BK-trio med framtidstro. Niclas Slagstedt, a-lagsmålvakten Ella Wilson och styrelseledamoten Tony Gustafsson ser efter degraderingen från Elitettan nu framåt mot en omstart i division I – och fortsatt elitsatsning i föreningen. Foto: Jonas Bergkvist

”Vi ska fortsätta att vara en elitförening på damsidan”

Nedflyttade från Elitettan tidigare i höstas efter en tung säsong. Men satsningen tillbaka har redan inletts. Med ny tränarduo, en mängd egna talanger och en stark framtidstro ska Västerås BK30 vara tillbaka i svensk damelitfotboll senast 2021. – Vi har en långsiktig plan som vi tror starkt på, säger klubbens Niclas Slagstedt och Tony Gustafsson.

Publicerad

Efter en turbulent säsong med tränarbyte, stor spelaromsättning och skador på nyckelspelare var BK30:s Elitettan-äventyr över i och med förlusten i Kalix mot Assi i slutet av oktober.

Men en plan för en snabb och hållbar återkomst till svensk damelitfotboll finns.

Och är redan påbörjad.

– Den började egentligen för fyra år sedan i samband med ett möte på Västmanlands fotbollförbund. Där diskuterades framtiden för länets tjejfotboll och där bestämde vi oss för att ta täten och bli den klubb dit den som vill satsa på sin fotboll kan komma. Våra äldsta flicklag ska vara elit, det tog vi beslut om redan förra året, säger Niclas Slagstedt, sportsligt ansvarig i BK30 för lagen under damlaget.

När damlaget hösten 2016 tog steget upp i Elitettan var det egentligen för tidigt.

– Organisationen var väl inte riktigt satt i klubben. Vi var inte helt förberedda på allt som krävs runt en elitförening. Kraven har skärpts för att driva runt ett elitlag på damsidan, säger Slagstedt.

Nu gick ändå premiäråret i Elitettan över förväntan med en fin sjundeplats – men denna säsong blev en enda stor besvikelse.

– Alla har verkligen jobbat stenhårt för att försöka se till att vi skulle hålla oss kvar. Men oavsett vilka insatser som gjordes så gick det inte – det blev för svårt att vända en nedåtgående spiral, säger Tony Gustafsson, som sedan i år sitter i föreningens huvudstyrelse.

Nu kan han och Niclas Slagstedt istället se fördelarna med degraderingen.

– Det är klart att vi gärna hade varit kvar, men nu får vi samtidigt en chans att landa lite och ta ett år att samla ny kraft och ta ny fart. För hela föreningen kanske det var det bästa för att bygga framåt, att alla gemensamt i föreningen känner BK-känslan igen. Ibland behöver man bryta gamla vanor och idéer för att skapa något nytt.

Målsättningen är att vara tillbaka i Elitettan 2021 med full kraft – och med en bättre fungerande och mer öppen organisation.

– Den långsiktiga planen är tydlig och den tror vi starkt på. Vi ska fortsätta att vara en elitförening på damsidan. Och minst 75 procent av spelarna ska vara från Västmanland, säger Niclas Slagstedt och Tony Gustafsson, som menar att det är många fler engagerade som driver föreningen framåt nu.

Arbetet med a-laget inför nästa säsong är i full gång – och nu kan även en ny tränarduo presenteras.

Tony Torstensson kliver in som som huvudtränare med Johan Andersson vid sin sida.

– Helt rätt för oss, det är två mycket engagerade tränare. Båda har kört Svenska Spel-laget (F19) med stor framgång i år. Tony är en väldigt tydlig tränare med en riktig vinnarskalle. Passar perfekt för vårt seniorlag, säger Niclas Slagstedt.

Och apropå F19-laget. Efter ett tufft förstaår kan de summera ett framgångsrikt 2018 i Svenska Spel-serien mot tufft nationellt motstånd.

Framgångarna gör att hela sju spelare nu flyttas upp till a-laget inför kommande säsong.

Målvakten Ella Wilson, 19, som har stått en hel del för F19-laget, har redan gjort resan till a-laget (inför premiärsäsongen i Elitettan 2017). Hon fick chansen i målet under de sista omgångarna i Elitettan i höstas.

– Det var både kul och jobbigt. Det är inte kul att förlora. Men känslan är väldigt bra inför nästa år, vi är laddade för revansch, säger hon.

Massor av talang finns även i föreningens yngre lag.

När F16-landslagets läger på Bosön hölls för bara några veckor sedan var BK30 den förening i landet efter Rosengård som hade flest spelare uttagna. Såväl Hanna Gunnarsson, Ella Gunnarsson, Wilma Hedenström som Nellie Eklöf fanns med på lägret.

Framtiden ser med andra ord ljus ut när BK30 nu med full kraft laddar om – bättre förberedda än tidigare.

Tuff säsong. BK30 i en match mot Ljusdal under den tunga Elitettan-säsongen 2018. Foto: STEFAN LINDGREN
Powered by Labrador CMS