KZ Auschwitz, som var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger, var verksamt från 1940 till januari 1945.

Så uppmärksammas förintelsens minnesdag i Västerås

Den 27 januari 1945 befriades Auschwitz, ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. 50 år senare högtidlighölls minnet av Förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag över Förintelsens offer. 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Det är en dag för alla som vill manifestera sitt engagemang mot intolerans och främlingsfientlighet.

Som tidigare år uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag med en rad olika kulturarrangemang i månadsskiftet januari/februari. Men i år blir det mesta digitalt på grund av restriktionerna relaterade till covid-19-pandemin.

På minnesdagen, 27 januari, kl. 16.00 kommer domkyrkan att göra en livesändning med medverkan av bl. a biskop Mikael Mogren och landshövdingen. Musik med Trio Galanta. Ceremonin sänds via länken: https://vimeo.com/496798448.

Övriga arrangemang

Speaking memories - Förintelsens sista vittnen
Digital föreläsning, tisdag 26 januari kl. 18.00.
Föredrag av Lizzie Oved Scheja från institutionen Judisk Kultur i Sverige. Lizzie Oved Scheja är född och uppvuxen i Tel Aviv och var Israels kulturattaché i Sverige. Scheja är grundare av institutionen Judisk kultur i Sverige. Föreläsningen ses via länken: https://zoom.us/j/92678929957. Meeting ID: 926 7892 9957.

Från Surahammar till koncentrationsläger
Tid: tisdag 26 januari kl. 18.00.
Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, reflekterar över homosexualitet i Tredje riket utifrån böckerna En homosexuell arbetares memoarer - om järnbruksarbetaren Eric Thorsell; Fångarna med rosa triangel och homosexualitet i Tredje riket, samtliga skrivna av Fredrik Silverstolpe samt Männen med rosa triangel med förord av Jonas Gardell.
Plats: digitalt evenemang, besök: https://www.facebook.com/events/780676702657189/.

Sveriges museum om Förintelsen
Tid: onsdag 27 januari kl. 18.00.
Frank Berglund, vice ordförande RFSL förbundet och Gunilla Albért, ordförande RFSL Västmanland, tar upp frågan om hbtqi personer, funktionsnedsatta och romers plats i ett svenskt museum om Förintelsen. RFSL utläses som Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter och är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.
Plats: digitalt evenemang, besök: https://fb.me/e/80dl5kYBX.

Förinspelad intervju med skådespelerskan Eva Dällerud
Tid: onsdag 27 januari, kl. 10.00.
Eva Dälleruds mamma var bara 13 år när hon 1945 kom till Sverige med hjälp av Röda korset. Då hade hon under ett år varit nazisternas fånge och överlevt flera förintelse- och koncentrationsläger. 1954 föddes Eva. Hur var det att växa upp med en mamma som redan i barndomen upplevt så mycket traumatiskt? Eva har alldeles nyligen intervjuats av Bernt Hermele i hans podcast ”Överlevarna” som nu utökats med ”Överlevarna – andra generationen”.
Intervjun delas på Västmanlands läns museums facebook-sida.

The Painted Bird – Filmvisning (maxantal personer: 8st)
Tid: onsdag 27 januari kl. 18.00.
Biljettbokning: www.elektrabio.se, bokning@elektrabio.se, 021 12 30 60.
En judisk pojke, vars föräldrar är jagade av nazisterna, har blivit placerad i fosterhem hos en ålderlig kvinna. Inom kort dör den gamla kvinnan och pojken är nu ensam på vandringsfärd genom landsbygden. Regi: Václav Marhoul, 2020. 169 min.
Plats: Elektra Bio i CuLTUREN. Entré: gratis. Från 15 år.

Orgelmatiné: Synagogans orgelmusik
Tid: lördag 30 januari kl. 12.00.
Johan Hammarström spelar ur den judiska repertoaren, bl. a musik av Louis Lewandowski, tonsättaren inom judisk musik och kantorn i synagogan i Berlin.
Plats: digitalt evenemang. Besök: https://fb.me/e/3cWkRQjO9.

Powered by Labrador CMS