Den svenske förbundskaptenen Marco Crespi hyllar Västeråstalangen Matilda Ekh. ”Hon har potential att bli en toppspelare i Europa”, säger han. Foto: Isac Solinaw, Svensk Basket

Västerås baskettalang siktar mot EM – hyllas av förbundskaptenen: ”Kan bli en toppspelare i Europa”

Hur mycket hinner egentligen hända under en vecka i en 19-årig basketspelares liv? I storlöftet Matilda Ekhs fall – SM-guld, dambaskethistoria och ett stort steg närmare sommarens EM. – Det var en häftig vecka, säger Västerås Basket-fostrade Ekh till Västerås Tidning. Nu hyllas hon stort av den svenska förbundskaptenen.

  • Publicerad 07:55, 8 maj 2021

Matilda Ekh är basketlöftet från Västerås som packade Norrlandsväskan 2017 för att börja på riksbasketgymnasiet i Luleå.

Fyra år senare har hon tagit två SM-guld, blivit utsedd till Årets stjärnskott i Svenska Basketligan, gjort landslagsdebut och nosar på en plats till sommarens EM.

Det har gått undan?

– Ja, det får man väl säga att det har, säger den 182 centimeter långa guarden som nu fått sitt stora genombrott inom svensk basket.

Hon blev visserligen utsedd till Årets stjärnskott – och svensk mästare utan slutspel – redan förra året under sin debutsäsong med Luleå Basket i SBL.

Men i år har hon tagit ytterligare kliv och fått ta ett större ansvar i Sveriges bästa damlag.

– Jag är nöjd med min säsong. Jag har haft en helt annan roll den här säsongen och vuxit jättemycket av det. Förra året var jag lite mer av en rollspelare utan så mycket ansvar.

Som lön för mödan var Matilda Ekh förra veckan med och skrev svensk baskethistoria. Aldrig tidigare har ett damlag vänt ett underläge med 0–2 i matcher i en SM-finalserie. Ekhs Luleå Basket ändrade på det.

– Det var inte många som trodde på oss. Det kändes nästan overkligt att ha vunnit SM-guldet, det är väl först nu som jag börjar landa, säger Ekh till Västerås Tidning en knapp vecka efter att guldhattarna åkt på.

Framtidsnamn. Matilda Ekh gjorde debut i Damettan med Västerås Basket som 13-åring. Nu, sex år senare, har hon vunnit två SM-guld och tagit plats i landslaget. Hon hoppas komma med i EM-truppen i sommar. ”Jag jag har absolut chansen”, säger hon. Foto: Isac Solinaw, Svensk Basket

Jag tror absolut att jag har chansen att ta en plats i 12-mannatruppen

Den galna veckan avslutades sedan med att Matilda Ekh på valborgsmässoaftonen blev uttagen i den nedbantade EM-truppen på totalt 18 spelare, som ska ned till slutliga 12 spelare till EM.

Hur känns det att vara så nära en EM-plats?

– Det känns bra. Jag tror absolut att jag har chansen att ta en plats i 12-mannatruppen. Jag är en av de lite yngre som slåss om de sista platserna.

Och ska man tro den svenska förbundskapten Marco Crespis ord borde Västeråslöftet ha en god chans.

”Jag tror absolut att jag har chansen att ta en plats i 12-mannatruppen. Jag är en av de lite yngre som slåss om de sista platserna”, säger Ekh om EM-chanserna. Foto: Svensk Basket

Den svenska förbundskapten Marco Crespi öser beröm över Västeråstalangen. Foto: Isac Solinaw, Svensk Basket

Vad jag tycker om Matilda? Det är enkelt, jag älskar Matilda!

Västerås Tidning fick en liten pratstund med den rutinerade coachen, på plats i hemlandet Italien, för att höra om hans tankar kring Västerås bidrag till den stora basketvärlden.

– Vad jag tycker om Matilda? Det är enkelt, jag älskar Matilda! är det första Crespi utbrister. Det har jag gjort från den första video jag fick se på henne inför EM-kvalet i höstas.

Det var också då, mot Israel i en EM-kvalmatch i november 2020, som Ekh landslagsdebuterade.

Den välmeriterade 58-årige förbundskaptenen – som bland annat coachat Italiens herrar till ett EM-guld – utvecklar sin hyllning:

– Matilda har fantastiska egenskaper och instinkter i att kunna läsa och förstå spelet.

