Världsspelaren och svensk golfs stora affischnamn på damsidan Anna Nordqvist var på plats på Västerås GK på torsdagseftermiddagen för att planera inför Europatävlingen i augusti som hon står som värdinna för. Foto: Jonas Bergkvist

Världsstjärnans Västeråsbesök

Finfrämmande på Västerås Golfklubb i eftermiddags. Dubbla majorvinnaren och Sveriges främsta damgolfare Anna Nordqvist var på plats. Allt för att lägga upp planerna inför Europatävlingen Västerås Open som bär hennes namn. – Det är kul att området får en sådan här stor tävling, det behövs, säger den 31-åriga Eskilstunatjejen till Västerås Tidning.

Publicerad

Västerås får i år återigen en efterlängtad internationell damtävling i golf – tio år efter att Frösåker 2008 arrangerade Annika Sörenstams Europatourtävling TPC by Annika.

Även denna gång blir det med svensk damgolfs för tillfället största affischnamn, världsstjärnan och dubbla majorsegraren Anna Nordqvist, som värdinna.

Anna Nordqvist Västerås Open 9–11 augusti blir årets största damtävling i Sverige med en prispott på 35 000 euro – och toppgolfare från hela världen på plats.

Tävlingen, som spelas på Västerås GK, ingår på damernas European Tour Access Series (Letas), undertouren till Europatouren och Swedish golf tour, den svenska proffstouren.

Den är tänkt att hållas under tre år.

– Det är en stor ära att få vara värdinna och sätta mitt namn på en ny damtävling i Sverige. Jag växte ju upp i Eskilstuna vilket är väldigt nära här och det känns kul att området får en stortävling nu, det behövs för svensk damgolf. Jag vet att det uppskattas, säger hon under sitt besök på torsdagseftermiddagen på Bjärby och Västerås Golfklubb.

Hon var på plats för att bekanta sig med banan – ”Jag har dessvärre inte spelat här, men hoppas få tillfälle framöver” – träffa tävlingsledningen och funktionärer och lägga upp riktlinjerna inför tävlingsstarten i augusti.

Anna Nordqvist – 14:e på den senaste världsrankingen – kom precis hem från den amerikanska LPGA-touren med en fin tredjeplats i bagen från helgen. I samma tävling som sydkoreanskan Sei Young Kim var totalt överlägsen och slog ikonen Annika Sörenstams gamla rekord med flest antal slag under par över 72 hål.

Vad säger du om den insatsen?

– 31 under par var ganska osannolikt, helt fantastiskt. Jag sköt 20 under par och tyckte det var rätt bra, säger Nordqvist med ett skratt.

Nu har hon lite välförtjänt semester hemma och stannar i Europa i fyra veckor där bland annat en av sommarens stora höjdpunkter står på agendan, British Open.

Hennes tajta tävlingsschema i början på augusti gör att hon inte kan närvara vid tävlingen i Västerås.

– Nej, tyvärr kommer jag inte att kunna vara på plats. Men jag hoppas ändå kunna inspirera och vara med i arbetet att göra det till en bra tävling, säger Anna Nordqvist.

Trycket på tävlingen är stort.

Tävlingen – som kommer att rymma 132 spelare – är redan idag mer än fulltecknad.

– Det är hela 65 spelare på reservlistan, så trycket är enormt, berättar Magdalena Sjöholm från den projektgrupp i VGK som jobbar med stortävlingen.

Tre lokala spelare är hittills klara – hemmafavoriterna från VGK, Sofia Ljungqvist och Annie Sjöholm, samt Skerike GK:s Sandra Abrahmson.

Det kan bli ytterligare någon som får ett av de så kallade wild cards som arrangerande VGK förfogar över.

– Ja, även Frösåkers Hanna Åhlander är tillfrågad, säger Magdalena Sjöholm.

Det kommer under tävlingen torsdag–lördag att gå en gratis publikbuss från Stora torget ut till Bjärby (ut kl 9.00, hem 15.00).

Anna Nordqvist tillsammans med Västerås GK:s klubbchef Anders Holmer samt Magdalena Sjöholm och Cina Koskinen från den projektgrupp i klubben som jobbar med tävlingen Foto: Jonas Bergkvist
Anna Nordqvist hade ett digert program under sina timmar på Västerås golfklubb, här filminspelning med Svenska golfförbundet. Foto: Jonas Bergkvist
Några svingar på plats blev det såklart. Foto: Jonas Bergkvist
Här med VGK:s klubbhus i bakgrunden. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS