare med tanke på var vi ligger i landet: en del medarbetare som pendlar från Stockholm och så vidare. Men samtidigt som tillgången på kompetens är stor är efterfrågan är stor också. Men vi är hyfsat förskonade från personalomsättning, säger hon.

En av flera nycklar till att lyckas med att behålla personal handlar om att arbeta mycket med kompetensutveckling, men också om att ha en medveten satsning på hälsa för alla medarbetare, som till exempel att gå och träna tillsammans varje månad.

En annan framgångsnyckel, för Linda Winberg Floréns personliga del, är att träffa andra arbetsledare som också jobbar med Shared Service. Något som det finns stora möjligheter att göra i Västerås, där det också regelbundet ordnas träffar:

– Vi är inte konkurrenter, eftersom vi är olika företag som jobbar mot olika marknader. Det enda vi är konkurrenter om är kompetenta medarbetare. Jag brukar säga att för vissa av mina frågor som jag tampas med till vardags, kan jag ha mer utbyte att diskutera med mina kollegor på andra centers, än vad jag kanske har med en kollega på Finance i Stockholm, säger hon.

Mitt inne i den största utmaningen

Just nu håller kontoret i Västerås på att avsluta ett stort projekt som pågått en längre tid, där hela stationsnätets kassasystem har uppdaterats. Ett projekt som hon beskriver som en stor utmaning.

– Vi kallar det lite skämtsamt för vårt hjärt- och lungbyte. Det innebär att vi byter kassa- och backofficesystem på hela stationsnätet i Skandinavien, på alla kanaler: egen regi, franchise och övriga föreningar. Det är utan tvekan vår största utmaning just nu, säger Linda Winberg Florén.

Hur går det?

– Jag skulle ljuga om jag sa att det gick helt smärtfritt, för det gör det inte, såklart. Men vi har tagit oss över alla möjliga hinder på vägen och lärt oss så otroligt mycket under projektet, säger hon.

I slutet av maj kommer allt att vara klart.

– Min viktigaste lärdom under det här projektet handlar inte om vad jag har lärt mig rent arbetsmässigt i form av ekonomi, utan det handlar om något så simpelt som vikten av samarbete. När man gör ett sådant här stort projekt måste hela organisationen samarbeta – och det tycker jag att vi har utvecklats mest inom. Vi har lärt oss att tillsammans är man verkligen starkare.

Målet: att ständigt känna sig utmanad

Född och uppvuxen i Nora i Örebro län blev Örebro universitet Linda Winberg Floréns naturliga språngbräda. Efter studierna har hon bland annat arbetat på HSB Mälardalen i tio år. 2010 kom hon till OKQ8 som redovisningsekonom.

– Jag tänkte: vad härligt, en stor organisation där det kommer att finnas utvecklingsmöjligheter. Även om att göra karriär aldrig varit centralt i mitt liv så är mitt mål att känna mig ständigt utmanad. Jag såg en arbetsgivare som skulle kunna ge mig det jag sökte, och det har den verkligen gjort.

2012 blev hon gruppchef, sedan följde en rad olika arbetsledande roller inom företaget innan hon landande i sin nuvarande roll våren 2017.

Vilka är dina främsta styrkor som chef?

– Att jag är lyhörd för medarbetarnas behov, och att jag är prestigelös. Jag vill alltid ge förutsättningar att utveckla mina underställda medarbetare: samma möjligheter som jag alltid har fått av mina chefer.

Just nu jobbar man för fult med rekrytering inför sommaren, bland annat har man riktat sig till Mälardalens högskola och medverkat på två olika mässor där det senaste året för att ekonomstudenterna ska få upp ögonen för företaget. Än är alla platser är inte tillsatta, men på god väg.

Vad är det som gör att folk vill jobba hos er?

– Även om jag inledde med att säga att vi är ganska okända på Västeråsmarknaden, så tänker jag att OKQ8 Scandinavia är en stor arbetsgivare - och det lockar. Jag är glad att ekonomistudenterna har fått upp ögonen för att vi finns, säger hon.

Linda Winberg Florén

Ålder: 40

Bor: Hamre, Västerås

Familj: Två barn, 10 och 12 år gamla

Beskriv dig själv som chef med tre ord: Lyhörd, prestigelös och omtänksam

Powered by Labrador CMS