Flera skjutningar. Polisen på plats vid Kuskgatan efter en av flera skjutningar i sommar i Västerås då en man blev allvarligt skadad. Foto: Jonas Edberg

Oroligheter skakar Västerås

Den senaste tiden har Västerås skakats av flera skjutningar. Under första veckan i augusti brann totalt elva bilar i Västerås. Nu efterlyser den politiska oppositionen krafttag från den styrande majoriteten.

  • Publicerad 09:07, 17 aug 2019

Sommaren 2019 har kantats av flera oroligheter i Västerås. Sedan den 23 juni har fem skjutningar ägt rum i staden. Totalt under 2019 har sex skjutningar inträffat. Polisen arbetar hårt med att utreda brotten och förhindra fler skjutningar.

Den senaste tiden har ett stort antal bilar brunnit i Västerås. Under den första veckan i augusti brann totalt elva bilar runt om i Västerås, framför allt på Bäckby men även på Pettersberg och Gideonsberg. Under vecka 33 har vid denna tidnings pressläggning totalt sex bilar eldhärjats i Västerås.

För att öka tryggheten har bostadsbolaget Mimer, Västerås stad och polisen gått ihop och samlat resurser som enbart riktas mot Bäckby och bilbränderna. Insatsen inleddes fredagen den nionde augusti och handlar om att öka övervakningen i området på olika sätt, rapporterade SVT Västmanland i veckan.

På måndagen den 12 augusti inträffade även ett rån och ett rånförsök. Två äldre kvinnor blev på liknande sätt utsatta när två gärningsmän försökte slita av kvinnornas halsband. I ena fallet fick gärningsmännen med sig halsbandet, i det andra fallet fick de inte det. Det liknande tillvägagångssättet gör att polisen misstänker att det kan röra sig om samma gärningsmän i båda fallen, men det är inte fastställt. Inga misstänkta har gripits.

Många bilar har satts i brand i Västerås under sommaren. Foto: MOSTPHOTOS

Västeråspolitiker upprörda: "Vi kan inte ha det så här"

Moderaterna i Västerås efterlyser fler åtgärder av den politiska majoriteten för att komma tillrätta med den senaste tidens oroligheter i Västerås. Kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) säger att åtgärder har satts in: – Kommunen ska vara en aktiv del och stötta polisen i deras arbete, säger han.

Moderaternas oppositionsråd Elisabeth Unell har lämnat in en interpellation till kommunfullmäktige där hon ställer ett antal frågor till kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

– Det är väldigt frustrerande, det som händer i Västerås. Det krävs nya krafttag för att något ska hända. Det här är inte unikt för den här sommaren utan något som byggts upp under en lång tid. Då behöver vi kraftsamla för att hitta nya vägar, inte bara inom kommunen utan tillsammans med polisen, men vi måste göra det vi kan göra, säger Elisabeth Unell. 

I interpellationen skriver hon bland annat att hon vill veta vilka politiska åtgärder majoriteten tänker ta till för att komma till rätta med otryggheten i Västerås efter den senaste tidens skjutningar och bilbränder. Hon ställer också frågan om vem som idag är ansvarig för Värna Västerås (Västerås stads brottsförebyggande råd, reds. anm.) och den överenskommelse som är tecknad mellan Västerås stad och polisen.

Moderaterna vill rappa på det brottsförebyggande arbetet.

– Vi har avsatt medel i vår budget, dels för att ta fram åtgärder tillsammans med aktörer som polisen, men också för att vi ska kunna ta fram ordningsvakter bland annat. Vi måste börja med åtgärderna nu, vi kan inte ha det så här, säger Elisabeth Unell.

Vad menar ni behöver göras som inte görs idag?

– Vi behöver omgående ha en träff med till exempel polisen och kraftsamla. Vi har haft ett brottsförebyggande råd: Värna Västerås, och jag vet inte riktigt vad som hänt med det på sista tiden. Vi behöver samla ihop alla resurser i samhället, det är ingen som kan klara det här själv.

Anders Teljebäck, kommunstyrelsens ordförande, är enig med Elisabeth Unells fördömande av senaste tidens händelser i Västerås.

– Jag tycker att det är förjävligt och förskräckligt. Vi ska inte ha sånt i Västerås, varken skjutningar eller bilbränder. Det här med bilbränder är inget som är nytt utan det har förekommit under en längre tid, säger han och fortsätter:

– Det vi gjort nu är vi sett till att vi har fler väktare som ronderar och rapporterar in till polisen vad de ser. Det kommer vi fortsätta bidra med de närmaste veckorna. När det gäller brottsbekämpning så är inte det kommunens huvudansvar utan polisens, men vi ska vara en aktiv del och stötta polisen i deras arbete.

Moderaterna vill att mer ska göras inom kommunen för att komma tillrätta med det här, vad har ni gjort?

– Dels det som jag varit inne på, men en lärdom jag har dragit av det som hänt nu och även tidigare somrar är att vi måste tänka annorlunda när det gäller vår egen bemanning när det gäller de här veckorna i augusti. Vi behöver finnas på plats i minst lika stor utsträckning som resten av året. Nu är alla tillbaka och det förebyggande arbetet pågår men i framtiden kan vi behöva tänka på att ha rätt bemanning de här veckorna.

Anders Teljebäck säger att det just nu pågår ett arbete på stadsledningskontoret där man ser över hur det brottsförebyggande arbetet ska organiseras i kommunen framöver.

– Nämnden för idrott, fritid och förebyggande och kulturnämnden har tillsammans med kultur-, idrott och fritidsförvaltningen ett väldigt tydligt uppdrag att vara de som driver vårt stadsdelsarbete och det vill vi stärka och effektivisera framöver. De stadsdelar som har de största behoven ska också ha mest resurser. Det finns ett brottsförebyggande arbete idag men vi vill förändra det så det blir ännu bättre och ännu bredare.

Att komma tillrätta med droghandeln är viktigt för att minska oroligheterna, menar Anders Teljebäck.

– Droghandeln står väldigt stor andel av brottsligheten. Det behövs fler poliser. Därför är jag glad att regeringen jobbar för att det blir fler polisanställda till 2024. Men det behövs också en nationell samling kring att det är fel och olagligt att knarka och att vanliga människor slutar att göda kriminella med att köpa droger.

Elisabeth Unell (M) och Anders Teljebäck (S). Foto: Sofie Tejre

Den 25 juni sköts en man i underkroppen när han befann sig i en bil på Anemonvägen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING