​ Lokalproducerat. Italiensk gelato med en lokal touch. Foto: Privat

Fiket i Färnebo satsar på italiensk glass med mjölk från Hedåker

Sedan starten för snart tre år sedan har Emma Andersson velat erbjuda glass på Fiket i Färnebo och efter två tuffa pandemiår har hon äntligen kunnat förverkliga visionen.

Publicerad

I september 2019 grundades Fiket i Färnebo på Salbohedsvägen 6 i Västerfärnebo. Emma Andersson och sambon Lennart Eriksson tog över en befintlig verksamhet som haft kaféverksamhet men även fungerade som postombud och apoteksombud.

– Vi gjorde om hela lokalen för att få det mer ombonat och hemtrevligt. Sedan hann vi driva det i fem månader innan pandemin slog till, vilket påverkade oss precis som alla andra. Det blev dessutom extra hög press med paket eftersom folk handlade mer på nätet under pandemin, säger Emma.

Precis som så många andra företag tvingades de anpassa verksamheten till den nya verkligheten, och för att sprida företagsnamnet inspirerades de av REKO-ringen.

– Vi fokuserar på bra råvaror och att det smakar bra mer än att det ska se vackert ut. Bullarna görs till exempel efter min farmors recept. Det ska vara en schysst bulle och en stor kopp kaffe, som medicin för själen.

Emma brinner för att gynna svenskt lantbruk.

– Vi bor och verkar i Västmanlands lantbrukstätaste kommundel och för oss är det jätteviktigt med svenskt lantbruk.

Det märks bland annat genom fikets alldeles egna kaffe som de tagit fram och som rostas på Törnlinds Kafferosteri i Sala där kvalitet och ursprung är huvudsaken.

Under våren började Fiket i Färnebo även tillverka italiensk glass, gelato, och renoverade en husbil till en egen glassbil.

– Jag har velat göra glass redan sedan starten men la det på is under pandemin. Sedan beställde vi hem grejer från Italien innan jul men det har varit lång leveranstid både på grund av pandemin och kriget i Ukraina, så vi startade lite senare än planerat och nu har vi varit igång i cirka en och en halv månad.

Precis som med övriga verksamheten vill Emma stötta lokala lantbrukare.

– Därför gör vi italiensk glass på svenskt vis. Vi hämtar mjölk från en bonde i Hedåker.

Under sommaren kommer de servera glass både i Västerfärnebo men även runt om i länet med den nya glassbilen.

– Under pandemin lärde vi oss att om man ligger lite off behöver man tre ben att stå på, man behöver synas utanför metropolen där det bor 320 invånare och röra sig för att sprida företagsnamnet.

I glassbilen finns alltid åtta smaker gelato, lokala hantverksdrycker och en espressomaskin för att kunna servera färskt kaffe.

– Vi ser fram emot sommaren, avslutar Emma Andersson.

Powered by Labrador CMS