Fixa det gröna kortet och bli en stjärna på greenen

Har du drömt om att lära dig spela golf? Det är inte alls svårt och det är lätt att komma i gång tack vare utbildningen att ta ”grönt kort”.

  • Publicerad 09:57, 22 aug 2019

Under golfutbildningen kommer du att få lära dig grunderna för golfens olika slag.

Fokus läggs även på uppvärmning och golfspecifika övningar för att din kropp ska hålla sig hel och för att du ska få ut så mycket som möjligt av din golfsving.

Golfvett handlar om hänsyn, banvård, speltempo samt etik och moral. Under utbildningen kommer du att lära dig att vara rädd om din egen, andra personers och banpersonalens säkerhet. Och du kommer att lära dig vilka krav som ställs på dig i din roll som banvårdare och hur du ska reparera de skador som spelet orsakar banan.

Inom idrotten är det spelreglerna som definierar spelet. Inom golfen finns många regler som man bör känna till.

Exempelvis finns regler om du hamnar i trubbel och spelreglerna säger att du får lättnad utan att plikta ett slag.

Startar med 54 i handicap

Under utbildningen kommer du också att få bekanta dig med en del golftermer, till exempel chip, wedge, drive och puttning.

Du kommer att övningsspela minst två gånger med en av golfklubben utsedd fadder som har goda kunskaper om säkerhet, speltempo, hänsyn och banvård.

När du klarat och fått ”Grönt kort” fortsätter din träning och ditt spel ute på banan.

Några väljer röd utslagsplats, medan andra väljer gul utslagsplats. Du har 54 i handicap vilket innebär ett visst antal slag i så kallad spelhandicap. Hur många slag avgörs av slopetabellen. Det här hjälper din klubb dig med!

Många klubbar har en handicapgräns på 36, vilket tidigare kallades för officiell handicap. Det finns också flera klubbar som välkomnar golfspelare som har en högre handicap än 36.

Kurser fram till vecka 38

Inte alla – men många golfklubbar erbjuder utbildning. Ängsö golfklubb har nybörjarkurser som startar varje vecka fram till vecka 38. Kursen kostar 1 985 kronor och i avgiften ingår rangebollar, lån av klubbor och kurslitteratur.

Skerike golfklubb erbjuder också nybörjarkurser för 1995 kronor för vuxna och 1795 kronor för juniorer, 13 till 21 år. Även Hälla golf har utbildning som leder till grönt kort. Även är kostar kursen 1995 kronor. På Hälla genomför man tre praktikpass och ett pass teori.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING