Västerås Basket-fostrade Matilda Ekh blev idag uttagen i den slutliga EM-truppen. Foto: Svensk Basket

Västeråsaren Matilda Ekh efter EM-platsen: ”Stor och häftig upplevelse”

På torsdag inleds damernas basket-EM. I dag togs den slutliga svenska truppen ut. En av de tolv spelarna: Västerås Basket-fostrade Matilda Ekh. – En stor och häftig upplevelse, säger 19-åringen till Västerås Tidning.

  • Publicerad 16:04, 12 jun 2021

Västerås Tidning fick en intervju med den nyblivna EM-spelaren direkt efter landslagets sista träning på svensk mark på lördagskvällen inför morgondagens avresa till EM-staden Valencia.

Landslaget har nu varit samlat i snart en månad i Södertälje med träningsläger och resor för träningsmatcher mot Tjeckien och Frankrike.

Redan inför den samlingen i mitten av maj trodde Matilda Ekh att hon hade en bra chans att ta en plats i den slutliga truppen

Så blev det också.

– Jag har känt mig mer säker ju längre det har gått, även om ingenting var självklart.

Nu blir det EM och mästerskapsdebut, hur känns det?

– Det känns såklart jättebra och skönt att ha tagit en plats. Och kul att det äntligen drar igång nu, det har varit ett långt träningsläger.

Vilken känsla åker du till EM med?

– Framför allt med en känsla att det ska bli en stor och häftig upplevelse. Det är mitt första mästerskap, men jag ska verkligen försöka bidra så mycket jag kan de minuter jag får spela.

Tror du att du kan njuta lite också av att vara på ett EM?

– Ja, det gäller väl att försöka hitta någon slags balans där.

Den Västerås Basket-fostrade 182 cm långa guarden landslagsdebuterade i höstas i EM-kvalet och har nu samlat på sig fem landskamper inför det stora äventyret i Spanien.

Hon utsågs till Årets stjärnskott i basketligan förra säsongen och har denna säsong tagit ytterligare kliv och fått ta ett större ansvar i SM-guldlaget Luleå.

Den svenska förbundskapten Marco Crespi har tagit ut Västeråstalangen Matilda Ekh i 12-mannatruppen till EM. Foto: Isac Solinaw, Svensk Basket

Att den svenske förbundskaptenen Marco Crespi har en stark tro på den 19-åriga talangen är ingen hemlighet. I en intervju med Västerås Tidning för en månad sedan öste Crespi beröm över Ekh.

– Matilda har fantastiska egenskaper och instinkter i att kunna läsa och förstå spelet. Hon har absolut potential att bli en toppspelare i Europa. Hon kan göra något fantastiskt redan i år, sa Crespi till Västerås Tidning då.

Även från annat håll har strålkastarljuset redan kastats över Matilda Ekh. När internationella basketförbundet FIBA utsåg fem unga profiler att hålla koll på under EM var Västeråstjejen en av dem.

Det är annars en till stora delar oprövad svensk trupp med hela sex debutanter som kommer till spel. Bland annat saknas tongivande trion Regan Magarity, Amanda Zahui och Lollo Halvarsson på grund av skador.

Vad tror du om era chanser i EM?

– Jag tror absolut på oss. Vi är lite underdogs och kan spela utan press och några större förväntningar på oss. Det är ofta roligare då och jag tror att det kan passa oss.

Det blir en lång säsong för er EM-spelare, hur är formen?

– Det känns bra. Vi har haft ett hårt träningsläger, men nu börjar jag känna mig lite piggare. Nu ska det bara bli skönt att äntligen få sätta igång.

Avslutar Matilda Ekh, Västerås bidrag till den stora basketvärlden.

Det här är Matilda Ekh

Född: 19 april 2002 i Västerås

Uppväxt: På Skallberget/Gideonsberg

Klubb: Luleå Basket

Moderklubb: Västerås Basket. Gjorde A-lagsdebut som 13-åring i Damettan

Meriter som senior: 2 SM-guld, 5 a-landskamper, Årets stjärnskott 2020 SBL Dam.

Aktuell: Uttagen till EM och gör mästerskapsdebut som senior.

Så sänder SVT från EM

Basket-EM spelas 17–27 juni i Valencia, Spanien.

Sverige spelare i Grupp A och har Spanien, Belarus och Slovakien som gruppmotståndare. Ettan i gruppen går direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinaler. Fyran i gruppen är utslaget. Gruppspelet spelas 17–20 juni, åttondelsfinal 21 juni, och sedan är det slutspel 23-27 juni.

SVT sänder Sveriges alla matcher, här är samtliga sändningar från EM:

Torsdag 17 juni

SVT1/SVT Play 11.50-14.00 Sverige-Slovakien

Fredag 18 juni

SVT24/SVT Play 20.50-23.00 Spanien-Sverige

Söndag 20 juni

SVT1 14.50-17.00 Sverige-Belarus

Måndag 21 juni

SVT sänder en av följande matcher om Sverige spelar:

SVT Play 17.50-20.00 Kval till kvartsfinal

SVT24 20.50-23.00 Kval till kvartsfinal

Onsdag 23 juni

SVT Play 17.50-20.00 Kvartsfinal

SVT24/SVT Play 20.50-23.00 Kvartsfinal

Lördag 26 juni

SVT1/SVT Play 11.50-14.00 Ev placeringsmatch

SVT1/SVT Play 14.50-17.00 Ev placeringsmatch

SVT sänder den ena placeringsmatchen om Sverige spelar

Kunskapskanalen/SVT Play 17.50-20.00 Semifinal

SVT24/SVT Play 20.50-23.00 Semifinal

Söndag 27 juni

Kunskapskanalen/SVT Play 17.50-20.00 Bronsmatch

SVT24/SVT Play 20.50-23.00 Final

En i gänget. Matilda Ekh i landslagsdressen i sin andra a-landskamp mot Montenegro i februari i år. Nu får hon spela sitt första internationella seniormästerskap. Foto: Isac Solinaw, Svensk Basket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING