Västerås får ny stortävling i golf

En ny internationell damtävling i golf är född. Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider. 9–11 augusti 2018 står Västerås Golfklubb tillsammans med världsstjärnan värd för den prestigefyllda Europatävlingen på Letas-touren med en prispott på 35 000 euro. – Vi är givetvis oerhört stolta och glada över att få den här tävlingen, säger VGK:s representanter.

  • Publicerad 21:34, 23 nov 2017

Värdinnan Anna Nordqvist berättade via ett filmklipp om sitt engagemang i Europatävlingen i Västerås.

Golfen i Västerås blev plötsligt hetare än på länge – mitt i vintern.

Sedan Frösåker 2008 arrangerade Annika Sörenstams Europatourtävling TPC by Annika har det inte funnits någon proffsdamtävling i golf av rang i Västerås.

Tio är senare blir det ändring på det.

Nästa sommar – 9–11 augusti – och ytterligare två år framåt kommer nästa internationella stortävling att arrangeras i Västerås. Denna gång på Västerås Golfklubb.

Nyfödda tävlingen Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider kommer att ingå på damernas Ladies European Tour Acess Series (Letas), undertouren till damernas Europatour och motsvarigheten till herrarnas Challenge tour.

– Den har blivit verklighet tack vare ett stort engagemang hos våra medlemmar och partners. Och tillsammans med ett bra stöd av Svenska golfförbundet, säger Cina Koskinen och Magdalena Sjöholm från den projektgrupp i VGK som jobbar med tävlingen.

– Vi är oerhört stolta och glada över att kunna presentera vår tävling och ambition är att arrangera den under tre år.

Ett 130-tal spelare väntas till start, såväl utländska proffs som den svenska dameliten.

Svenska golfförbundet satsar på ett långsiktigt jämställdhetsarbete med visionen ”världens bästa golf för alla”.

– Vi delar naturligtvis den visionen. Det här är ett led i vårt arbete med att uppmuntra damspelarna i Västmanland och bidra till den positiva utvecklingen för svensk damgolf, säger Cina Koskinen och Magdalena Sjöholm.

Värdinnan för tävlingen, 30-åriga världssjuan Anna Nordqvist, är Sveriges fixstjärna på damsidan och tillhör världens främsta spelare med bland annat två major-segrar och nio segrar på den amerikanska LPGA-touren på meritlistan.

– Det är en stor ära att få vara värdinna och sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige. Jag tycker det är fantastiskt kul att Västerås Golfklubb, som inte ligger långt ifrån Eskilstuna där jag är född och uppvuxen, tagit detta initiativ att stödja damgolfen och skapa möjligheter för duktiga tjejer att spela en proffstävling i Sverige, sa Nordqvist via ett filmklipp under presskonferensen på Sky Bar Plaza.

Nordqvist hoppas med sitt engagemang kunna inspirera fler tjejer att satsa på golf.

– Det är otroligt värdefullt för dessa tjejer att få möjlighet att spela en proffstävling. Jag har varit i deras skor för några år sedan och utan liknande möjligheter hade jag inte nått dit jag är idag.

Västerås GK:s Sofia Ljungqvist blir ett av hemmahoppen i tävlingen.

– Jag siktar naturligtvis på att vinna, säger hon med ett leende.

– Det känns verkligen jättekul att få tävla på hemmabana. Det gäller att ta tillvara på det på ett bra sätt med den press som blir och allt jobb runtomkring, säger 27-åringen.

Sofia Ljungqvist hoppas på en folkfest.

– Det vore förstås väldigt roligt om det kom mycket folk och tittade. Den här tävlingen kommer att betyda mycket för alla svenska golfdamer.

Sofia Ljungqvist har just avslutat sin sjunde säsong som proffs, varav den tredje på just Letas-touren. Hon slutade 54:a på rankingen och laddar nu för en bättre säsong 2018. Hon gör det i värmen.

– Jag åker till Marbella på söndag för att jobba och träna på klubben Los Naranjos i fem månader. Jag tror verkligen att det kommer att ge mig jättemycket.

Till Anna Nordqvist Västerås Open i sommar får Sofia Ljungqvist sällskap av en annan hemmaspelare ute vid Bjärby.

