Flera skjutningar. Polisen på plats vid Kuskgatan efter en av flera skjutningar i sommar i Västerås då en man blev allvarligt skadad. Foto: Jonas Edberg

Oroligheter skakar Västerås

Den senaste tiden har Västerås skakats av flera skjutningar. Under första veckan i augusti brann totalt elva bilar i Västerås. Nu efterlyser den politiska oppositionen krafttag från den styrande majoriteten.

  • Publicerad 09:07, 17 aug 2019

Sommaren 2019 har kantats av flera oroligheter i Västerås. Sedan den 23 juni har fem skjutningar ägt rum i staden. Totalt under 2019 har sex skjutningar inträffat. Polisen arbetar hårt med att utreda brotten och förhindra fler skjutningar.

Den senaste tiden har ett stort antal bilar brunnit i Västerås. Under den första veckan i augusti brann totalt elva bilar runt om i Västerås, framför allt på Bäckby men även på Pettersberg och Gideonsberg. Under vecka 33 har vid denna tidnings pressläggning totalt sex bilar eldhärjats i Västerås.

För att öka tryggheten har bostadsbolaget Mimer, Västerås stad och polisen gått ihop och samlat resurser som enbart riktas mot Bäckby och bilbränderna. Insatsen inleddes fredagen den nionde augusti och handlar om att öka övervakningen i området på olika sätt, rapporterade SVT Västmanland i veckan.

På måndagen den 12 augusti inträffade även ett rån och ett rånförsök. Två äldre kvinnor blev på liknande sätt utsatta när två gärningsmän försökte slita av kvinnornas halsband. I ena fallet fick gärningsmännen med sig halsbandet, i det andra fallet fick de inte det. Det liknande tillvägagångssättet gör att polisen misstänker att det kan röra sig om samma gärningsmän i båda fallen, men det är inte fastställt. Inga misstänkta har gripits.

Många bilar har satts i brand i Västerås under sommaren. Foto: MOSTPHOTOS

Västeråspolitiker upprörda: "Vi kan inte ha det så här"

Moderaterna i Västerås efterlyser fler åtgärder av den politiska majoriteten för att komma tillrätta med den senaste tidens oroligheter i Västerås. Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) säger att åtgärder har satts in: – Kommunen ska vara en aktiv del och stötta polisen i deras arbete, säger han.

Moderaternas oppositionsråd Elisabeth Unell har lämnat in en interpellation till kommunfullmäktige där hon ställer ett antal frågor till kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

– Det är väldigt frustrerande, det som händer i Västerås. Det krävs nya krafttag för att något ska hända. Det här är inte unikt för den här sommaren utan något som byggts upp under en lång tid. Då behöver vi kraftsamla för att hitta nya vägar, inte bara inom kommunen utan tillsammans med polisen, men vi måste göra det vi kan göra, säger Elisabeth Unell. 

I interpellationen skriver hon bland annat att hon vill veta vilka politiska åtgärder majoriteten tänker ta till för att komma till rätta med otryggheten i Västerås efter den senaste tidens skjutningar och bilbränder. Hon ställer också frågan om vem som idag är ansvarig för Värna Västerås (Västerås stads brottsförebyggande råd, reds. anm.) och den överenskommelse som är tecknad mellan Västerås stad och polisen.

Moderaterna vill rappa på det brottsförebyggande arbetet.

– Vi har avsatt medel i vår budget, dels för att ta fram åtgärder tillsammans med aktörer som polisen, men också för att vi ska kunna ta fram ordningsvakter bland annat. Vi måste börja med åtgärderna nu, vi kan inte ha det så här, säger Elisabeth Unell.

Vad menar ni behöver göras som inte görs idag?

– Vi behöver omgående ha en träff med till exempel polisen och kraftsamla. Vi har haft ett brottsförebyggande råd: Värna Västerås, och jag vet inte riktigt vad som hänt med det på sista tiden. Vi behöver samla ihop alla resurser i samhället, det är ingen som kan klara det här själv.

Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande, är enig med Elisabeth Unells fördömande av senaste tidens händelser i Västerås.

