Axel Carlsson – dubbel svensk seniormästare i hip hop och hip hop battle. ”Jag försökte mest ha kul”, sa Axel, som inte hade så stora förväntningar efter att ha varit borta från tävlingsdansandet ett tag. Foto: SVT

Stor Västeråsdominans på dans-SM

Det var inte bara i motorsporten crosskart som Västerås höll sig framme under SM-veckan i Sundsvall. I danssportens hip hop-del dominerade Västeråsdansarna från Dansverkstan fullständigt med totalt fyra guld, två silver och två brons. – Jag försökte mest ha kul, säger dubbla SM-vinnaren Axel Carlsson.

Publicerad

Jag har inte tävlat på nästan ett år så jag åkte till SM mest för att bara ha kul.

De har visat det förut – och gjorde det igen.

Hip hop-scenen i Sverige domineras stort av deltagare från Västeråsföreningen DTLH, med sin bas och träning på Dansverkstan.

Under SM-veckan i Sundsvall som avslutades i helgen blev det dubbla guld för både Axel Carlsson – i vuxenklassernas hip hop och hip hop battle – och Elliot Kungsman, i samma klasser fast på juniorsidan. 15-årige Kungsman vann dubbla SM-guld på hemmaplan förra året och blev dessutom VM-trea i Polen i höstas.

För Axel Carlsson blev det en härlig revansch för fjolårets SM-vecka i Skellefteå.

– Ja, då blev jag sjuk i influensa på hotellrummet, så jag fick kolla på tävlingarna på tv. Det var lite surt, säger 18-årige Axel.

Nu visade han vad han kan och vann alltså dubbelt.

– Det gick väl lite bättre än planerat. Jag har inte tävlat på nästan ett år så jag åkte till SM mest för att bara ha kul. Jag dansar i första hand för att må bra, men det är klart att det är kul och tävla också och utmana sig själv, säger Axel Carlsson.

Störst konkurrens på SM fick han faktiskt av två klubbkompisar. I båda klasserna – hip hop och battle – var hela prispallen fylld av DTLH-dansare. Med Emma Forsström Salminen som tvåa och Elvira Johansson som trea båda gångerna.

– Coolt. Vi tränar mycket ihop på Dansverkstan, så det var kul att det gick så bra för oss alla, säger Axel Carlsson.

Dansverkstans Linda Hemrell är förstås helnöjd med utdelningen på SM.

– Otroligt kul. Det senaste året har varit helt galet bra.

Vad tror du det beror på att ni är så starka just på hip hop-sidan?

– Vi har fått in otroligt många bra och erfarna hiphop-lärare till dansskolan som är kända för sina kunskaper. Det är förstås guld värt för dansarnas utveckling, säger Linda Hemrell.

Västerås-prispall. Ettan Axel Carlsson, tvåan Emma Forsström Salminen och bronstjejen Elvira Johansson. Foto: Privat
Emma Forsström Salminen tog dubbla SM-silver, närmast efter klubbkompisen Axel Carlsson och närmast före en annan klubbkompis, Elvira Johansson. Hon hyllas av Dansverkstans Linda Hemrell: ”Emma har utvecklats enormt och har en personlig stil”. Foto: Anna Forsström
Elliot Kungsman på en bild från i höstas efter att ha blivit VM-trea i hiphop battle junior. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS