Martin Enlund, Västerås MS, ska köra en nystartad rallycross-serie i USA i höst. Start i Salt Lake City i slutet av september. ”En häftig utmaning”, säger 20-åringen. Foto: Jakub Nitka

Västeråsarens drömchans – rallycross i USA

Det 20-årige löftet Martin Enlund från Västerås styr nu rallycrossbilen västerut. Han blir en av förarna i en ny storsatsning på sporten i USA. – Det blir ett minne för livet, säger Västerås MS-föraren.

Publicerad

Känns bra att vara med på bollen direkt. Förhoppningsvis kan vi visa framfötterna och få nån ännu bättre styrning längre fram

Martin Enlund avslutade rallycrossäsongen hemma i Sverige i Arvika för två veckor sedan med att säkra ett SM-silver i Supercar Lites-klassen efter en mycket stark avslutning.

I den andra serien han körde, RallyX Nordic, blev det en snöplig fjärdeplats till slut med samma poäng som trean.

– Det har varit lite strul med bilen under säsongen. Men jag är nöjd med farten som alltid varit där, så jag gjorde det bästa möjliga av det, säger Enlund när han summerar säsongen.

Uppenbarligen har rallycrosstalangens framfart under året gjort avtryck ända bort till andra sidan Atlanten.

För nu väntar helt nya utmaningar för västeråsaren som är inbjuden att som en av tolv förare tävla i Supercar Lites-klassen i nystartade serien Nitro Rallycross. Den avgörs över fem deltävlingar i höst med start i gamla OS-staden Salt Lake City 24–25 september.

– Otroligt kul och spännande. Det är en jättestor serie som precis ska dra igång och det är den stora organisationen Nitro Circus som ligger bakom. Känns bra att vara med på bollen direkt. Förhoppningsvis kan vi visa framfötterna och få nån ännu bättre styrning längre fram, säger Enlund till Västerås Tidning bara någon dag efter att hans nya satsning offentliggjorts.

Hur gick det till?

– Vi blev inbjudna för våra prestationer under året, vilket känns bra. Känns också otroligt kul att få åka över med teamet – Enlunds Motorsport – och visa vad vi kan.

Bilen är redan skickad över Atlanten.

Om det ska bli någon fortsättning på sikt för Enlund och teamet hänger givetvis – som alltid i motorsportssammanhang – ihop med att ekonomin finns.

– Självklart kostar det en del, så sponsorer är viktiga och välkomna.

Hur ser målet ut med USA-serien?

– Vill vara med och slåss om titeln, det är absolut målet. Men det är de bästa i världen vi möter och med helt andra banor än vad vi är vana vid så det blir tufft såklart.

Från Nitro Rallycross presentationsfilm av serien. Foto: NRX

Ja, de specialbyggda rallycrossbanorna är högst spektakulära med bland annat höga hopp.

Den amerikanske stjärnan Ken Block har bland annat sagt: ”Det här är verkligen de bästa och vildaste rallycross-banorna som funnits i sportens historia”.

– Det blir en omställning för oss såklart. Men det blir en häftig utmaning och väldigt spännande – ett minne för livet, fastslår Martin Enlund.

Många av Sveriges allra främsta rallycrossstjärnor som bröderna Timmy och Kevin Hansen, Patrik Sandell och Mattias Ekström har redan varit och provat lyckan i NRX under premiäråret 2018 och 2019, men då avgjordes det som singeltävlingar.

Nu är det en full serie och den 19 september inleds USA-äventyret för nästa svensk – västeråsaren Martin Enlund och övriga i teamet – när flyget lättar västerut.

Tävlingskalendern, NRX 2021

Deltävling 1, 24–25 september: Utah Motorsports Cambus, Salt Lake City, Utah

Deltävling 2, 2–3 oktober: ERX Motor Park, Minneapolis, Minnesota

Deltävling 3, 13–14 november: Wild Horse pass Motorsports Park, Phoenix, Arizona

Deltävling 4, 20–21 november: Glen Helen Raceway, södra Kalifornien

Deltävling 5, 4–5 december: The Firm, norra Florida

Powered by Labrador CMS