
Åklagare överklagar dom om 3d-printat skjutvapen
Vapnet användes i mordförsök
Som Västerås Tidning tidigare berättat åtalades två män för innehav av ett 3d-printat vapen i en lägenhet på Bjurhovda. De två männen, en 20-åring och en 21-åring, misstänktes för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott. Båda männen friades från grovt vapenbrott och dömdes endast för ringa narkotikabrott.
Åklagare Magnus Möller har nu överklagat domen till Svea hovrätt. Han vill fortfarande att de två männen, som är ukrainska medborgare, döms till fängelse för grovt vapenbrott och utvisas.
Upprinnelsen till den aktuella händelsen var att 20-åringen, efter en fråga från en bekant, lät två för honom okända personer vistas i hans lägenhet på Bjurhovda under ett antal dagar. Som betalning fick han en mindre mängd narkotika. Vid samma tillfälle befann sig 21-åringen i lägenheten.
Gästerna hade med sig ett 3d-printat vapen. Ukrainarna lät sig fotograferas med vapnet. Tingsrätten menar att det ukrainarna gjorde inte är att jämställa med ett innehav i vapenlagens mening. Männen friades därför från vapenbrott.
Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, undersökte vapnet. Tingsrätten har tolkat NFC:s undersökning som att "det inte är ställt utom rimligt tvivel" att vapnet fungerade när ukrainarna hanterade det. Även ett trasigt vapen kan vara olagligt men tingsrätten menar att funktionsdugligheten bör "tillmätas viss betydelse".
Användes vid mordförsök
Åklagaren Magnus Möller menar att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Han skriver i sin överklagan att de två männen "under i vart fall ett antal minuter, fotograferat sig med vapnet, gjort tecken med händerna och rökt cannabis. De har med andra ord poserat med vapnet. Det är i denna kontext som hovrätten ska göra bedömningen av innehavet."
Magnus Möller menar att tingsrätten har bedömt vapnet isolerat utan att ta hänsyn till bakgrund och kontext. De två ungdomarna som var gäster hos 20-åringen är misstänkta för försök till mord med samma vapen.