VGK-tjejen Annelie Sjöholm, 22, går just nu sitt fjärde och sista år på college i USA. När hon kommer hem till sommaren är tanken att hon ska bli proffs.

– Det kan mycket väl bli så att just vår tävling blir hennes första som proffs, säger VGK:s projektledare Magdalena Sjöholm (och ja, även mamma till Annelie).

Flera Västeråsspelare kan bli aktuella för stortävlingen. Både Sandra Abrahamson, Skerike, och Jessica Ljungberg, Frösåker, har deltagit på Letas-touren under 2017.

Sedan får VGK även fem så kallade wild card att dela ut.

– Dessa går mest troligen till lokala spelare som vi tycker ska få den här chansen, säger Magdalena Sjöholm och Cina Koskinen.

Huvudsponsoren Smartprovider är ett relativt nystartat finansbolag med säte i Västerås. Företaget var tidigt suget på att finnas med i det här sammanhanget.

– Huvudanledningen var just att det handlade om en damtävling, säger företagets Fredrik Göterfelt.

Totalt kommer omkring 130 spelare från hela Europa till Västerås nästa sommar och gör upp om prispotten på 35 000 euro.

Och för möjligheten att få spela en helt ny golftävling.

Västerås Golfklubb

Västerås Golfklubb är Sveriges 16:e äldsta golfklubb och bildades den 10 oktober 1931. Till en början förfogade klubben över nio hål i östra delen av Västerås. I september 1949 invigdes de första nio hålen på Bjärby och 1963 byggdes banan ut till 18 hål, men med en annan sträckning än dagens.

Banan är en skogs- och parkbana, med vissa höjdskillnader så att du får spela både uppför, nerför och ibland på skrå. De flesta greener är relativt små, upphöjda och omgivna av ett flertal bunkrar som gör inspelen utmanande. Det bidrar också till att slopevärdet (används för att bedöma banornas svårighet) är ganska högt så att många spelare få fler slag än de är vana vid. Banan har endast två par 5, men fyra par 3, vilket ger par på totalt 70.

Källa: VGK

Fakta/Letas-touren

Ladies European Tour Acess Series (Letas) skapades 2010 av de största Swedish Golf Tour-tävlingarna tillsammans med tävlingar i Mellaneuropa. Den är undertour till Ladies European Tour. Många av dagens stora stjärnor har gått vägen via Letas och det vimlar av framstående både svenska och europeiska spelare, framtidens europeiska stjärnor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Sveriges största secondhand öppnar i Västerås

Under våren 2021 storsatsar PMU på second hand i Sverige. Bland annat planerar de att öppna en butik i Västerås.måndag 25/1 16:03

EXTRA: ACC varslar samtliga anställda

Vd Tobias Hultberg: ”Tungt hjärta” Västerås kongress- och mötesjätte Aros Congress Center varslade idag samtliga medarbetare. Uppsägningarna kommer att verkställas redan i morgon.tisdag 12/1 15:35

13 konkurser i Västmanland i december

Färre än samma månad året innan Under den senaste månaden rapporterades något färre konkurser i Västmanlands län än under motsvarande tid i fjol. Det visar ny statistik från UC.onsdag 6/1 13:24

Nya lagar och regler från 2021

Sverige lämnar 2020 bakom sig och går in i 2021. Många nya lagar har trätt i kraft under 2020 på grund av pandemin, men annars är allt som vanligt, från och med 1 januari 2021 träder nya lagar i...lördag 2/1 9:20

SMAKFULLT

Startade salladsboomen – nu öppnar de på Erikslund

Salladshjältarna fortsätter kampen mot snabbmatszombisarna Det är salladsboom i Västerås! Och de som startade trenden i Västerås var Salladsmagasinet på Hälla. Nu tar företaget ett nytt steg och expanderar verksamheten. – Nästa år öppnar vi även på...lördag 28/11 8:52

Ny bistro öppnade – i containerboxarna

En bit utanför Erikslunds shoppingcenter vid E18 mot Köping ligger den nyöppnade vägkrogen Bistro Box. Restaurangen har ett säreget, intressant utseende där den yttre designen ser ut att bestå av...fredag 27/11 10:36

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING