Efter vågen av rån mot unga – polisen vill bryta brottstrenden

En växande problematik med rån mot yngre personer gör att polisen nu riktar sina operativa insatser för att kunna bryta brottstrenden och komma framåt i de pågående utredningarna, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Publicerad

De två senaste åren (2017 och 2018) har antalet anmälda rån mot personer under 20 år ökat i Västerås kommun jämfört med åren innan. Sammantaget sker personrånen på olika platser över ett större geografiskt område och det är främst unga män som råkar ut för brotten.

– Personerna som utför rånen är oftast 2-3 unga män som under hot tilltvingar sig stöldbegärligt gods som märkeskläder och elektronik som exempelvis datorer. I vissa fall har även våld i form av örfilar och puttar förekommit och i ett fall blev en ung man knivhuggen. Vi misstänker att det är flera konstellationer som utför rånen och gemensamt för dessa är att både gärningspersoner och offer är unga, säger Linda Hedmark biträdande lokalpolisområdeschef i Västerås.

Flickor rånade på Vetterstorp

Än så länge har ingen gripits men arbetet fortsätter för att komma framåt i utredningarna och motverka ökningen av rån mot unga personer.

– Våra ungdomspoliser finns på ungdomsgårdarna och vi samverkar med kommun och socialtjänst. Det görs också ett underrättelsearbete där vi kartlägger händelserna för att komma närmare de personer som genomför brotten. Vi försöker vara synliga på de platser och vid de tidpunkter där personrånen sker, men där ligger en stor utmaning i att de sker på så många olika platser med stora geografiska avstånd. Vi kan helt enkelt inte ha täckning överallt.

– Utöver det jag har nämnt så använder vi oss av andra metoder för att komma åt problemet, men av taktiska skäl kan jag inte gå in närmare på dessa, säger Linda Hedmark.

Utredningssektionen i Västerås har just nu 18 öppna förundersökningar där man kan misstänka att gärningspersonerna är under 18 år.

– I de flesta fall är gärningspersonerna mellan 15 till 18 år och bär svart jacka. Vi har svårt att få in signalementsuppgifter som leder någon vart, det är mestadels information som stämmer in på en för stor del av befolkningen. Vi behöver också ta hänsyn till att inte påverka eventuella vittnen.

– Godset som offren blir av med misstänker vi säljs till andra unga personer, så en uppmaning till föräldrar är att fråga deras barn om vart de har fått tag på den där jackan eller datorn som han eller hon plötsligt kommer hem med, säger Linda Hedmark.

Efter rånen utanför skolorna: Så jobbar polisen och kommunen

De förundersökningar som pågår saknar nästan uteslutande vittnen eller spår som leder arbetet framåt, därför är polisen högst angelägna om att få allmänhetens hjälp med tips och iakttagelser.

– Vi behöver ha in fler iakttagelser och tips om de personrån som har begåtts i Västerås. Allmänheten kan också höra av sig om de ser unga män, i konstellationer om två, tre personer, som har ett avvikande beteende. Det kan vara att man uppmärksammar något före eller efter brotten som främst sker eftermiddag- och kvällstid. Andra uppgifter om vart stöldgodset säljs vidare är också av intresse. Vi ser helst att man hör av sig som vittne om man har gjort några iakttagelser. Det finns även möjlighet att vara anonym om man sitter inne på viktiga uppgifter.

– Utifrån den resurs vi har gör vi vad vi kan för att motverka att fler personrån sker. Vi tar det här på största allvar, ungdomarnas trygghet och säkerhet är en prioriterad fråga, avslutar Linda Hedmark.

Powered by Labrador CMS