Förskolebarn från Sala var intresserade åskådare till elfisket. Foto: FOTO: ROBERT ÖSTERLIND/Sala kommun

Nyfikna barn fick följa med på elfiske

Ett 30-tal av Salas förskolebarn var intresserade åskådare när fiskar i Sagån på måndagen bedövades och fångades in för att vägas, mätas och artbestämmas.

  • Publicerad 12:23, 12 sep 2019

Elfiske kallas det när man skapar ett elektriskt spänningsfält i vattnet för att bedöva fisken.

– Det gör vi för att kunna väga, mäta och artbestämma fiskarna, berättar Johan Axnér som till vardags arbetar som vattenstrateg i Enköpings kommun.

Under måndagen var han dock ”utlånad” till Sala för att hålla i elfisket som skedde i den del av Sagån i Sala som kallas för Lillån.

När fisken är bedövad kan fiskaren håva in den för räkning, vägning och mätning.

Den håvade fisken läggs i en hink med vatten. Och när vägning, mätning och artbestämning är klar så släpps fisken tillbaka i det vatten som den har hämtats ifrån.

För att få utföra elfiske krävs, förutom utbildning, även ett tillstånd av länsstyrelsen.

Elfisket är en årligt återkommande aktivitet som initieras av Sagåns vattenråd för att Sala kommuns invånare ska få kunskap om det liv som finns under ytan, i och uppströms Sagån.

Sagåns fiskeråd

Sagåns vattenråd bildades 2012. Vattenrådet ska i samverkan med intressenter i avrinningsområdet verka för ett hållbart nyttjande av Sagåns vatten och att vattenförvaltningens krav på god ekologisk, kvantitativ och kemisk status uppnås. Vattenrådet ska medverka i planerings- och samrådsprocesser som kan påverka vattenmiljön i Sagån samt sträva efter att öka kunskapen om Sagåns vattenmiljöer.

Sagåns avrinningsområde börjar norr om Sala och mynnar i Oxfjärden i Mälaren. Avrinningsområdet är 857 kvadratkilometer stort och stäcker sig över Enköping, Heby, Sala och Västerås kommuner. Inom området finns 15 sjöar och 356 km vattendrag.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING