Arrangörerna Kalle Forslin, Björn Offerman och Simon Zmrzlak vid färjkajen. Där kör Havsörnen ut deltagarna till respektive startplats i årets Västerås Swimrun, som går under namnet Ö till Spa då målplatsen är Kokpunkten. Även David Jutterström, frånvarande här, ingår i arrangörsgänget. Foto: Jonas Bergkvist

Västerås Swimrun ökar i status i år – blir VM-kvallopp

Årets upplaga av Västerås Swimrun har fått höjd status. När startskottet för tävlingen ljuder nästa lördag är det som en av tre svenska kvaltävlingar till VM. – Vi behövde en ny utmaning, säger arrangörstrion Kalle Forslin, Björn Offerman och Simon Zmrzlak.

Publicerad

En riktig utmaning för deltagarna, den tuffaste genom Västerås Swimruns historia

Västerås Swimrun är ett lokalt initiativ som sjösattes 2016 och fram tills idag har varit en av Sveriges återkommande swimruntävlingar, dessutom en omtyckt sådan.
Tävlingen har sedan starten hållit sig till Björnön och Gäddeholm.

Men inför årets upplaga och tävlingsdagen 27 augusti är det mesta nytt.

Nu blir det start direkt från en färja ute i Västeråsfjärden.

Deltagarna får hoppa i direkt från Havsörnen när startskottet går för årets Västerås Swimrun nästa lördag. Foto: Jonas Bergkvist

Banan har förutom en helt ny sträckning även kraftigt förlängts för att uppfylla kraven på att vara en VM-kvaltävling.

– Vi behövde förnya oss kände vi. Det här har blivit en nytändning, säger arrangörerna som vi träffar nere vid färjkajen varifrån Rederi Mälarstadens Havsörnen skjutsar ut deltagarna mot Ridön.

Därifrån tar sig sedan deltagarna via bland annat Aggarö, Harkie, Fröholmen och Framnäs fram till målet på land vid Kokpunkten.

Banan är totalt drygt 30 km.

– En riktig utmaning för deltagarna, den tuffaste genom Västerås Swimruns historia. Vi har ju en häftig skärgård med stora fjärdar så det kommer att bli en äventyrlig bana för deltagarna där de är ett med naturen. Detta kombinerat med stadskänslan vid mål och förhoppningsvis en folkfest vid Kokpunkten och Steam hotel.

Sedan starten 2016 har Björnön varit centrum för Västerås Swimrun – i år blir det ny start- och målplats. Foto: Jonas Bergkvist

Det är lite mer internationell prägel i startlistan nu

Nyheterna med banlängden och att tävlingen nu är en av tre så kallade merittävlingar mot det slutliga målet, VM-loppet Ö till Ö nästa år, har breddat intresset och höjt statusen på startfältet.

– Det är lite mer internationell prägel i startlistan nu med deltagare från Norge, Danmark och Frankrike. Det kan kopplas direkt till att det är längre distans och en VM-kvaltävling.

Det finns även en kortare bana som mäter tidigare Västerås Swimrun-längd på omkring 17.5 km (varav 15 km löpning) och startar vid Fröholmen.

Till i år finns även ett ungdomslag med i startfältet.

– Det är glädjande, vi har ett samarbete med simsällskapet för att föryngra och locka fler simmare att prova på swimrun. Förutsättningar att lyckas är extremt goda om du har simningen som grund.

Anmälningstaket på 186 deltagare – satt utifrån Havsörnens passagerarkapacitet – är snart nått.

– Ja, det är nästan slutsålt. Nu ska det bli spännande att se responsen, vi säljer ju in en idé som vi tror på, säger Kalle Forslin, Björn Offerman och Simon Zmrzlak.

Målgång vid Kokpunkten och efterlängtat spa för deltagarna. Foto: Västerås Swimrun
Powered by Labrador CMS