EM-poolare. Roger Åkerblom och Patrik Enbom är två av initiativtagarna till att Västerås Biljardsällskap numera är en aktiv förening igen efter tio års dvala. Duon åker denna helg ner till Italien på senior-EM för att representera Sverige – och den återuppväckta klubben. Foto: Jonas Bergkvist

Västerås Biljardsällskap är i stöten igen

Biljardsporten har fått en nytändning i stan. Västerås Biljardsällskap har väckts till liv efter tio års dvala. – Fantastiskt kul att vara igång igen, säger klubbens Patrik Enbom och Roger Åkerblom som nu laddar för EM i Italien.

Publicerad

Det är nu tolv år sedan Biljardsalongen stängde ner den publika verksamheten i Bondebacken efter över 20 år och Västerås Biljardsällskap, VBS, därmed kort efteråt lades i malpåse.

Efter att ha vilat sig i form i närmare elva år är nu VBS åter en del av biljardfamiljen i Sverige.

Detta tack vare att några av de gamla ”stötarna” – om uttrycket tillåts – i sin jakt på en passande lokal fick korn på den på Brandthovda där Aktivt uteliv tidigare fanns.

– Vi startade en ekonomisk förening och har gjort vår egen modell av det som Biljardären på Sveavägen i Stockholm var först med. Det är många som vill få igång klubbverksamhet, men då de flesta biljardhallarna ligger i krogmiljö och styrs av mer kommersiella intressen så är det tufft för många.

Roger Åkerblom och Patrik Enbom i den nya biljardhallen på Brandthovda. Foto: Jonas Bergkvist

Då det är en komplett hall kan vi ha elittävlingar fullt ut. Förbundet är tacksamma då det är svårt att hitta arrangörer. Vi har sökt flera SM, så vi får se om vi får något.

Lokalen på Brandthovda – som hyser åtta biljard-, ett carambole- och ett snookerbord – är således inte öppen för allmänheten utan det är de drygt 30 medlemmarna i den ekonomiska föreningen som styr hur verksamheten ska se ut.

– Visst skulle det vara kul om det kan vara lite öppet för allmänheten, men vi måste såklart tillgodose alla typer av medlemmars önskemål på hur vi ska bedriva detta. Kanske att vi kommer att hålla något Öppet hus.

Just nu är det full fokus på att få igång Västerås Biljardsällskap på allvar igen, klubben som bildades 1983 som resultatet av en sammanslagning mellan två klubbar i stan. Framgångarna har varit stora på flera sätt genom åren, bland annat med flera svenska mästare.

– Jag skulle säga att vår största framgång var att vi var den klubb som producerade flest nya biljardspelare i Sverige. Vi var väldigt tidiga med att ha strukturerade och coachande träningar, där ungdomarna fick lära sig grunderna och därför snabbt blev bra, säger Roger Åkerblom.

Patrik Enbom fyller i:

– En stor del i framgången bidrog också alla engagerade vuxna till som tog hand om och lärde de unga som kom ner till hallen.

Just nu håller Biljardsällskapet på med en drive för att få igång ungdomsverksamheten igen.

– Vi vill väcka den liv igen ordentligt. Träningstiderna (söndag och tisdag) är gratis året ut och det kommer inte att kosta skjortan sen heller. Vi brinner för ungdomarna och att få igång tillflödet till sporten igen. Vi är ju själva gamla dinosaurier och vill inte att den ska dö ut med oss, säger de med ett flin.

VBS har redan kommit igång med tävlandet och hade bland annat fyra lag med på lag-SM – för övrigt samma tävling som VBS vann 2007.

– Vi var en boll från att gå till final med ett av lagen nu.

Förra helgen dominerade VBS i Stockholm. 59 spelare från svenska eliten gjorde upp i en elittävling i 10-ball och de två västeråsarna på plats, Christian Sparrenlöv Fischer och Christopher Koba, lyckades båda ta sig till final där Koba drog det längsta strået och vann finalen med 8-5.

Denna helg hålls i hallen dessutom den första individuella nationella tävlingen på över tio år i VBS regi när en klass 1- och klass 2-tävling.

– Då det är en komplett hall kan vi ha elittävlingar fullt ut. Förbundet är tacksamma då det är svårt att hitta arrangörer. Vi har sökt flera SM, så vi får se om vi får något.

Även internationellt sprider VBS ut sig igen. Nu i helgen beger sig Patrik Enbom och Roger Åkerblom ner till italienska Treviso för att representera Sverige i senior-EM.

– Mästerskapet håller på i tio dagar, det ska bli så häftigt och spännande, säger den blågula duon.

De har kvalat in att få delta i alla discipliner, vilket innebär fyra starter.

– Totalt är vi tio stycken i den svenska truppen.

Det blir Åkerbloms fjärde EM, Enboms tredje. ”Putte” har även bland annat ett VM i snooker i Bangkok på meritlistan.

Hur känns det att vara igång med klubben igen?

– Helt fantastiskt, det går nästan inte att beskriva. Att vi lyckats få ihop det så otroligt bra. Vi är ett bra och entusiastiskt gäng.

Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS