Foto: SVT

Efter nej:et till Kristersson – så reagerar de lokala riksdagsledamöterna

På onsdagen samlades riksdagen till en första statsministeromröstning. Ulf Kristersson (M) hade lagt fram en förslag på en regering bestående av Moderater och Kristdemokraterna. Svaret från riksdagen blev nej. Nu får Annie Lööf (C) i uppdrag att sondera.

  • Publicerad 11:02, 16 nov 2018

Redan innan omröstningen hade alla partier utanför reageringsförslaget, med undantag av Sverigedemokraterna, gått ut och sagt att de skulle rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister.

Jessica Polfjärd är Västeråsmoderaten som suttit i riksdagen sedan 2006 och toppade Moderaternas till riksdagen för Västmanlands del, reagerade så här på beskedet som kom på måndagen.

– Jag tycker att det är bra att vi får fart på processen, och att det inte bara är sonderingsuppdrag, utan att vi provar att tycka på knappen på riktigt, sa hon på måndagen.

Vad innebär det för Sverige att vi inte har någon regering på plats?

– Vi är en ganska stabil demokrati, vilket gör att vi ändå håller ihop som nation, även om vi inte har någon regering på plats. Men för att få till reformer och politik så vore det önskvärt att ha en regering. Å andra sidan: demokrati tar ibland tid, och då får det ta den tid som det behöver.

Socialdemokraterna gick snabbt ut och meddelade att de skulle rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister och till hans regeringsförslag. Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg och Olle Thorell (S), riksdagsledamot från Surahammar, var förvånade över att Moderaterna valde att gå fram med förslaget M+KD, eftersom det förutsätter ett stöd av Sverigedemokraterna. Att stänga ute just Svergiedemokraterna är av yttersta vikt för dem.

– Det här handlar för oss inte om att samla några kortsiktiga poäng, eller något partipolitiskt spel. För oss här handlar om hur framtiden ska se ut och om vi ska stå upp för ett öppet och solidariskt samhälle. Med yttrandefrihet, med tryckfrihet, med mångfald. Det är liksom på liv och död, det är jätteviktigt för oss, säger Åsa Eriksson.

Olle Thorell och Åsa Eriksson säger att Socialdemokraternas mål är att få till någon form av mittenstyre, där S skulle ingå.

Vad säger ni, hur påverkar det kommunerna att vi inte har någon regering på plats?

– Det påverkar en hel del skulle jag säga, det är bland annat svårt för kommunala företrädare att planera för framtiden men kommunala budgetar. Vi har ju till exempel gått till val på stora höjningar av stadsbidragen, säger Olle Thorell.

Vad säger ni om att Annie Lööf fick sonderingsuppdraget?

– Jag tycker det är rimligt att Lööf nu får ett sonderingsuppdrag; hennes parti har röstat nej både till Löfven och till Kristersson som statsminister. Hon ser uppenbarligen en annan, blocköverskridande lösning och då bör hon få pröva den, säger Åsa Eriksson.

– Jag tror att det kommer att vara svårt för henne också, säger Olle Thorell och fortsätter:

– Men med tanke på att de liberala partierna nu så tydligt tagit avstånd från Sverigedemokraterna, så ser i alla fall jag att det finns mer öppningar nu än tidigare för någon slags överenskommelse över blockgränserna för att bryta det här dödläget.

Sverigedemokraterna röstade ja till Ulf Kristerssons regeringsförslag under onsdagen, Ann-Christine fon Utterstedt, från Västerås, säger så här om partiets val att göra det.

– Vi var överens i riksdagsgruppen, det kan jag säga.

Liberalerna hade lång tid innan omröstningen förklarat att de inte stödjer en regering som förutsätter ett stöd från Sverigedemokraterna. Roger Haddad är riksdagsledamot från Västmanland för Liberalerna:

– Det var väntat att vi skulle landa i det här. Vi vill inte medverka till att Sverigedemokraterna får stort inflytande. Vi som satt i kammaren hörde Jimmie Åkesson (Sverigedemokraternas partiledare, reds. anm.) hur han ville föra Sverige. De vill också motverka liberala värderingar och det bekymrar mig.

Hur ser du på att Sverige ännu inte har fått en regering?

– Sverige har starka och robusta institutioner och vi har en stark demokrati. Andra länder som Tyskland och Belgien har haft regeringsförhandlingar från ett halvår upp till ett och ett halvt år. Jag hoppas vi inte går den vägen, men det är viktigt att vi får ihop något hållbart som faktiskt kan få igenom sin budget, säger Roger Haddad (L).

Annie Lööf fick sonderingsuppdraget på torsdagen, enligt talmannen fick hon ett uppdrag på en vecka med möjlighet till förlängning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING