VSK lyfter SM-bucklan efter förra årets dramatiska finalmatch mot Skutskär. Ny chans på lördag mot samma motstånd. Foto: Stefan Lindgren

VSK har stort stöd i SM-finalen – på distans

På lördag ska VSK försöka försvara sitt historiska SM-guld i bandy. När de glider in på Studenternas IP sker det inför coronatomma läktare. Men med västeråsarnas stora stöd i ryggen. – Det känns bra. Jag hoppas att folk ska få njuta av en bra bandymatch hemma i tv-sofforna, säger VSK-tränaren Olle Wiberg.

Publicerad

Final 2017, final och seger 2019.

Nu laddar VSK för sin tredje SM-final på senare tid – och på att försvara det första guldet på damsidan i klubbens historia

Men det sker under minst sagt speciella omständigheter.

– Vi är ju en av få liveidrotter som är igång. Vi hoppas kunna skänka den glädje som idrotten gör och att folk får sitta hemma och njuta av en bra bandymatch i tv-sofforna, säger VSK-tränaren Olle Wiberg.

För att visa sitt stöd på distans för det grönvita laget på lördag drog VSK Bandy igång en swishkampanj där västeråsarna kan köpa fiktiva finalbiljetter för 30 kronor.

Den tog snabbt fart och under tisdagsförmiddagen passerades 1 000 ”åskådare”.

– Det är en bra och uppskattad swish-kampanj. Vi har ju vetat om den här situationen i alla fall en vecka och valt att inte fokusera på att det blir spel inför tomma läktare. Vi ska ut och spela en bandymatch i 90 minuter och vi hoppas kunna göra vårt bästa utifrån de förutsättningarna som är, säger Wiberg.

Matilda Plan firar 3–3-kvitteringen framför den stora VSK-klacken vid fjolårets final. I år får de grönvita klara sig med stödet från tv-sofforna. Foto: Stefan Lindgren

Alla är friska och krya. Vi har bra koll på våra spelares status och är noggranna med hygien

Är det rätt beslut att spela finalerna? (även herrfinalen mellan Edsbyn och Villa spelas samma dag)

– Jag har otrolig respekt för den situationen som råder i samhället och har verkligen full förståelse och respekt att matchen spelas utan publik. Men jag tycker också det är viktigt att vi får genomföra den här matchen och får göra upp om det här SM-guldet. Idrotten kan skänka mycket glädje och det hoppas vi göra, säger Wiberg, och fortsätter:

– Sedan är det fortfarande några dagar till lördag, mycket kan ju ändras fortfarande. Men just nu håller vi oss till det och laddar för att det blir finalmatch.

Hur är läget i laget?

– Alla är friska och krya. Vi har bra koll på våra spelares status och är noggranna med hygien och följer samhällets rekommendationer.

Olle Wiberg på finalarenan förra året. Nu ser han fram emot sin och VSK:s andra raka SM-final – även fast den spelas utan publik. ”Vi är en av få liveidrotter som är igång och hoppas kunna skänka lite glädje med att bjuda på en bra bandymatch”, säger Wiberg. Foto: Stefan Lindgren/Arkiv

Hur känns det inför finalen?

– Vi är laddade. Det känns häftigt att vara tillbaka i en SM-final igen.

VSK har en stark säsong bakom sig och vann Elitserien efter endast två förluster. Båda kom mot lördagens finalmotståndare Skutskär.

– Vi vet att det alltid är jämna matcher mot Skutskär och är väldigt ödmjuka och vet att det krävs en maximal insats för att lyckas vinna. Det är ett rutinerat och bra lag vi möter, men vi har också samlat på oss en hel del rutin, säger Olle Wiberg med ett leende.

SM-finalen direktsänds i SVT1 på lördag med start klockan 10.20.

Matchstart 10.30 inför tomma läktare på Studenternas – men med ett stort stöd 78 km västerut.

Fotnot: Vill man köpa sin ”finalbiljett” och stötta VSK gör man det genom att swisha till nr 123 269 4545

På tisdagsförmiddagen hade 1 037 västeråsare köpt fiktiva finalbiljetter för att stötta VSK på lördag. Foto: VSK Bandy

Så laddar VSK inför finalen

Tisdag: Träning

Onsdag: Vilodag mest för att få en dag extra hemma med familjerna

Torsdag: Träning och taktikgenomgång (den presskonferens som brukar hållas inför finaler med tränare och lagkaptener ställs in)

Fredag: Gemensam brunch på morgonen, sedan lätt träning, gemensam lunch, packning och avfärd till Uppsala, gemensam middag på kvällen

Lördag: SM-final 10.30

Powered by Labrador CMS