Han lyfter även fram hennes spänst och styrka i luften.

– Hon är elegant i sitt luftspel, en vacker ”jumper”, säger Marco Crespi.

Hur bra kan hon bli?

– Hon har absolut potential att bli en toppspelare i Europa. Hon kan göra något fantastiskt redan i år. Det är stor skillnad på 2017 (när hon kom till Luleå, reds. anm.) och 2021. Hon har utvecklats oerhört mycket och kommer att bli en viktig spelare i det svenska landslaget många år framöver.

Förbundskaptenen Marco Crespo lyfter bland annat fram Matilda Ekhs spänst och styrka i luftrummet. Foto: Isac Solinaw, Svensk Basket

Det känns spännande och roligt att få göra något nytt.

Matilda Ekh försöker till viss del också se längre framåt när EM kommer på tal.

– Det är klart att jag skulle bli besviken om jag inte blev uttagen eftersom jag känner att jag har chansen. Men samtidigt skulle det inte vara hela världen, det kommer att komma många fler chanser.

Innan EM-förberedelserna inleds med ett träningsläger 19 maj kommer Matilda Ekh att komma hem till Västerås.

– Ja, jag tänkte åka hem några dagar innan lägret. Jag var hemma i julas senast. Det blir inte lika mycket nu som när jag just hade börjat gymnasiet.

Det var här i Västerås som basketkarriären tog fart på allvar när hon som blott 13-åring debuterade i Damettan med moderklubben Västerås Basket.

– Jag var väl 9-10 år nånting när jag började spela basket, men då höll jag även på med flera andra sporter. Så det väl där nånstans när jag började spela division 1 som jag bestämde mig för att jag ville satsa på basket.

Efter två framgångsrika år och lika många SM-guld i Sveriges högsta liga är det från i höst dags för nästa utmaning och steg i karriären – på andra sidan Atlanten.

Som collegestudent på Michigan State University utanför Detroit.

– Planen var att jag skulle ha åkt över redan förra året, men det gick inte med pandemin. Jag har haft platsen kvar sedan dess och nu känns det rätt.

Laddad?

– Ja, det ska bl kul. Det känns spännande och roligt att få göra något nytt.

Vad hoppas du att det ska ge?

– Det är en hög nivå på spelet därborta och jag hoppas kunna ta del av det och lära mig det som dom är bra på. Den största skillnaden är väl att europeisk basket är väldigt lagorienterad medan det amerikanska ofta bygger lite mer på det individuella.

Men först alltså fullt fokus på det mer lagorienterade – det svenska EM-laget närmare bestämt.

Det här är Matilda Ekh

Född: 19 april 2002 i Västerås

Uppväxt: På Skallberget/Gideonsberg

Klubb: Luleå Basket

Moderklubb: Västerås Basket. Gjorde A-lagsdebut som 13-åring i Damettan

Meriter som senior: 2 SM-guld, 2 a-landskamper, Årets stjärnskott 2020 SBL Dam

Andra sm-guldet. Matilda Ekh firade SM-guldet med sina lagkompisar i Luleå Basket förra tisdagen. Foto: SVT Play

Allt inför Sveriges EM

Basket-EM spelas 17–27 juni i Valencia, Spanien.

De svenska basketdamerna inleder förberedelserna inför turneringen med ett träningsläger den 19 maj.

Så här ser det preliminära schemat ut fram till EM:
19 maj–26 maj Södertälje, träningsläger

27 maj–29 maj Prag, träningslandskamper mot Tjeckien

30 maj–2 juni Södertälje, träningsläger

3 juni–5 juni Frankrike, träningslandskamper mot Frankrike och Turkiet

6 juni–12 juni Södertälje, träningsläger

13 juni– Valencia, sista förberedelser och EM

Spelschema EuroBasket

Sverige spelare i Grupp A och har Spanien, Belarus och Slovakien som gruppmotståndare. Ettan i gruppen går direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinaler. Fyran i gruppen är utslaget. Gruppspelet spelas mellan 17–20 juni, åttondelsfinal 21 juni, och sedan är det slutspel 23-27 juni.

Sveriges gruppspelsmatcher:

17 juni kl 12.00: Sverige-Slovakien

18 juni kl 21.00: Spanien-Sverige

20 juni kl 15.00, Sverige-Belarus 

Källa: Svensk basket

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING