MAJORITETEN. Samuel Stengård (KD), Staffan Jansson (S), Anna Maria Romlid (V) och Vicki Skure-Eriksson (C).
MAJORITETEN. Samuel Stengård (KD), Staffan Jansson (S), Anna Maria Romlid (V) och Vicki Skure-Eriksson (C).

Styrande storsatsar på säkerhet och klimat

Den politiska majoriteten i Västerås vill öka sin investeringsbudget med cirka 2 miljarder kronor och satsa mer på bland annat cykelbanor och busslinjer

Publicerad

Västerås kommun styrs av en majoritet bestående av S, KD, C och V. När denna majoritet tillträdde efter valet 2022 befann sig Sverige i en djup lågkonjunktur med stigande inflation. För att trygga välfärden halverades då kommunens investeringsbudget. Nu är läget ett annat i Västerås.

– Vi växer, om än inte lika fort som tidigare. Industrin investerar, säger Staffan Jansson, Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

'Med den nya budgeten skrivs kommunens totala investeringsram upp med över två miljarder kronor till totalt 8 miljarder kronor fram till 2028.

Solsatsar

En av de största nya investeringarna är på klimatomställningen där mer än en halv miljard kronor satsas på konkreta åtgärder som energieffektiviseringar, fler solceller, utbyggd kollektivtrafik och nya cykelvägar.

Klimatsatsningen omfattar både energiinvesteringar och energieffektiviseringar, däribland fler solceller på kommunala tak och smartare uppvärmning i kommunala byggnader.

Cykel och buss

Satsningarna på hållbart resande trappas upp. Nya gång- och cykelvägar, en cykelbro över E18 och en ny busslinje längs yttre ringleden ska göra det enklare för allmänheten att transportera sig klimatsmart i ett växande Västerås.

– Det är viktigt att prioritera hållbara transportsätt, säger Anna Maria Romlid, vänsterpartist och kommunalråd.

Ska utredas

Exakt vilka förändringar som är att vänta inom trafikområdet återstår att se. Det är en fråga för tjänstemännen att utreda. Tekniska nämnden får i uppdrag att utreda ”nödvändiga infrastrukturinvesteringar för att klara framkomligheten för kollektivtrafik, cykeltrafik, fotgängare, bilister och godstrafik i kommunen”. Utredningen ska återrapporteras till kommunfullmäktige senast under andra kvartalet 2027.

Skola och sport

Utöver klimatsatsningarna innehåller budgeten bland annat investeringar i beredskap, vård- och omsorgsboenden, skolor, idrottsanläggningar, tillgängliggörande av Mälaren samt insatser för kultur och friluftsliv.

Inom säkerhetsområdet ska det bland annat satsas på trygghetspunkter på landsbygden. Trygghetspunkter är platser dit allmänheten kan gå i krissituationer för att få värme, vatten, varm mat, information, möjlighet att larma 112, besöka toalett, enklare sjukvård, övernattning eller stöd.

Trygghetspunkterna finns hittills i olika kommunala skolor i Västerås. Tanken är att alltså att fler ska finnas tillgängliga på landsbygden.

Powered by Labrador CMS