– Jag tycker att det är förjävligt och förskräckligt. Vi ska inte ha sånt i Västerås, varken skjutningar eller bilbränder. Det här med bilbränder är inget som är nytt utan det har förekommit under en längre tid, säger han och fortsätter:

– Det vi gjort nu är vi sett till att vi har fler väktare som ronderar och rapporterar in till polisen vad de ser. Det kommer vi fortsätta bidra med de närmaste veckorna. När det gäller brottsbekämpning så är inte det kommunens huvudansvar utan polisens, men vi ska vara en aktiv del och stötta polisen i deras arbete.

Moderaterna vill att mer ska göras inom kommunen för att komma tillrätta med det här, vad har ni gjort?

– Dels det som jag varit inne på, men en lärdom jag har dragit av det som hänt nu och även tidigare somrar är att vi måste tänka annorlunda när det gäller vår egen bemanning när det gäller de här veckorna i augusti. Vi behöver finnas på plats i minst lika stor utsträckning som resten av året. Nu är alla tillbaka och det förebyggande arbetet pågår men i framtiden kan vi behöva tänka på att ha rätt bemanning de här veckorna.

Anders Teljebäck säger att det just nu pågår ett arbete på stadsledningskontoret där man ser över hur det brottsförebyggande arbetet ska organiseras i kommunen framöver.

– Nämnden för idrott, fritid och förebyggande och kulturnämnden har tillsammans med kultur-, idrott och fritidsförvaltningen ett väldigt tydligt uppdrag att vara de som driver vårt stadsdelsarbete och det vill vi stärka och effektivisera framöver. De stadsdelar som har de största behoven ska också ha mest resurser. Det finns ett brottsförebyggande arbete idag men vi vill förändra det så det blir ännu bättre och ännu bredare.

Att komma tillrätta med droghandeln är viktigt för att minska oroligheterna, menar Anders Teljebäck.

– Droghandeln står väldigt stor andel av brottsligheten. Det behövs fler poliser. Därför är jag glad att regeringen jobbar för att det blir fler polisanställda till 2024. Men det behövs också en nationell samling kring att det är fel och olagligt att knarka och att vanliga människor slutar att göda kriminella med att köpa droger.

Elisabeth Unell (M) och Anders Teljebäck (S). Foto: Sofie Tejre

Den 25 juni sköts en man i underkroppen när han befann sig i en bil på Anemonvägen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Lediga jobb

Visa fler på västeråsjobb.se

BUSINESS

Krönika: "Vi kan rädda välfärden – men måste vi skämmas?"

Staffan Braw om "gåvoskam" och välgörenhet Rubriken får lite olika betydelse beroende på vilket ord vi betonar. Betonar vi vi, är det du och jag och läsarna av denna tidning (näringslivet alltså) som kan rädda välfärden. Betonar vi istället...lördag 15/2 15:50

Här är företagen som kan vinna pris under årets Guldstänk

Den 12 mars arrangeras den årliga företagargalan Guldstänk i Västerås. Under onsdagskvällen avslöjades vilka företag som har chans att vinna priser under den guldglimrande festkvällen.onsdag 5/2 20:37

Ny stor IT-affär: Iver köper Britt

I syfte att stärka sin position på den svenska IT-marknaden har Iver förvärvat det svenska IT-bolaget Britt Sweden. Förvärvet av Britt ger Iver en stärkt position i Mellansverige med nya kunder och...onsdag 5/2 14:24

Solid Park byter namn – blir Iver Arena

Efter att företaget Solid Park köptes av Iver kommer Solid Park Arena att byta namn till Iver Arena. Detta står klart sedan Iver beslutat att fortsätta samarbetet med idrotten på Rocklundaområdet....torsdag 30/1 12:54

SMAKFULLT

Burgarkungen satsar på vedugnspizza

Först ut i Saluhallens nya satsning Ribhaus är känt för sina prisbelönta hamburgare. Nu gör de en ny satsning och öppnar pizzeria. Detta som ett led i saluhallens nya satsning på Streetfood. – Jag har alltid haft ett stort intresse för...fredag 29/11 20:10

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING