Efter rånen utanför skolorna: Så jobbar polisen och kommunen

På kort tid har flera rån riktade mot barn och unga inträffat i Västerås. Polisen kan varken bekräfta eller dementera ett samband, och jobbar nu i nära samarbete med Västerås stad för att öka tryggheten för skolungdomar.

Publicerad

På kort tid har flera rån riktade mot barn och unga inträffat i Västerås. Polisen kan varken bekräfta eller dementera ett samband, och jobbar nu i nära samarbete med Västerås stad för att öka tryggheten för skolungdomar.

På tisdagen blev två pojkar rånade när de var på väg hem från Ekbergaskolan på Viksäng. Rånarna tvingade genom våld till sig kläder och andra tillhörigheter från pojkarna. Ingen av pojkarna skadades fysiskt, men båda var skärrade efteråt.

Pojkar blev rånade på vägen hem från skolan

Händelsen är en av flera. I förra veckan utsattes en pojke, som är under femton år, för ett rånförsök utanför Viksängsskolan. Tidigare har unga personer på Skiljebo och på Blåsbo blivit rånade i anslutning till skolan.

Rånförsök utanför Viksängskolan

Johan Thalberg är presstalesperson på Polisregion mitt och beskriver hur polisen arbetar vidare just nu.

– Vi sammanställer ny information som inkommer från förhör, tips och andra underrättelser för att komma framåt i utredningarna. Förutom utredningsåtgärder är vi till en viss del synliga på de platser vid de tider som man kan misstänka att de här brotten begås. Andra metoder för att förebygga och utreda brotten kan vi inte berätta om på grund av taktiska skäl, säger han.

Pojke rånad på Skallberget

Det sker även en samverkan mellan kommunpolisen och Västerås stad i syfte att se vilka gemensamma åtgärder som kan leda till att den här typen av brott minskar.

Vet ni om det finns något samband mellan de här brotten?

– Vi kan inte till hundra procent varken bekräfta eller utesluta att det är samma personer som har utfört rånen. Många av rånen har däremot haft samma tillvägagångssätt, vilket gör att vi tittar på om de hänger ihop. Rånet vid Ekbergaskolan skiljer sig just i tillvägagångssättet och det är osäkert om det hänger ihop med något annat fall, säger Johan Thalberg.

En ny situation

Inom Barn- och ungdomsförvaltningen, som ansvarar för skolverksamheten, på Västerås stad ser man mycket allvarligt på det som har hänt.

– Det är en ny situation för oss att det här sker i den här omfattningen. Det vi pratar mycket om nu är att trygga själva skolsituationen. Som nu på Viksäng är en åtgärd att obehöriga inte är välkomna på skolan. Då blir man avhyst från skolans område, säger Mia Lindh som är grundskolechef för årskurs 6-9. Hon fortsätter:

– Kommunikation sker kontinuerligt med barnens vårdnadshavare via V-klass, om det är något som inträffat. Som till exempel på Viksäng las informationen ut där, och har man frågor kan man höra av sig till kontaktpersoner på skolan. Men i grunden är det polisen som håller i den här saken.

Märker paddorna

Tidigare har man haft problem med rån i närheten av andra skolor i Västerås, vilket har resulterat i oro hos föräldrarna. Som en åtgärd har man bland annat haft ett stort föräldramöte på Brandthovdaskolan, där även skolledningen inom kommunen var med.

– Många föräldrar undrade om det är skolans ipads som rånarna vill åt. Och det var det inte i just det fallet, utan det handlade om barnens mobiltelefoner, vilket till viss del är nytt för oss, berättar Erik Johansson som är grundskolechef för årskurs f-5.

På de berörda skolorna har staden vidtagit åtgärder för att barnen inte ska behöva ta med sig sina paddor hem, och att paddorna i sig märks. Men liksom med mobiltelefoner, är det upp till vårdnadshavaren om barnen ska ha dem med sig till och från skolan eller inte.

Powered by Labrador CMS