I ett nytt akuthus vill regionen samla sjukhusets akutverksamheter. Foto: GOOGLE / Grafik: Fredrik Klevenhaus

Nu tas första steget mot ett helt nytt hus för akutsjukvård i Västerås

En ny sjukhusbyggnad som i framtiden ska samla all akutsjukvård i Västerås. I veckan tog regionstyrelsen första steget mot ombyggnaden av sjukhusområdet. – Det är den absolut största investeringen vi varit med och tagit beslut om, säger Denise Norström (S) ordförande i regionstyrelsen.

Publicerad

En ny sjukhusbyggnad som i framtiden ska samla all akutsjukvård i Västerås. I veckan tog regionstyrelsen första steget mot ombyggnaden av sjukhusområdet.– Det är den absolut största investeringen vi varit med och tagit beslut om, säger Denise Norström (S) ordförande i regionstyrelsen.

Som en del i arbetet med att ta fram en helt ny plan för hur sjukhusområdet i Västerås ska se ut i framtiden tog regionstyrelsen i veckan ett första beslut om en plan som rymmer helt ny byggnad på sjukhusområdet i Västerås. I framtiden ska den rymma all akutsjukvård: från förlossning till operation.

– Det blir väldigt modernt och vi får de utrymmen vi behöver. De utrymmen vi har idag är byggt för hur sjukvården såg ut på 60- och 70-talet. Idag blir vi äldre men också sjukare, och vi har med hjälpmedel än vad vi hade på 70-talet. Sen får vi större möjlighet att bygga operationssalar för framtiden, säger Denise Norström.

Hjärtat i sjukvården

Byggnaden är en del i planen som sträcker sig fram till 2030, och det helt nya huset med samlad akutsjukvård kan stå klar tidigast 2022.

Hur prioriterad är den här byggnationen om man jämför med andra?

– Den är väldigt prioriterad. Det är själva hjärtat i sjukvården så det bygger vi upp först, säger Denise Norström.

Mycket stor investering

Den nya akutsjukvårdsbyggnaden är en del i etapp ett för den totala ombyggnaden av sjukhusområdet i Västerås. Den totala kostnaden för de nya byggnaderna i etapp ett bedöms i dagsläget bli upp till 5,3 miljarder kronor. Till det tillkommer kostnad för ombyggnad av befintliga byggnader till ca 0,5 miljarder kronor. Investering för utrustning i första etappen bedöms i nulägen komma att kosta upp till 1 miljard kronor.

Det är mycket pengar, hur ska ni klara den investeringen?

– Det kommer bli jättetufft. Vi behöver se till att vi gör 2 procent i resultat varje år. Det har vi gjort de senaste åren och de pengarna lägger vi på hög. Vi vill få ner lånedelen så mycket som möjligt för vi kommer att behöva låna pengar för det här – det vet vi, säger Denise Norström.

Ett första beslut om att gå vidare med planen togs regionstyrelsen i onsdags. Sedan väntar beslut i regionfullmäktige.

Powered by Labrador CMS