Marcus Bergman gjorde 2–0 direkt i upptakten av den andra perioden. Foto: STEFAN LINDGREN

VIK:s drömstart – premiärseger mot AIK inför jublande hemmafans

VIK fick en drömstart på årets hockeyallsvenska äventyr på fredagskvällen. När slutsignalen precis ljöd i en kokande ABB Arena lyste siffrorna VIK 5 AIK 2 på resultattavlan.

Hockeytempen i Västerås har successivt stegrats ju närmare premiärdagen kommit. I kväll nådde den kokpunkten och samtliga hemmasektioner var fyllda till sista plats i ABB Arena denna premiärfredag.

Och VIK visade att man med all sannolikhet blir att räkna med även i årets upplaga av Hockeyallsvenskan efter succén med tredjeplatsen i fjol.

Men det blev en tuff kamp mot ett AIK som redan spelat sin premiärmatch (förlust hemma 1–2 mot Vita Hästen).

Det var också gästerna som startade klart piggast och det tog nästan halva första perioden innan hemmalaget noterades för första skottet på mål.

Men efter ett power play skakade VIK av sig premiärnerverna och kom in i matchen. Och i samband med ytterligare ett numerärt överläge – sedan AIK haft för många spelare på isen – kunde 19-årige forwarden Gustav Lindberg sätta säsongens första gulsvarta mål i Hockeyallsvenskan. Detta via ett kraftfullt slagskott, otagbart för August Hedlund i AIK-kassen.

Resultatet stod sig perioden ut.

Den andra perioden blev betydligt mer målrik och hann knappt börja innan Marcus Bergman utökade VIK-ledningen till 2–0. Direkt efter tekning fick han pucken och tog sig in i offensiv zon och fick in ett handledsskott bakom Hedlund. Solnalaget replikerade dock relativt omgående och innan tre minuter var spelade av mittronden stod det 2–1.

Sedan var det ställningskrig – med viss AIK-övervikt – fram tills VIK:s nya transatlant Kelsey Tessier presenterade sig för hemmapubliken och gjorde sitt första tävlingsmål i den gulsvarta dressen. Han gav efter framspelning av Sebastian Benker åter VIK en tvåmålsledning fram till 3–1.

Men lyckan blev kortvarig, bara minuten senare kröp gästerna närmare igen efter onödigt VIK-slarv i den egna zonen.

Den sista perioden blev rafflande och matchen stod och vägde.

Då klev VIK-forwarden William Wikman fram och punkterade premiärtillställningen med sitt 4–2-mål drygt halvvägs in i slutronden. Framspelningen stod 1–0-skytten Lindberg för.

Samme Wikman kunde sedan även sätta slutresultat 5–2 i tom kasse med två minuter kvar att spela.

Redan på måndag väntar nästa match, borta mot Västervik.

Gott om publik på plats i ABB Arena denna festliga premiärfredag. Foto: STEFAN LINDGREN
Gustav Lindberg (95) har precis gjort premiärmålet i årets hockeyallsvenska med ett rejält slagskott i numerärt överläge. Foto: Stefan Lindgren
Tätt och tufft i ABB Arena långa stunder. Foto: STEFAN LINDGREN
Jerome Leduc bjuder en AIK-spelare på en rejäl tryckare. Foto: STEFAN LINDGREN
VIK-keepern Emil Kruse räddade laget i andra perioden när AIK-pressen stundtals var stor. Foto: STEFAN LINDGREN
VIK-tränaren Thomas Paananen kunde räkna in sköna premiärpoäng. Foto: STEFAN LINDGREN
VIK-spelarna hjälper Emil Kruse att freda målet. Foto: STEFAN LINDGREN

Hockeyallsvenskan, premiär

VIK– AIK 5–2 (1–0, 2–2, 2–0)

Första perioden: 1–0 (12.27) Gustav Lindberg (Jerome Leduc, Daniel Öhrn), spel 5 mot 4.

Andra perioden: 2–0 (0.07) Marcus Bergman (Jerome Leduc, Daniel Öhrn), 2–1 (2.33) Elias Lindström, 3–1 (15.10) Kelsey Tessier (Sebastian Benker), 3–2 (16.24) Sam Marklund.

Tredje perioden: 4–2 (11.33) William Wikman (Gustav Lindberg), 5–2 (18.01) Wikman, mål i tom kasse

Skott: 12–6, 4–11, 9–8

Publik: 4 434.