Västerås får ny stortävling i golf

En ny internationell damtävling i golf är född. Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider. 9–11 augusti 2018 står Västerås Golfklubb tillsammans med världsstjärnan värd för den prestigefyllda Europatävlingen på Letas-touren med en prispott på 35 000 euro. – Vi är givetvis oerhört stolta och glada över att få den här tävlingen, säger VGK:s representanter.

  • Publicerad 21:34, 23 nov 2017

Värdinnan Anna Nordqvist berättade via ett filmklipp om sitt engagemang i Europatävlingen i Västerås.

Golfen i Västerås blev plötsligt hetare än på länge – mitt i vintern.

Sedan Frösåker 2008 arrangerade Annika Sörenstams Europatourtävling TPC by Annika har det inte funnits någon proffsdamtävling i golf av rang i Västerås.

Tio är senare blir det ändring på det.

Nästa sommar – 9–11 augusti – och ytterligare två år framåt kommer nästa internationella stortävling att arrangeras i Västerås. Denna gång på Västerås Golfklubb.

Nyfödda tävlingen Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider kommer att ingå på damernas Ladies European Tour Acess Series (Letas), undertouren till damernas Europatour och motsvarigheten till herrarnas Challenge tour.

– Den har blivit verklighet tack vare ett stort engagemang hos våra medlemmar och partners. Och tillsammans med ett bra stöd av Svenska golfförbundet, säger Cina Koskinen och Magdalena Sjöholm från den projektgrupp i VGK som jobbar med tävlingen.

– Vi är oerhört stolta och glada över att kunna presentera vår tävling och ambition är att arrangera den under tre år.

Ett 130-tal spelare väntas till start, såväl utländska proffs som den svenska dameliten.

Svenska golfförbundet satsar på ett långsiktigt jämställdhetsarbete med visionen ”världens bästa golf för alla”.

– Vi delar naturligtvis den visionen. Det här är ett led i vårt arbete med att uppmuntra damspelarna i Västmanland och bidra till den positiva utvecklingen för svensk damgolf, säger Cina Koskinen och Magdalena Sjöholm.

Värdinnan för tävlingen, 30-åriga världssjuan Anna Nordqvist, är Sveriges fixstjärna på damsidan och tillhör världens främsta spelare med bland annat två major-segrar och nio segrar på den amerikanska LPGA-touren på meritlistan.

– Det är en stor ära att få vara värdinna och sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige. Jag tycker det är fantastiskt kul att Västerås Golfklubb, som inte ligger långt ifrån Eskilstuna där jag är född och uppvuxen, tagit detta initiativ att stödja damgolfen och skapa möjligheter för duktiga tjejer att spela en proffstävling i Sverige, sa Nordqvist via ett filmklipp under presskonferensen på Sky Bar Plaza.

Nordqvist hoppas med sitt engagemang kunna inspirera fler tjejer att satsa på golf.

– Det är otroligt värdefullt för dessa tjejer att få möjlighet att spela en proffstävling. Jag har varit i deras skor för några år sedan och utan liknande möjligheter hade jag inte nått dit jag är idag.

Västerås GK:s Sofia Ljungqvist blir ett av hemmahoppen i tävlingen.

– Jag siktar naturligtvis på att vinna, säger hon med ett leende.

– Det känns verkligen jättekul att få tävla på hemmabana. Det gäller att ta tillvara på det på ett bra sätt med den press som blir och allt jobb runtomkring, säger 27-åringen.

Sofia Ljungqvist hoppas på en folkfest.

– Det vore förstås väldigt roligt om det kom mycket folk och tittade. Den här tävlingen kommer att betyda mycket för alla svenska golfdamer.

Sofia Ljungqvist har just avslutat sin sjunde säsong som proffs, varav den tredje på just Letas-touren. Hon slutade 54:a på rankingen och laddar nu för en bättre säsong 2018. Hon gör det i värmen.

– Jag åker till Marbella på söndag för att jobba och träna på klubben Los Naranjos i fem månader. Jag tror verkligen att det kommer att ge mig jättemycket.

Till Anna Nordqvist Västerås Open i sommar får Sofia Ljungqvist sällskap av en annan hemmaspelare ute vid Bjärby.

VGK-tjejen Annelie Sjöholm, 22, går just nu sitt fjärde och sista år på college i USA. När hon kommer hem till sommaren är tanken att hon ska bli proffs.

– Det kan mycket väl bli så att just vår tävling blir hennes första som proffs, säger VGK:s projektledare Magdalena Sjöholm (och ja, även mamma till Annelie).

Flera Västeråsspelare kan bli aktuella för stortävlingen. Både Sandra Abrahamson, Skerike, och Jessica Ljungberg, Frösåker, har deltagit på Letas-touren under 2017.

Sedan får VGK även fem så kallade wild card att dela ut.

– Dessa går mest troligen till lokala spelare som vi tycker ska få den här chansen, säger Magdalena Sjöholm och Cina Koskinen.

Huvudsponsoren Smartprovider är ett relativt nystartat finansbolag med säte i Västerås. Företaget var tidigt suget på att finnas med i det här sammanhanget.

– Huvudanledningen var just att det handlade om en damtävling, säger företagets Fredrik Göterfelt.

Totalt kommer omkring 130 spelare från hela Europa till Västerås nästa sommar och gör upp om prispotten på 35 000 euro.

Och för möjligheten att få spela en helt ny golftävling.

Västerås Golfklubb

Västerås Golfklubb är Sveriges 16:e äldsta golfklubb och bildades den 10 oktober 1931. Till en början förfogade klubben över nio hål i östra delen av Västerås. I september 1949 invigdes de första nio hålen på Bjärby och 1963 byggdes banan ut till 18 hål, men med en annan sträckning än dagens.

Banan är en skogs- och parkbana, med vissa höjdskillnader så att du får spela både uppför, nerför och ibland på skrå. De flesta greener är relativt små, upphöjda och omgivna av ett flertal bunkrar som gör inspelen utmanande. Det bidrar också till att slopevärdet (används för att bedöma banornas svårighet) är ganska högt så att många spelare få fler slag än de är vana vid. Banan har endast två par 5, men fyra par 3, vilket ger par på totalt 70.

Källa: VGK

Fakta/Letas-touren

Ladies European Tour Acess Series (Letas) skapades 2010 av de största Swedish Golf Tour-tävlingarna tillsammans med tävlingar i Mellaneuropa. Den är undertour till Ladies European Tour. Många av dagens stora stjärnor har gått vägen via Letas och det vimlar av framstående både svenska och europeiska spelare, framtidens europeiska stjärnor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Dryckesmässan kommer tillbaka till ACC

Flera nyheter på årets öl- och destillatmässa I oktober förra året gick mässan Västerås öl och destillat av stapeln för första gången – och blev en stor succé! Över 4 000 öl- och destillatintresserade besökare fyllde Aros congress center under...lördag 20/10 14:29

Nom va gott!

Så gör du en Bellini till helgen Att kliva ner i källaren på Sundinska huset på Stora gatan 42 i Västerås, är att kliva in en värld av kärlek till kött och god dryck. Här finns Nom sedan sex år tillbaka med visionen om att servera...fredag 12/10 16:41

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING