Patricia Moscoso Reguerin började träna body fitness på allvar när hon fyllde 50 år.

Över 50 – och satsar på SM i bodyfitness

Patricia Moscoso Reguerin är ett välkänt ansikte i bodyfitness-kretsar i Västerås. Från att ha varit en vanlig motionär beslöt hon sig, över femtio år fyllda, att satsa på en tävlingskarriär som nu kommer att avslutas med SM i oktober.

  • Publicerad 07:39, 18 jan 2020

Patricia Moscoso Reguerin

Ålder: 54

Familj: Tre vuxna barn, tre barnbarn samt far och syster i USA

Bor: City

Gör: Arbetar som grundskollärare i moderna språk

För Patricia är fysisk träning nödvändigt för att hon ska må bra. När hon som ung, 1980, kom till Sverige från Bolivia spelade hon fotboll, men säger att hon inte kunde konkurrera med svenska flickor och därför gick över till dans där hon bland annat tävlade i Salsa.

Tränat har hon alltså alltid gjort, på ett eller annat sätt, men det var inte för än hon var femtio år som hon började träna på allvar på gym.

– När jag fyllde femtio så dog min mor och istället för att grubbla och gråta så började jag träna på gym för att bearbeta sorgen.

Sen dess har hon tränat på flera olika gym i stan.

– Eftersom jag tröttnade på att boka tid till olika klasser så passade det mig mycket bättre att träna i gymmet eftersom man då kan träna utan att behöva passa tider och boka pass, och så började jag lyfta.

I och med styrketräningen byggde hon muskler och tappade några kilon och den välkända fitnessatleten Carina Isaksson fick upp ögonen för henne.

– Hon såg mig göra min resa och kom fram till mig och frågade vad jag hade gjort och föreslog att jag skulle komma på hennes workshop. Jag frågade henne om hon trodde att jag skulle klara av att tävla och det trodde hon.

Sen dess har Patricia tävlat fem gånger i Bodyfitness.

– Jag tävlar i veteranklassen, 45 år och uppåt. Min bästa placering är en 4:e plats, och när jag tävlade i SM, med konkurrens från hela Sverige, i oktober 2019 hamnade jag på plats 8 av 16. Det var stenhård konkurrens där jag var den näst äldsta deltagaren.

Patricia tränar minst fem gånger i veckan, cirka en och en halv timme åt gången och försöker att ha en vilodag i veckan.

– Men under tävlingssäsong går det åt cirka fyra timmar varje gång, två på gymmet och två då jag går mina rundor.

För att tävla på den nivån hon tävlar på krävs en jättesatsning, speciellt om man är lite äldre och klimakteriet med vätska och hormoner ställer till det.

– Men jag tycker att det är jättekul. Det är ju jobbigt under dieten då man går på underskottskalorier, då blir jag nästan besatt av mat, men jag orkar alltid träna, säger hon.

Hon känner aldrig att hon inte vill träna, motivationen sviktar inte och hon säger att mycket beror på att hon behöver så lite sömn som sex timmar per natt och därför har tid och ork.

– Men så är jag inte heller beroende av någon annan, jag behöver inte anpassa sig efter en man eller efter mina barn.

Foto: Privat

Patricia Moscoso Reguerin tillbringar många timmar på gymmet. Foto: Privat

Nu börjar Patricia förbereda sig för SM 2020 vilket inte är för än i oktober men redan den första januari började hon med en specialdiet.

– Det finns alltid risk att hamna i en ätstörningszon, vilket tyvärr är ganska vanligt speciellt bland unga tjejer, så jag gillar att ta det lugnt och börja i tid med att skala bort onödiga saker ur kosten.

Dieten innebär att ha en kontrollerad kostplan jämfört med innan då hon åt vanlig tallriksmodell och två tre frukter om dagen.

– Det är viktigt att leva och återhämta sig när det inte är tävlingssäsong, man blir väldigt sliten av att gå på diet och man måste kunna få njuta av en lussebulle någon gång.

Men det krävs av sporten att gå ned i vikt för att muskulaturen ska bli synlig.

Hon säger att hennes knep är att byta ut istället för att ta bort.

– Om jag är sugen på en banan så äter jag den och tar istället bort mina potatisar på kvällen, och dessutom så har jag aldrig varit någon godisråtta.

SM i oktober blir hennes sista tävling.

– Det blir jobbigare och jobbigare. Att tävla mot 45-åringar som kanske inte ens har fått barn och har en annan hudkvalité är jättesvårt säger hon, och fortsätter: Jag kommer förstås att fortsätta träna, det är jätteskönt, men en tävling till, sen är det bra, avslutar hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Västeråsaren som är 2019 års bästa "Donken-företagare"

Claes-Göran Jönsson: ”Jag är självklart stolt över utmärkelsen” Under en årlig prisceremoni utsågs västeråsaren Claes-Göran Jönsson till 2019 års franchisetagare på McDonald’s Sverige. – Jag är självklart stolt över utmärkelsen, men det som är viktigt är att vi...måndag 17/2 19:30

Krönika: "Vi kan rädda välfärden – men måste vi skämmas?"

Staffan Braw om "gåvoskam" och välgörenhet Rubriken får lite olika betydelse beroende på vilket ord vi betonar. Betonar vi vi, är det du och jag och läsarna av denna tidning (näringslivet alltså) som kan rädda välfärden. Betonar vi istället...lördag 15/2 15:50

Här är företagen som kan vinna pris under årets Guldstänk

Den 12 mars arrangeras den årliga företagargalan Guldstänk i Västerås. Under onsdagskvällen avslöjades vilka företag som har chans att vinna priser under den guldglimrande festkvällen.onsdag 5/2 20:37

Ny stor IT-affär: Iver köper Britt

I syfte att stärka sin position på den svenska IT-marknaden har Iver förvärvat det svenska IT-bolaget Britt Sweden. Förvärvet av Britt ger Iver en stärkt position i Mellansverige med nya kunder och...onsdag 5/2 14:24

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING