Laddade – för två nya stjärnor. Malin Persson och Magnus Joneby framför stjärnväggen på VSK-kansliet, som nu kan utökas med en 21:a grön stjärna om herrlaget vinner SM-guld och en första vit om damerna gör detsamma. Foto: Jonas Bergkvist

VSK-kaptenerna inför den stora finaldagen: ”Pokalerna ska hem”

23 mars. Den stora finaldagen. Bandysveriges nationaldag. För VSK Bandy – betydligt mer än så. Det är dagen som kommer att få ett eget kapitel i klubbens historia. Dagen då grönvitt för första gången har både damlaget och herrlaget i SM-final. – Det är det häftigaste man kan göra som klubb, säger damlagets kapten Malin Persson.

Publicerad

Det är det häftigaste man kan göra som klubb

Det är tio år sedan VSK-herrarna senast deltog i en SM-final på Studenternas IP – som nu gjort comeback som finalarena – i Uppsala.

När det nu äntligen är dags igen – om exakt en vecka – blir det dubbelt upp.

Herrlaget får denna gång sällskap av damlaget och en historisk finaldubbel blir därmed verklighet.

Vi träffade de två lagkaptenerna Malin Person och Magnus Joneby för att höra deras tankar veckan före den stora dagen då herrarna ska förstärka epitet Mesta mästarna ytterligare med guld nummer 21 och damerna ska ta med sig sin första guldpokal hem till Västerås.

Båda i final samtidigt för första gången, hur stort är det?

– Det är det häftigaste man kan göra som klubb. Att vi är där med två lag som vill vinna guld, det är underbart, säger Malin Persson

Magnus Joneby:

– Jag kan bara instämma. Fantastiskt att vi kan ha två så framgångsrika lag på både dam- och herrsidan. Klubben gör ju någonting som är bra. En effekt av att det har satsats och blivit mer seriöst på damsidan.

Medan herrlaget har en lång och framgångsrik historia (första SM-finalen 1922 och första SM-guldet 1923) är det de senaste tre säsongerna som det tagit fart på allvar även för damlaget – med bland annat en första final 2017 (förlust mot Kareby).

I år vann VSK damernas elitserie för andra gången – herrarna blev tvåa.

De inspireras av varandras framgångar.

– Absolut, säger Persson och Joneby.

– Att tjejerna var så här bra visste vi redan innan säsongen startade och vi i herrlaget trodde att de skulle ta sig till final. Då var det bara för oss att bita i och försöka leverera samma sak, säger Joneby med ett leende.

Malin Persson:

– Vi är ofta och kollar på herrarnas matcher och känner att vi har mycket att lära av dem och deras sätt att spela. Högt tempo och mycket bra passningsspel som vi känner att vi kan ta efter i vårt spel.

– Jag tror vi försöker spela på ungefär samma sätt båda lagen, med samma idé. Vi vill ju spela en offensiv bandy. Det är en röd tråd som finns genom hela föreningen, säger Joneby.

Magnus Joneby, varför vinner damlaget SM-finalen mot Skutskär på lördag?

– För att de vann serien och är det bästa laget. En tabell ljuger aldrig. Ja, förutom i vårt fall då, haha.

– Nej, men jag tycker att det är bästa laget, både trupp- och spelmässigt. Jag tror att de är mogna att ta det där guldet nu när de också har finalrutin.

Malin Persson, varför vinner herrlaget SM-finalen mot Villa Lidköping på lördag?

– För att vinnarkulturen har smugit sig fram nu under semifinalserien och de har visat vilket starkt lag det är över hela banan. Väldigt många spelare som vill avgöra och skulle offra allt för att vinna just den här matchen.

VSK Bandys ordförande Gisela Stockhaus drömde om scenariot med dubbla finallag redan före säsongen.

– Så var det, men folk skrattade nästan. ”Ja, damerna kanske”. Att vi nu får förbereda oss inför två finaler … det är en dröm och jag får nypa mig i armen.

Hur stort är det?

– Jag håller med Malin. Det är verkligen det häftigaste man kan göra som klubb.

Hur medveten har klubbens satsning varit för att nå hit?

– Det är klart att det har jobbats hårt för det här. Men vi i styrelsen ska inte ta åt oss för mycket av damlagets framgångar, det är framför allt otroligt starka personer runt laget och tjejerna själva som marknadsfört sig och skapat förutsättningar för att komma dit där de är idag.

Hur går det nästa lördag då?

– Det är klart att jag gärna fortsätter drömma. Om dubbla guld – och att vi står på Sigmatorget på måndag 25 mars med guldhjälmar, dubbla SM-pokaler och allt, säger Gisela Stockhaus.

Fotnot: Det är bara anrika klubben Boltic som under sin storhetstid på 80-talet (vid tre tillfällen) lyckats plocka hem dubbeln och vinna både dam- och herrfinalen samma år. Även Katrineholm och Sandviken har haft möjligheten, utan att lyckas.

Malin Persson togs hårt när VSK och Skutskär möttes i seriefinalen i ABB Arena i mitten av januari. 2–2 slutade mötet – nu väntar nya, hårda tag i finalen nästa lördag. Foto: Stefan Lindgren
Magnus Joneby räddade poängen i en svängig och mycket välspelad seriefinal mot Villa hemma i november – nu väntar nya, jämna tag i finalen nästa lördag. Foto: STEFAN LINDGREN
Prisskåpet ska fyllas på med guld #21 och guld #1. Malin Persson spelar sin andra SM-final med VSK:s damlag nästa lördag och ska försöka spela hem klubbens första guld på damsidan. Magnus Joneby gör sin femte final – tio år efter finaldebuten på just Studenternas – och ska försöka spela hem sitt fjärde och klubbens 21:a guld på herrsidan. Foto: Jonas Bergkvist

Så här ser VSK-lagens finalvecka ut

Under veckan: Träning för båda lagen måndag, tisdag, torsdag och fredag.

Torsdag: Presskonferens i Uppsala inför finalerna. Lagens tränare medverkar samt spelarna Malin Persson, Linda Lohiniva och Magnus Joneby samt Simon Jansson.

Fredag: Strax efter lunch sätter sig damlaget på bussen med destination Uppsala, herrlaget några timmar senare.

Lördag, dag: Avslag för damfinalen VSK–Skutskär kl 12.00. 15.00 hyllas damvinnaren på slottet. Herrfinalen VSK–Villa Lidköping inleds kl 18.00.

Lördag, kväll/natt: Herrvinnarna firas i ett VIP-tält på arenan med en kortare guldfest direkt efter finalen. Cirka 21.30 gemensam färd hem till Västerås för dam- och herrlaget och vidare ut på lokal i Västeråsnatten.

Powered by Labrador CMS