Talangen Inaya Mohseini gick fram som en ångvält i sin ungdomsklass. Just den här matchen vann han efter endast 25 sekunders brottning... Foto: Stefan Lindgren

Storslam för hemmaklubben VBK i internationella Mälarcupen

Inte mindre än fem guld blev det för arrangerande Västerås brottarklubb i den internationella stortävlingen Mälarcupen. – Vi får gå tillbaka långt i historieböckerna för att matcha årets framgång, säger VBKs sportchef Kim Frelin.

Publicerad

Vi får gå tillbaka långt i historieböckerna för att matcha årets framgång

Över 800 brottare kom till start i årets Mälarcupen. Totalt var det brottare från tio länder.

– Fantastiskt roligt och att vi lyckas locka hit brottare från exempelvis USA och Vitryssland. Det betyder att vi i Västerås gör något mycket bra av Mälarcupen. Det är vi stolta över, säger Kim Frelin.

Konkurrensen i klasserna var stenhård och tävlingen bjöd på mycket underhållande och högklassig brottning.

Första guldet för VBK bärgade Fanny Gårdnäs i Kvinnor 53 kg, i finalen vann hon övertygande mot sin norska motståndare.

I kategorin Knattar 47 kg blev det en final mellan klubbkompisarna Harry Eriksson och Viktor Malmkvist. På väg till finalen hade båda västeråsarna gjort rent hus i sina pooler. Väl framme i kampen om guldet drog Viktor Malmkvist det längsta strået och kunde titulera sig mästare av Mälarcupen.

På ungdomssidan gick Inaya Mohseini fram som en slåttermaskin och radade upp segrar i 65 kg. Och i finalen mot USA:s Logan Hatch var det inget snack. Mohseini vann på tekniskt överlägsenhet.

– Inaya var dominant under hela Mälarcupen. Han är en talang av stora mått. Kanske det mest självklara guldet under hela helgen, berömmer Kim Frelin.

Bland seniorerna gjorde VBK sin bästa turnering på mycket länge. Och Frelin var lyrisk efter insatserna.

– Vi lyckades få tre i final i oerhört tuffa viktklasser.

18-årige junioren Rasmus Åström visade ingen som helst respekt i seniorklassen 72 kg.

– Rasmus har en oerhörd potential och det visade han verkligen. Att som junior vinna i seniorklassen är definitivt ett kvitto på det. En krigare som aldrig ger upp.

I finalen, som var en jämn batalj, mot vitryssen Siarhei Baradziulia lyckades Rasmus vända underläge till seger.

I 77 kg gjorde förhandsfavoriten Khalid Kerchiyev ingen besviken. Han tog hem guldet i stor stil efter mycket teknisk och underhållande brottning.

– Ja, han har ett stundande VM framför sig och hans form är på rätt väg. Det är alltid en njutning att se Khalid på mattan.

Även i 82 kg hade VBK Mehdi Zeidvand framme i final. Men han förlorade den mot en välmeriterad vitryss.

– Det här var Mehdis första tävling i VBK:s trikå. Han kommer från Iran och är ett nyförvärv som vi tror på. Det visade han definitivt på Mälarcupen, avslutar Kim Frelin.

Guldgänget. Övre raden från vänster: Khalid Kerchiyev, Inaya Mohseini och Rasmus Åström. Närmast: Viktor Malmkvist och Fanny Gårdnäs. Foto: TorBjörn Åström
Den stora brottarfesten Mälarcupen lockade över 800 brottare till Bombardier arena den gångna helgen. Foto: TorBjörn Åström
Här är Khalid Kerchiyev precis på väg att vinna sin finalmatch på fall.Khalid övertygade stort turneringen igenom. Foto: TorBjörn Åström
Powered by Labrador CMS