Segern är ett faktum – och BK Rapid-boxaren Elin Cederroos är dubbel världsmästare. ”Det känns overkligt”, säger hon några dagar efter sitt livs match. Foto: Stephanie Trapp/Showtime

Västerås dubbla världsmästare: ”Det känns overkligt”

Elin Cederroos presterade som bäst när det gällde som mest. Nu är hon dubbel världsmästare och en historisk svensk boxare – efter mindre än tre år i proffsringen. – Det känns overkligt, säger 35-åringen.

Publicerad

Elin Cederroos presterade som bäst när det gällde som mest.Nu är hon dubbel världsmästare och en historisk svensk boxare – efter mindre än tre år i proffsringen.– Det känns overkligt, säger 35-åringen.

Jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan det kommer. Jag vill ju så gärna visa upp det

Natten mot förra lördag tog BK Rapid-boxaren Elin Cederroos sin proffskarriärs hittills största seger.

Efter triumfen mot hemmafavoriten Alicia Napoleon Espinosa i titelmatchen på en stor gala i Atlantic City, USA, är västeråsaren nu innehavare av såväl IBF- som WBA-bältet.

På samma gång dessutom den första svenska boxare som är ägare till två av de största bältena i den breda boxningsvärlden samtidigt.

Allt på mindre än tre år sedan proffsdebuten i april 2017.

– Det har verkligen gått otroligt fort. I vanliga fall försvarar man sin titel först innan man tar en till. Men det är ju hit vi hela tiden har siktat och satsat på så även om det känns overkligt har detta varit målet med satsningen.

Förkyld födelsedag

Västerås Tidning pratar med en kraftigt förkyld Elin Cederroos på hennes 35-årsdag på torsdagen.

– Vi är däckade hela familjen. Det får bli ett lugnt firande idag, säger hon med ett leende.

Dubbel världsmästare, har det hunnit sjunka in så här några dagar senare?

– En del har man väl smält nu. Men det är så stort. Framför allt reflekterar jag över att jag lyckades prestera och få till allt så bra i all uppståndelse på en så stor gala. Det var mycket som satt av taktiken vi talat om inför matchen, sen är det klart att man faller tillbaka lite grann. Men det var en riktigt bra match, vi bjöd på allt.

Ja, efteråt hyllades Cederroos och Napoleon Espinosa stort för sin insats.

– Någon sa att det var en av de bästa kvinnliga boxningsmatcherna någonsin och att den borde nomineras till ”Fight of the year”, vilket såklart är kul att höra.

Var det din bästa fajt i karriären?

– Ja, det var mitt livs boxning, säger Cederroos.

Men tillägger:

– Hittills. Jag kan bättre.

Uppladdning inför avresan var annars inte optimal. Hennes tränare och följeslagare genom karriären, Alexander Wennersten och Chris Wehbi, saknade rätt sorts visum för att kunna flyga med till USA.

– Det var otroligt påfrestande. Jag fick mitt sent också.

Istället fick bland andra Rapids tidigare Europamästare Benjamin Kalinovic rycka in och sekondera.

– Benja hade ett giltigt visum sedan tidigare. Så det löste sig bra, det var en väldig trygghet att ha honom vid sin sida ihop med övriga teamet.

Nu ska hon ladda batterierna på hemmaplan innan hon blickar framåt mot nya utmaningar.

– Jag har ett år på mig att försvara mina titlar så det är ingen stress. Men det är klart att jag tittar på andra bälten också. WBC är nästa stora fina, som jag skulle vilja få chansen på.

Mer bråttom är det dock i ett annat ärende – att få hem det senast erövrade WBA-bältet från andra sidan Atlanten.

– Det skulle fixa i ordning det i USA först och sen skicka det med posten. Jag hoppas att det inte dröjer allt för länge innan det kommer. Jag vill ju så gärna visa upp det!

Kanske har det hittat hem till Västerås lagom till den 27 januari då den nykorade dubbla världsmästaren kommer att närvara vid Ungdomsidrottsgalan i Bombardier Arena.

Napoleon Espinosa och Cederroos bjöd på en riktigt bra kamp, som hyllades stort av kritiker efteråt. Foto: Stephanie Trapp/Showtime
Dubbla bälten. Västeråsboxaren Elin Cederroos med sina två världsmästarbälten efter segern i titelfajten mot hemmafavoriten Alicia Napoleon Espinosa på en gala i Atlantic City förra helgen. Foto: Stephanie Trapp/Showtime
Teamet. Elin Cederroos flankeras av från vänster sekonden Billy Lazcano, teamboss Besim Harman samt sekonden och förre Europamästaren Benjamin Kalinovic. Foto: Stephanie Trapp/Showtime
Västeråsboxaren Elin Cederroos vann med minsta möjliga marginal. Foto: Stephanie Trapp/Showtime
Powered by Labrador CMS