
Klassiska charkbutiken fyller 90 år – bjuder in till stor korvfest
1935 slog Carlströms kött och chark upp dörrarna till sin verksamhet och har sedan 60-talet funnits på Slakterigatan 7, varifrån de försett västeråsarna med högklassigt svenskt kött och chark.
Inför det stundande 90-årsfirandet tog Västerås Tidning ett snack med företagets vd, Lars Rudäng, som berättar att de tycker att dagen är väl värd att firas.
– Det är inte jättemånga företag som firar 90 år, speciellt inte en sådan specialbutik som vi är.
Under nästa vecka kommer det att finnas flera olika erbjudanden i butiken varje dag för att fira de 90 åren.
– Man är välkommen till oss varje dag för att göra olika fynd och vi kommer att bjuda på varmkorv onsdag till fredag, för att folk ska få smaka på vår goda korv.
Lars Rudäng, som själv arbetat på Carlströms sedan 1993 och skrattande beskriver sig som en inventarie, berättar att han mest arbetat som styckare – men att han varit lite överallt på företaget. Nu har han tagit över vd-rollen från Rikard Söderström som tillsammans med Caroline Varnäs äger företaget.
– Men jag tycker fortfarande bra om att vara med i produktionen och ute i butiken.
Priserna på kött skenar, precis som på många andra livsmedel, vilket påverkar såväl kunderna som Carlströms.

– Nu har det till exempel varit en väldig brist på nötkött en längre tid och det ser inte ut att finnas något riktigt slut på bristen. Att äta nötkött nu är dyrt, det har nästan blivit något exklusivt och det kommer att ta några år innan tillgången ökar, vilket är jättetråkigt.
Men griskött råder det för närvarande ingen brist på. Carlströms har valt att arbeta med en bonde utanför Kungsör. Därifrån går grisarna till slakteriet för att sen komma till dem för att styckas och sen säljer man de olika detaljerna i butiken.
De senaste sex, sju åren har de även börjat jobba mer med att finnas och marknadsföra sig runt om i Västerås. Nu är det nästan 50/50 mellan butik och extern försäljning.
– Vi jobbar med vårt varumärke för att det ska bli igenkänt. På något sätt har alla butiker tagit emot oss med öppen famn och vill göra olika aktiviteter med oss. För att lättare hitta våra produkter så kan man leta efter det nya klistermärket som sitter på våra förpackningar ute i livsmedelsbutikerna.
Bygger varumärket
Carlströms jobbar även ihop med väldigt många restauranger i staden, allt från mindre kiosker till finare restauranger.
– Mycket beroende på att hamburgertrenden är fortsatt stor och många människor vill veta vart köttet de äter kommer ifrån och att det är lokalt.
Men Lars påpekar att det är i butiken man får det lilla extra.

– Det är här vi bygger vårt varumärke, det är här man får den fina servicen av vår kunniga personal, får det där lilla extra och blir sedd som kund. Här får man vända och titta på varan jämfört med i matvarubutiken. Här får man köpa det man vill ha och den mängd man behöver. Vi upplever att man inte fryser in kött på samma sätt som förut. Då var det ett helt annat tänk, många köpte en hel gris som jag styckade och frös in, så är det inte nu.
Carlströms kött och chark har kammat hem flera priser. Bland annat har de blivit svenska mästare på chark-SM med sin prinskorv.
– Och de grovmalda korvarna där vi maler kött och blandar med kryddor och sen gör en korv! Det är bara kött och kryddor med en kötthalt på 90-97 procent. Tänk dig att du tar en insprängd karré, mal den och blandar med kryddor, där har vi vår korv. Och den är vi så stolta över! säger Lars.
Förutom de produkter som de själva tagit fram recepten till, som den grovmalda korven, finns förstås även basen med till exempel falukorv, grillkorv och skinka.
– Jag tycker att vi är väldigt duktiga på chark. Vi gör till exempel olika pastejer och syltor, vi röker korv, hästkött och bacon.
Slutligen berättar Lars att de försöker samarbeta med lokala företag för att försöka hitta produkter som kompletterar deras egna varor.
– Jag tror på konceptet att först handla svenskt, för att det gynnar vårt land, sen att man försöker handla inom vårt län. Det är viktigt att handla lokalt, av våra lokala leverantörer, då får vi tillbaka skattepengar vilket gynnar alla.